Miniszteri elismerést kapott a Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör

(Budaörs, 2016. december 9. – Budaörsi Infó) 2016. december 8-án a Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör elismerő oklevélben részesült a Földművelésügyi Minisztériumban. Az oklevelet dr. Fazekas Sándor, Földművelésügyi Miniszter írta alá. 

 

 

Harmadik alkalommal szervezett szakmai rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium a Terra Madre Világnapja alkalmából – a hagyományos terméket előállító közösségek ünnepén.

A földművelésügyi miniszter a példaértékű tevékenységet folytató közösségek elismerésére 2016-ban alapította a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” díjat. Az elismerést a hagyományos terméket előállító közösségek ünnepén, a Terra Madre Világnapon adják át. A pályázatot benyújtott önkormányzatok, társadalmi szervezetek közül a Díj Bizottság választja ki a díjra érdemesnek tartott közösséget.

A pályázat célja a hagyományos és tájjellegű termékek érdekében kimagasló tevékenységet folytató közösségek elismerése és példaképül állítása.

A Zsámbéki-medence és térsége Gazdakörről már többször olvashattak hírportálunkon. Az ő nevükhöz fűződik a “mézes reggeli” program budaörsi kiterjesztése, a “magyar gyümölcsöt minden gyereknek” akció sikere, a Budaörsi Gazdapiac, az Őszibarack Napok, a Szárnyas szépségverseny, az őshonos őszibarack fafajták visszatelepítése, és még sorolhatnánk a számos megvalósult közösségformáló ötletes rendezvényeket.

A Gazdakör munkájára a Földművelésügyi Minisztériumban is felfigyeltek. Az oklevélen a következő szöveg szerepel: „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” pályázat elismerésre méltó tevékenységet folytató közössége részére.”

 

 

gazdakor_kituntetes-2

 

 

Kisberk Balázs, a Gazdakör elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagy megtiszteltetés volt számára átvenni az elismerő oklevelet.

„Mérföldkőhöz érkeztünk. Több mint két éve dolgozunk, és most látjuk, hogy volt értelme: megbecsülik a munkánkat, látják, hogy mi nem csak beszélünk, hanem teszünk is a budaörsiekért. Fontos nap ez a mai a Gazdakör életében, hisz bebizonyítottuk, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét. 

A budaörsi őszibarackért végzett áldozatatos munkánknak köszönhetjük ezt a megtisztelő figyelmet. A hagyományőrzés nagyon fontos számunkra, és a jövőben is ezt az irányvonalat szeretnénk követni.

Idén második alkalommal rendeztük meg az Őszibarack Napokat Budaörsön. Ezt a programsorozatot azért hívtuk életre, hogy minden évben megünnepelhessük az őshonos őszibarack fafajták értéktárba felvételét. Célunk, hogy a budaörsi barack egyszer hungarikummá váljon, így az Őszibarack Napok alkalmával Budaörsön népszerűsítjük a barackból készült termékeket. Arra törekszünk, hogy megóvjuk és őrizzük értékeinket, hagyományainkat. Kezdeményezésünket Budaörs Város Önkormányzata is támogatja.

A Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet együttes erővel, összefogva végre el tudott indítani egy folyamatot, amelynek az a célja, hogy minél több őshonos őszibarackfa fajtát visszatelepítsen az általuk létrehozott közösségi kertbe Budaörsre.

Ez az elismerés egy újabb lépcsőfok, ami ahhoz visz minket közelebb, hogy világhírűvé tegyük a budaörsi barackot.

Mi úgy gondoljuk, hogy a minőség teret tör magának. Ha konkrétan a koncepciónkat kellene jellemezni, akkor nagyon egyszerűen: „csinálni kell”. Azt gondoljuk, hogy a termékek népszerűsítésével és a kerttulajdonosok motiválásával újra termővé tudjuk tenni a budaörsi hegyeket. Az erre vonatkozó eredményeket már tapasztaljuk a gazdapiacon, hiszen egyre több kiskertes hozza el a megtermelt terményét.”

 

Gratulálunk! További sikeres munkát kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.