Évértékelő – Molnár Gábor, Budaörs Fejlődéséért Egyesület

(Budaörs, 2017. január 24. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó – hagyományteremtő szándékkal – megkérte a képviselő-testületbe bejutott helyi szervezet és pártok vezetőit, hogy értékeljék az elmúlt évet, és mondják el, hogy mi az, amit véleményük szerint a 2017-es év tartogat Budaörs számára. A cikkben leírtak minden esetben a megkérdezettek szellemiségét tükrözi. Az általuk leírtakért kizárólag ők felelnek. Megkérjük olvasóinkat, hogy az egyes felvetett politikai vélemények esetén olvassák el hírportálunkon az abban az aktuális ügyben született másik fél álláspontját is. Szerkesztőségünk pártatlan és független eszméket képvisel. A véleményeket szó szerint közöljük és amennyiben a megszólított másik fél reagálni kíván, annak természetesen helyt adunk. Az évértékelők sorát Molnár Gábor önkormányzati képviselő, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE) vezetője nyitja.

 

 

 

Molnár Gábor évértékelője

 

A Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE) nem politikai szervezet, még a civilek között is speciális. Hiszen egyetlen célra szerveződött, arra, amit a nevében is visel: biztosítani Budaörs töretlen fejlődését. Ezt a célt a leghatékonyabban az önkormányzati munkában lehet megvalósítani.

Ezért indultunk el 2014- ben is a helyi választásokon, és mint ismert, a voksolás eredményeként meghatározó szerephez jutottunk az önkormányzatban. Mi adjuk a polgármestert, és mind a 10 egyéni körzetben is mi képviseljük az ott élőket.

Ez természetesen óriási felelősség. Ráadásul úgy, hogy a munkában nem kapunk semmiféle segítséget a helyi ellenzéktől sem. A Fidesz, amely három képviselővel van jelen a testületben nagy csalódás számunkra. Mi konstruktív, gyakorlatias együttműködésre készültünk az ellenzéki párttal, ezért is ajánlottuk fel a számukra az egyik alpolgármesteri széket, noha a választási eredmények alapján ez nem volt természetes.

A Fidesz frakció először megtagadta saját alpolgármesterét, majd fokozatosan a testületi munka középpontjába is a személyeskedést, a botránykeltést állította. Bár nélkülük is elboldogulunk, nyilván könnyebb lenne, ha a város valódi érdekeit tartanák szem előtt, és latba vetnék kormányzati kapcsolataikat.

Csak példaként említem, hogy egyetlen szavuk sem volt az ellen, hogy a Fidesz-kormány 2,3 milliárd forintot kíván elvonni Budaörs saját adóbevételeiből szolidaritási hozzájárulás címén. Nem tiltakoztak a közoktatás totális államosítása ellen sem, pedig az komolyan veszélyezteti azt a kiemelkedő színvonalat, amelyet Budaörs iskoláinak sok éves munkával sikerült elérniük.

Közeledve a ciklus feléhez (az önkormányzatokat ezúttal öt évre választották), immár világosan látszik, hogy a 2014-től folytatódó Fidesz kormányzás középpontjában továbbra is az önkormányzatiság kiüresítése áll. S ez bizony nagyon megnehezítette a dolgunkat 2016-ban is. Nem csak hatásköröket és feladatokat vettek el, hanem bizonyos területekről nagyrészt kivonult az állam. Ilyen például a szociálpolitika.

De ez volt az az év, amikor igazán megtapasztaltuk, hogy mennyi nehézséget okoz az építéshatósági ügyek elvétele, vagy éppen a gyermekvédelem és a gyámügy átszervezése. A szemétszállítás abszurd államosításának konfliktusai az év vége felé értek a csúcsra.

Az új állami szervezet ugyanis április óta képtelen megbirkózni a számlázással. A finanszírozás sem egyértelmű még, valamennyi előleget kaptunk ugyan, de a feladat ellátásának költségeit meg kell előlegeznünk, hiszen pénz már nem folyik be hozzánk.

Hogy csak néhány „apróbb” ügyet említsek. Természetesen a legnagyobb horderejű változás a közoktatás államosítása volt, amelynek legsúlyosabb következményeivel csak 2017-ben fogunk szembesülni. Mindennek ellenére ebben az évben is közel egymilliárd forinttal támogattuk az iskoláinkat. A sok nehézség ellenére, ahogyan mondani szokták, megtanultunk gúzsba kötve is táncolni. A legnagyobb siker, hogy meg- őriztük az intézményeink és szolgáltatásaink megszokott magas színvonalát, miközben szerencsére sok területen még előre is tudtunk lépni. Volt néhány nagyobb beruházásunk.

Végre elkészült a nyugdíjasok klubja és teljesen felújítottuk az Árpád utcai iskolát, valamint a Csillagfürt óvodát. És még valami, amire nagyon büszkék vagyunk, egyesületünk tagját, Biró Gyulát választották az év alpolgármesterévé.

Az előttünk álló évet rendkívüli mértékben meg fogja határozni az a 2,3 milliárdos elvonás, amelyet úgynevezett szolidaritási hozzájárulásként vetettek ki ránk. Valójában ez egy büntető adó. Bár a kormányzat korábban azt ígérte, hogy a közoktatás államosításának költségeit nem az önkormányzatoknak kell állniuk, mégis valamivel több, mint 20 milliárdot az önkormányzatoktól szednek be. Az egész országban behajtani szándékozott összegnek valamivel több, mint 10 százalékát tőlünk veszik el. Ráadásul ezt a pénzt nem az eddigi állami támogatásból vonják el, hiszen olyan nálunk már alig van, hanem a helyi adókból.

Ez pedig súlyos törvénysértés, mert a kétharmados önkormányzati törvény szerint ez a pénz kizárólag az önkormányzatot illeti meg, feladatai ellátásához. Ez teremti meg az alapját a jogi lépéseinknek. Bízunk benne, hogy a jogi fórumokon nekünk adnak majd igazat.

Addig persze ez a 2,3 milliárd forint nagyon fog hiányozni a 2017-es költségvetésből. Megteremtettük egy nagyobb összegű hitel felvételének a lehetőségét is, de még nem született meg a végső döntés, hogy élünk-e vele. Abban viszont határoztunk, hogy jö- vőre is biztosítani kívánjuk a tanáraink kiegészítő pótlékát, a Clementis ösztöndíjat. Nehéz év elé nézünk, de mindent meg fogunk tenni, hogy továbbra is megőrizzük azt a színvonalat, amitől Budaörs neve fogalom Magyarországon.

 

(Ez az írás a januári Budaörsi Infóban jelent meg nyomtatásban. A héten olvashatják még Császárné Kollár Tímea, a Jobbik Magyarországért Mozgalom vezetőjének, Nagy Sándor András, a helyi Fidesz elnökének és Kapitány Gábor, a helyi KDNP elnökének évértékelőjét is.)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.