Lemondott Gyárfás Tamás

Szerda reggel a Magyar Távirati Irodának bejelentette távozását a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás.

A pozícióját 1993 óta betöltő egykori újságírót előbb november 15-én Hosszú Katinka szólította fel lemondásra, aztán pár nap múlva csatlakozott még hozzá a szintén olimpiai bajnok Gyurta Dániel valamint Európa-bajnokok – a Verrasztó testvérek, Kapás Boglárka -, más versenyzők. Lényegében ultimátumot adtak.

Ezekre erőtlen közleményekkel válaszolt, ezek után az edzők és vezetők arról vallottak nekünk, hogy mi a baj vele. Tömören: félreérti az úszás rendszerét.

A legutóbbi botrány, hétfőn pattant ki, akkor mutatták be a kabalafigurát. Amiről kiderült, hogy a neve nem a legszerencsésebb, és nem teljesen eredeti a terv.

Ez a balhé annyiban különbözik a többitől, hogy sokkal konkrétabb és érthetőbb, mi a probléma.

Gyárfás előbb azzal érvelt, hogy nem mondhat le, mert nem hagyhatja cserben azokat, akik áprilisban megerősítették a tisztségében. A szavazati arány: 118-1 volt. Akkor azért tartottak közgyűlést, mert előkerült Kiss László szövetségi kapitány nemierőszak-ügye 1962-ből.

Gyárfás most szó szerint ezt mondta.

“Köszönöm. 1993-ban lettem az úszószövetség elnöke. Megtiszteltetés, hogy együttműködhettem nagyszerű edzőkkel, szakvezetőkkel és csodálatos versenyzőkkel. Nagy élmény, hogy részese lehettem öt hazai rendezésű Európa-bajnokságnak, boldogság, hogy ott lehettem, amikor sikerült elnyerni a FINA világbajnokság megrendezése jogát. A legeslegnagyobb öröm pedig az, hogy már látom az újonnan épülő úszókomplexumot. Kívánom, hogy a legeredményesebb sportág mielőbbi közgyűlése a legalkalmasabb elnököt válassza meg. Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban.”

Gyárfás a nemzetközi szövetség (FINA) legszűkebb döntéshozói testületében is benne van, a hét nap múlva Kanadában kezdődő rövid pályás világbajnokságon már úgy vesz részt, hogy hosszú idő után nincs magyar pozíciója.

A közleménye arról nem szól, hogy a tisztújításon újra megméreti-e magát. Az 1996-os olimpiai bajnok Czene Attila mindenesetre bejelentkezett a pozícióra, de volt egy feltétele, csak úgy vállalná, hogy Gyárfás nem lesz ellenzékben.

A 2017-es júliusi budapesti világbajnokságra úgy tekintett Gyárfás, mint élete fő művére, és ha nem jelölteti magát az elnökségért újra, akkor mint nemzetközi tisztviselő természetesen ott lesz rajta.

A vb-t a 2003-ban szerezte meg a magyar fővárosnak, de akkor még a 2021-esre készült az ország. A mexikói Guadalajara visszalépése után a magyar kormány garanciát vállalt, hogy 2017-re rekordgyorsasággal is megszervezi az eseményt.

Az uszoda el is készült – januárban már lehet edzeni benne -, az úszók egy jelentős része viszont kihátrált mögüle. A kanadai vb-n például egyenpólóban akartak részt venni, ezzel is tiltakozva az elnök ellen.

 

 

(Forrás: index.hu/Fotó: hvg)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.