A téli sportok veszélyei

A Budaörsi Rendőrkapitányság a téli veszélyekre hívja fel a figyelmet. Az időjárás előrejelzés szerint még ezen a héten is marad a fagyos, hideg téli idő. A „hideg sportok” szerelmesei síelni, szánkózni, korcsolyázni vágynak. Az időjárás zordra fordulásával azonban a körülmények egyre több baleseti forrást rejtenek magukban.

 

Sajnos a téli időszakban rendkívül gyakori elcsúszásos balesetekhez nem kell a sí- és korcsolyapályákig menni, a baj már az első utcasarkon utolérhet bennünket. Ilyenkor nemcsak az idősebb emberek közül, hanem minden korosztályból akad, aki az utcára lépve elveszíti az egyensúlyát és összezúzza magát. A havas, csúszós járdán elszenvedett balesetek szerencsés esetben tipikus téli balesettel (húzódással, ficammal, rándulással) megúszhatók, de sok ilyenkor a töréssel járó komolyabb esés is.

Jeges útviszonyok esetén járjunk a füvön, földes talajon, vagy más; nem teljesen sima felületen, lehetőség szerint a járda mellett!

Ahogy a nyári fürdési idénynek megvannak az áldozatai, sajnos az előírások nem ismeretéből vagy be nem tartásából eredően a befagyott tavak is szedik áldozataikat. A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 12 cm-t.

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni

éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,

járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,

kikötők és veszteglőhelyek területén, folyóvizeken!

A jég teherbírását csökkentő tényezők:

a tó-fenékről előtörő kisebb- nagyobb források,

csatorna bekötések,

áradás, apadás által kialakított jégmozgás,

a felmelegedés a jégréteget elvékonyítja, ami a jégen tartózkodók számára rendkívül veszélyes lehet.

Nagyobb jégfelületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes.

Ajánlatos azokon a területeken, ahol felnőttek vagy gyermekek tömeges megjelenése várható, pl.: szabad strandok jegén, átkelési helyeknél, a jégből való mentéshez felúszó, nagyfelületű tárgyakat, pl.: falétrát, pallót és megfelelő erősségű és karbantartott kötélzetet tartani készenlétben!

 

Télen is hatályban vannak a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályai!

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.