A mesterséges intelligencia már okosabb, mint egy átlagamerikai

A Northwestern Egyetem kutatói olyan MI-t fejlesztettek, amely emberi szinten el tud végezni egy intelligencia-tesztet. Jöhetnek az emberként gondolkodó gépek?

 

A Northwestern Egyetem kutatói által fejlesztett mesterséges intelligencia (MI) jobb eredményt ért el egy hagyományos intelligenciateszten, mint a felnőtt amerikai lakosság átlaga – írja közleményében az egyetem. Ken Forbus, a Northwestern mérnöke hangsúlyozta: azok a kérdések, amelyekkel az emberek többsége nehezen boldogul, a rendszer számára is nehezek voltak. Mint mondta, ez is azt bizonyítja, hogy a gép hozzánk hasonló módon gondolkodott.

Az új MI egy korábbi platformra, a CogSketchre épül: ez teszi lehetővé, hogy képes legyen a képi feladatok megoldására. Az algoritmus kifejlesztésében az egyetem egyik pszichológusa, Dedre Gentner is részt vett.

A közlemény szerzői hangsúlyozták, hogy az összetett vizuális problémák megoldása az emberi gondolkodás egyik legfontosabb sajátja. Ezért is olyan fontos az olyan új MI-k kifejlesztése, amelyek hozzánk hasonlóan látják és érzékelik a világot.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.