Magyar Drámaíró Verseny Budaörsön

A XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány és a Budaörsi Latinovits Színház 2017. január 21-22. között idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A Magyar Drámaíró Verseny egy igazi irodalmi és színházművészeti kavalkád, amelyet immár huszadik alkalommal rendeznek meg.

 

 

A verseny január 21-én, szombaton este kezdődik. Ekkor a Színház Macskajáték című előadása előtt húzzák ki a Nők Lapja következő számának cikkcímei közül azt, melyből később a három drámaíró a verseny során egy nap alatt színdarabot alkot. Az írók ezt követően elvonulnak és elkezdik a munkát. Idén Mezey Katalin, Pataki Éva és Szabó T. Anna vállalta, hogy egy éjszaka során egyfelvonásos színdarabot ír.

Vasárnap reggel kerül kisorsolásra, hogy melyik színészcsapat, mely rendezővel, milyen szövegkönyv alapján kezd el dolgozni. Ezek után három színészcsapat egy-egy meghívott rendező vezényletével áll neki előadást kovácsolni a megszületett munkából. Idén Berzsenyi Bellaagh Ádám, Csiszár Imre és Szabó K. István állítja színpadra a produkciókat, miközben a társulathoz több vendégművész is csatlakozik.

A színészcsapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba. A fesztivál igazi különlegessége a nyilvánosság, a színházi függönyök nem rejtenek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének.

A kész produkciókat a közönség január 22-én, vasárnap 19 órától tekintheti meg a Latinovits Színház színpadán.

A rangos szakmai zsűri, melynek elnöke Tarján Tamás 2017-ben átadja a legjobb drámának járó szakmai díjat. Emellett elismerik a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb mellékszereplők és a legjobb rendezőt is. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek.

 

 

Szerzők

 

1 Mezey Katalin

2 Pataki Éva

3 Szabó T. Anna

 

 

Rendezők

 

1 Berzsenyi Bellaagh Ádám

2 Csiszár Imre

3 Szabó K. István


 

A szerzők

 

Mezey Katalin  Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró, műfordító. Dolgozott tanárként is, 1963 óta rendszeresen publikál verseket, mesét, regényt, hangjátékokat, színpadi műveket és esszéket, cikkeket is, eddig 21 könyve jelent meg. Az Írók Szakszervezetének kezdeményezője. 1989 óta a Széphalom Könyvműhely alapító vezetője, a Várkonyi Nándor, Karácsony Sándor és Jókai Anna életműsorozat szerkesztője, kiadója. 1970-től a Magyar Írószövetség, 2004 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

 

Szabó T. Anna Kolozsváron született, 1987-ben családjával áttelepült Magyarországra. A gimnáziumot Szombathelyen végezte. Az ELTE magyar-angol szakos hallgatója, 1997-ben szerzett tanári és előadói diplomát, majd elvégezte az Angol Reneszánsz és Barokk PhD-programot. Egyetemi évei alatt kezdett publikálni verseket, esszéket, rövidprózát. Író, műfordító, tanári és szerkesztői munkát végzett a British Councilnak és a Magyar Könyv Alapítványnak, cikkeket és kritikákat ír. Verseit angolra, németre, franciára, hollandra, szlovákra, oroszra, bolgárra és románra is lefordították. Főbb díjai: Petőfi-díj (1996), Déry-díj (2000), József Attila díj (2002).

 

Pataki Éva „Mögöttem: sok film, az első regény, a Még egy nő, hangjátékok, színdarabok, köztük a világot járt Edith és Marlene – a legfontosabb regény, az Ami elveszett. Na meg a harmadik, a (fejlődés) regény, a Nőből is megárt a nagymama. Aztán egy krimi is… a Hamlet halott. …és megint nagymama: az életben és az új regényben is. Előttem: remélem, még sokszor fog felszállni velem a repülő…”

 

 

A rendezők

 

Berzsenyi Bellaagh Ádám Svédországban született magyar szülők gyermekeként, anyanyelve magyar és a svéd egyaránt. Gyerekként mindkét országban sok időt töltött, így mindkét kultúrát magáénak érzi. Gimnázium után Londonban felvételt nyert a Drama Centre London színházrendező szakára. Ahogy lediplomázott visszajött Magyarországra, de dolgozott Londonban, New Yorkban, Budapesten, Svájcban és Svédországban. „Vonz minden, ami új és amit nem ismerek, járom a világot, keresgélek. Most Budaörsön a sor, itt szeretnék utat engedni kíváncsiságomnak és szenvedélyes színház-csinálási vágyamnak. Művészeti vezetőként köteleztem el magam Frigyesi András színháza mellett, mert szeretne valami újat, szeretne színházat csinálni.”

 

Csiszár Imre Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész. 1971-1976 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt rendező szakon Major Tamás osztályában, ahol még Várkonyi Zoltán és Nádasdy Kálmán tanították. 1975-1977 között a kecskeméti Katona József Színház rendezője volt. 1977-1978 között a szolnoki Szigligeti Színházban rendezett. 1979-1988 között a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetője volt. 1989-1991 között a Nemzeti Színház igazgató-helyettese, majd igazgató-főrendezője volt. 1991-1995 között a Budapesti Kamaraszínház rendezőjeként dolgozott. 1994-1995 között a Gyulai Várszínház igazgatója, 1995-1996 között a Művész Színház illetve a Thália Színház igazgatója volt. 1996 óta a Thália Társaság Színművészeti Bt. ügyvezető igazgatója. 1999 óta a Nemzeti Színház, 2000 óta a Pesti Magyar Színház rendezője.

 

Szabó K. István a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendezői szakának elvégzése után, 2000-ben a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház főrendezője, művészeti vezetője lett, majd 2004-től annak igazgatója. 2011-15 között a nagyváradi Szigligeti Színház társulatának művészeti igazgatója. Számos romániai színházban rendezett már, valamint Németországban, Magyarországon és az Egyesült Államokban is megfordult színházi rendezőként. Munkásságáért több díjjal is elismerték, legutóbb a Román Kulturális Minisztérium Szilágy Megyei Kulturális Központjának nívódíját nyerte el 2012-ben.

 

 

A csapatok

 

A csapat

Bregyán Péter

Fenyő Iván

Hámori Ildikó

Marton Róbert

Páder Petra

Pásztor Edina

 

rendező:

Csiszár Imre

 

 

B  csapat

Böröndi Bence

Chován Gábor

Ilyés Róbert

Madár Veronika

Rák Kati

Takács Kati

 

rendező:

Berzsenyi Bellaagh Ádám

 

C. csapat

Bohoczki Sára

Csongrádi Kata

Jánosi Dávid

Mihályfi Balázs

Ódor Kristóf

Spolarics Andrea

 

rendező:

Szabó K. István

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.