Wittinghoff Tamás polgármester évértékelője

(Budaörs, 2016. december 29. – Budaörsi Infó)  A harc éve volt ez az év Budaörs számára. Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét kértük, hogy foglalja össze olvasóink számára, hogy milyen volt a 2016-os év a városunk számára.

 

 

„Ha egyetlen mondatba kellene sűrítenem, hogy mi is történt ebben az esztendőben, akkor azt mondanám, hogy Budaörs számára az egyenletes gyarapodás és az önkormányzatiság megőrzéséért folytatott harc éve volt 2016.

Idén is tartott az a tendencia, hogy egyre több hatáskört von el a településektől a kormány, bizonyos feladatok mellől pedig a pénzt veszi el, és azok ellátását az önkormányzatokra bízza. Így voltunk például a szociális területtel, amelyből szinte teljesen kivonult az állam.

Ezért segélyekre és támogatásokra, valamint a szociális intézményeink működtetésére közel egymilliárdot kellett fordítunk kizárólag saját erőből, ha nem akartuk hagyni, hogy bárki elessen az eddig megszokott mintegy húszféle támogatási formától. Még abszurdabb volt a szemétszállítás központosítása, mert ott meghagyták nekünk a feladat elvégzését, az állam „csupán” a bevételre tart igényt, amiből majd néhány hónapos késéssel visszakapunk annyit, amennyit ők gondolnak.

 

szemet_szemetszallitas_kuka_

 

A legdrámaibb folyamatok mégis a közoktatás területén zajlottak. Ez évre világossá vált, szinte mindenki számára, hogy az iskolák állami fenntartásba vétele zsákutca volt. Aztán ahelyett, hogy visszaadták volna az önkormányzatok jogosítványait, a jövő évtől a települések által létrehozott és működtetett épületek tulajdonosi jogait is elveszik az önkormányzatoktól.

Ráadásul egyfajta büntető adót, úgynevezett szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a városnak egy központi kasszába az állam által biztosított oktatás pénzügyi fedezeteként, amelynek mértéke esetünkben 2,3 milliárd forint. Ez akkora összeg, amit már egy ilyen fejlettségű város is megérez, mint miénk. A 30 ezres lakosságszámú Budaörstől vonják el az egész országra kivetett hozzájárulás 10 százalékát (!), vagyis annyit, mintha egymillió lakosú település lennénk.

Bár a döntést minden létező fórumon megtámadtuk, de a jogi procedúra lezárulásáig nagy csapás lesz a város számára ez a pénzelvonás. A pedagógusok, a szülők, és a nagyobb diákok már tudták, hogy mit jelent az autonómia, a gazdasági önállóság elveszítése. Ezért is voltak olyan jelentős tüntetések nálunk a közoktatás teljes államosítása ellen. A mi városunk lakói ugyanis öntudatosabbak az átlagosnál, mert tisztában vannak vele, hogy a saját erejükből teremtették meg azt az életnívót, amit mindenáron szeretnének megőrizni. Nálunk minden az itt megtelepült cégektől és a város lakóitól befolyó helyi adókból épült.

 

oktatas_forum_1_sz_altalanos_iskola-8

Városi szülői fórum 2016. november 22. – 1. Számú Általános Iskola

 

Ezért vagyunk érzékenyek arra, ha a jogainkat sértik, netán a közös kasszánkba nyúlkálnak bele illetéktelen kezek. Mindezek a nehézségek ellenére a város gyarapodása nem torpant meg. Az állami irányítás alá került iskoláink támogatására idén is egymilliárd forintot fordítottunk, hogy mindenáron megtartsuk az eddig elért színvonalat. Intézményeink felújítására, bővítésére, korszerűsítésére is nagyon sokat költöttünk.

Kiemelkedő beruházásaink voltak idén a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola Gyógypedagógiai Intézményi Egységének, ismertebb nevén az Árpád utcai iskolának a teljes felújítása és bővítése. Ugyanígy megszépült a Csillagfürt óvoda is.

 

arpad_utcai_iskola5

Árpád utcai iskola

 

Önálló klubépületet kaptak a nyugdíjasaink, komolyabb beruházásokat hajtottunk végre az Uszoda- Sportcsarnokban is. Egyre több kulturális funkciót kap a régi Posta épülete, ahol a Postart művelődési projekt mellé beköltöztek az animációs filmesek is. Utóbbiak munkája azzal a reménnyel kecsegtet, hogy felsőfokú animációs képzést tudunk meghonosítani Budaörsön, szorosan együttműködve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel.

A már eddig is népszerű fesztiváljaink mellé felzárkózott a Primanima, amely rengeteg külföldi és hazai érdeklődőt vonz a településünkre. Komoly, országos elismerést kapott a Latinovits színház néhány produkciója, miközben a városban is mind több embernek szereznek kellemes élményeket.

 

romeo_es_julia_bemutato_budaorsi_latinovits_szinhaz

Budaörsi Latinovits Színház – Rómeó és Júlia bemutató

 

Idén is büszkék lehettünk sportolóink, a focisták, a kézilabdázók, az asztaliteniszezők, a dzsúdósok, karatésok és az atléták eredményeire, hogy csak néhány sportágat említsek. És természetesen azokra az országos versenyekre is, amelyeket nálunk tartottak.

 

asztalitenisz_eb_2016_okt23_pergel_szandra_madarasz_dora_bronz_bp

Madarász Dóra, Pergel Szandra

 

A sport és a civil szervezetek támogatási összege idén is egymilliárd körül volt, ez nyilván sokat segít abban, hogy annyiféle egyesület és alapítvány működik nálunk, amelyek lefedik az életnek szinte minden területét. Idén kezdte el működését a helyi esélyegyenlőségi szószóló, aki igyekszik felerősíteni a hátrányos helyzetben lévő csoportok hangját.

 

fatime2

Helyi esélyegyenlőségi szószóló: Nyikes Fatime

 

Összességében a kiegyensúlyozott fejlődés jellemzett valamennyi olyan területet, amelyre ráhatása van az önkormányzatnak. Idén is kaptunk néhány fontos elismerést, így például az év alpolgármesterévé választották Biró Gyulát.

 

BIROGYULA

Biró Gyula alpolgármester

 

A Budaörs 2030 Távlatok program keretében társadalmi egyeztetést kezdtünk arról, hogy merre is fejlődjön a városunk a következő másfél évtizedben. Ugyancsak a jövőnek szól az a programunk, amely a Budaörs, a digitális jövő városa néven fut, és azt szeretné elérni, hogy mi legyünk a legújabb informatikai technológiák kipróbálási terepe, ezzel módot adva az itt élőknek, hogy elsőként ismerkedjenek meg az új eszközök előnyeivel és veszélyeivel.

 

tavlatok

 

A közelgő ünnepek az egyéneknek és családoknak is jó alkalmat kínálnak majd arra, hogy kicsit vissza- és előretekintsenek, mérleget készítsenek, és terveket a közeli távoli jövőre. Kívánom, hogy mindenkinek jusson ideje a karácsonyi ünnepek alatt a pihenésre, feltöltődésre.

Legyenek együtt minél többet a családok, és látogassanak el együtt arra a számtalan rendezvényre, amelyeket a hosszú ünnepi időszakban kínálunk. Azzal a biztos tudattal vágjunk neki a jövő évnek – ami nem ígérkezik könnyebbnek az ideinél –, hogy mi, budaörsiek egy olyan közösségnek vagyunk a részesei, amelyben számíthatunk egymásra.”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.