Az Ön lakása betörőbiztos?

Felfokozott életvitelünk során gyakran nehezen megkeresett vagyonunk védelmét is csak sebtében látjuk el. Igyekszünk mindent a magunk javára optimalizálni, ám elfeledkezünk arról, hogy ezzel az elkövetőknek is táptalajt nyújtunk a bűncselekmények elkövetéséhez. A pótkulcs leggyakoribb „elrejtési” helyei között szerepel a bejárati ajtóhoz közeli kaspó, virágedény mögött-alatt, a lábtörlő alatt, ajtókeret felett vagy az egyik cipőben. Amennyiben Ön is ezen helyek valamelyikében tartja a bejárati ajtó kulcsát, javasoljuk, hogy biztonságosabb helyet keressen neki!

A mobiltelefonok, közösségi portálok elterjedésével akaratunkon kívül is rengeteg információt szolgáltatunk a szakosodott bűnözőknek. A lakásunkról, értékeinkről, utazásainkról nyilvánosan közölt fényképek pontos információt szolgáltathatnak arról, hogy hol lakunk, mit hol tartunk, mikor nem leszünk otthon, így egyenesen térképként szolgálhatnak a bűnözőknek! Biztonsági eszközök (rács, lakat, riasztó, szomszéd) igénybe vételével sokat tehetünk a bűncselekmények megelőzéséért.

Ne feledjék: egy kis elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenségtől megvédhetjük magunkat!

Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre! Tanácsos lemez vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!

A nyílászárók képezik a behatolási pontok meghatározó hányadát, ezért szükséges az első és hátsó ajtók, ablakok megerősítése.

Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges. Az ajtóbefeszítés ellen hatékony lehet a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet. Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon. Amennyiben a földszinti ablakokra szerelt biztonsági rácsot túl drasztikusnak érezzük, az üvegfelületen törésvédelmi fólia kisebb láthatatlan védelmet biztosít. A jobban védett ingatlan érdekében kikérhetjük vagyonvédelmi vállalkozások tanácsát!

 

Ha elmegyünk otthonról:

–    zárjuk be az ajtókat, ablakokat, kapukat
–    hagyjunk égve egy kislámpát
–    kérjük meg barátunkat, megbízható szomszédunkat lakóingatlanunk ellenőrzésére
–    hosszabb távollét esetén gondoskodjunk a postaláda ürítéséről
–    kérjük meg szomszédunkat, hogy figyeljen a gyanús körülményekre!

 

A kerti munkák során használt eszközöket (létrát, fűrészt, stb.) mindig tegye el, ne könnyítse meg az elkövetők dolgát, mert az elől hagyott eszközöket felhasználhatják a bejutáshoz.

Apró praktikákkal megelőzhetőek a betörések, lopások!

A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) a polgárőrséggel közösen, a lakótelepi és a családi házas övezetben az ingatlanok védelme érdekében szervezett állampolgári összefogás. A program lényegi eleme a saját és szomszédjaink portájának szemmel tartása. Vagyontárgyaink, különösen ingatlanunk védelmében kiemelt szerepet játszhatnak a gyakran otthon tartózkodó nyugdíjasok, kismamák, egyéb okból otthon maradók, akik észlelik a napközbeni „gyanús” személyeket, gépjárműveket, eseményeket.

Ha ismeretlen, gyanús személyeket, autót lát többször elhaladni a környéken, jegyezze fel a rendszámát vagy típusát, ismertetőjelét, ne féljen felvenni a kapcsolatot munkatársainkkal, vagy hívja azonnal az ingyenesen hívható 107 és 112 telefonszámainkat!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.