A képviselő-testületi ülésen történt

(Budaörs, 2016. november 17. – Budaörsi Infó) A Frankhegyen élők számára kedvező döntések születtek az ottani közműépítésekkel kapcsolatban a 2016. november 16-án megtartott képviselő-testületi ülésen.

 

 

Napirend előtti hozzászólásában Sokolowski Márk (Fidesz-KDNP) a Temesvári utcai lakók kérését közvetítette, akik szeretnék elérni, hogy amíg megtörténik az utca teljes felújítása, a csatornázási munkálatok utáni szennyeződéseket rendszeresen tisztítsa le az útról a BTG.

Gáspár Béla (Fidesz-KDNP) a Dózsa György út 2. szám előtt az úttest és a járda közötti betonrész kiszélesítését kérte a Műszaki Ügyosztálytól. Emellett a Budafoki út 63. szám előtti fűzfa kivágását is kezdeményezte, mert az eléri az elektromos vezetéket.

Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) azt firtatta, hogy ki válaszol neki a Facebookon a hivatalos Budaörs közösségi oldal nevében. Wittinghoff Tamás polgármester válaszában elsőként felidézte az előzményeket, miszerint Löfler Dávid a város nevét illetéktelenül felhasználva korábban létrehozott egy Budaörs elnevezésű Facebook-oldalt, azt sugallva, mintha az a város hivatalos oldala lenne. Többszöri jegyzői felszólítás ellenére sem kért a helyi rendelet által előírt névhasználati engedélyt, és a jogellenes tevékenységgel sem hagyott fel önként. A polgármester kijelentette, aki jogosulatlanul használta a város nevét, majd az immár hivatalos Facebook közösségi oldalra hazugságokat tesz fel, nem rendelkezik erkölcsi alappal arra, hogy annak üzemeltetéséről információt kérjen. Ennek ellenére elmondta: a Budaörs Facebook közösségi oldalon a hivatal alkalmazottai, médiaügyekkel megbízott munkatársai és ő maga is szerkesztői joggal rendelkezik. Teljesen természetes, hogy reagál arra, ha valaki nyilvánvaló hazugságokat terjeszt – fogalmazott a polgármester.

Az ülés egy későbbi szakaszában újra előkerült ez a téma. Löfler Dávid ugyanis egy olyan bejegyzést tett közzé a néhány hete működő, immár hivatalos Budaörs Facebook oldalon, amely azzal vádolja  a városvezetést, hogy azért írnak ki egy pályázatot, mert valakinek megtetszett a Szabadság úti benzinkút, és szeretné azt megszerezni. A testületi ülésen ezzel szemben egyértelművé vált: jogszabályi kötelezettsége az önkormányzatnak a pályázat kiírása, mert lejárt a vállalkozó szerződése, aki mostanáig a kutat üzemeltette. Annak érdekében, hogy hasonló vádaskodás ne történhessen a pályáztatás során, a polgármester annyival kérte kiegészíteni a pályázati kiírást, hogy a pályázók hozzájárulnak pályázati anyaguk és a teljes folyamat nyilvánossá tételéhez. A napirendi pontot végül így fogadta el a képviselő-testület, de előzőleg még szót kapott a benzinkút jelenlegi üzemeltetője is, aki az ülésen elhatárolódott a pályázat kiírásával kapcsolatos Facebook-bejegyzésektől, és közölte: erős pályázattal kíván indulni a megmérettetésen.

Még ugyancsak napirend előtti hozzászólásként kérte Hauser Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), hogy a Thököly utcai játszótéren a korai sötétedés miatt hamarabb kapcsolják fel a lámpákat. Majd az 1. Számú Általános Iskola szülőire hivatkozva felhívta a figyelmet, hogy az úgynevezett „gödör” (az egykori Solaris beruházás területe) betemetése és folyamatos feltöltése miatt sártengerré váltak a környező utak, valamint az óriási tehergépjármű forgalom miatt néhány hónap alatt fél évtizednyit kopott az iskola előtti út felső rétege. Wittinghoff Tamás válaszában rámutatott: a gödör visszatemetését a helyi ellenzék saját sikereként értékeli, hiszen ők küzdötték ki minden racionális érv ellenében ezt a megoldást.

Stift Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) az Ifjúság utca 10-20. szám alattiak köszönetét tolmácsolta, amiért megoldotta az önkormányzat az ottani kocsibeállóval kapcsolatos problémákat. Kérte még az elburjánzott cserjék rendbetételét is.

Császárné Kollár Tímea (Jobbik) az Ébner köz egyirányúsítására kérdezett rá ismételten, majd felhívta a figyelmet, hogy a Jókai Mór Művelődési Központ melletti területen csak sártengeren keresztül lehet közlekedni, amit szintén orvosolni kért. Elégedetten nyugtázta, hogy a város Budakeszi felőli végén egy virágokból kirakott Budaörs felirat díszíti majd a most épülő körforgalmat. Kérte, hogy hasonlót építsenek ki a település XI. kerülettel határos végén is.

Lőrincz Mihály műszaki ügyosztályvezető tájékoztatása szerint az Ébner köz egyirányúsításával kapcsolatos munkákat már megrendelték, s ez várhatóan a következő hét elején meg is fog történni. Budaörs budapesti határában szintén épül majd körforgalom, ám kisebb méretű, így ugyanilyen megoldás ott nem kivitelezhető. Az ügyosztályvezető azonban ígérte: ott is valami látványos megoldást fognak alkalmazni.

Ezt követően rátértek a képviselők a napirendek tárgyalására.

Az önkormányzat fenntartásában működő Jókai Mór Művelődési Központ igazgatójának megbízatása 2016. december 31-én lejár, ezért az álláshely betöltésére pályázatot írtak ki, amelyre hárman jelentkeztek. A testület döntése alapján intézményvezetői feladat ellátásával 2017. január 1-jétől 2021. december 31-ig Simon Erikát bízták meg.

A testület úgy határozott, amennyiben a Frankhegy Viziközmű Társulata beszerzi a Frankhegy közműfejlesztés I. ütemmel érintett ingatlanok 66,6%-ának hozzájárulását az önkormányzat által kiadott Szándéknyilatkozat aláírásával, megkezdheti a közmű- és útépítéshez szükséges munkálatok szervezését. Azzal a kikötéssel, hogy a Fővárosi Vízművek nyilatkozata alapján a Víztorony utcai nyomásfokozó gépházat csak a vízhálózat I. ütemének kivitelezésével egyidejűleg építik meg.

 

16_11_16_kepviselo_testulet_dijak-16

 

Budaörs Város Helyi Építési Szabályzatának eseti módosításával összefüggő tervezési feladatok során külső szakembereket is bevontak. A kifizetésükhöz forrásokat kellett átcsoportosítani, amit jóváhagyott a testület.

A Liver 3 FC egyesület vállalta, hogy a Herman Ottó Általános Iskola udvarán lévő sportpálya lefedését saját hatáskörben végzi el, amihez TAO támogatást kíván felhasználni. A testület biztosítja a szükséges 30 százalékos önrészt, valamivel több, mint kilenc millió forintot.

Még 2015-ben nyert forrást az önkormányzat tanulmány készítésére, egy budaörsi közbringa rendszer általános megvalósíthatóságának feltérképezésére. A testület kiválasztotta a város számára legmegfelelőbb verziót, és javasolja e változat műszaki, pénzügyi tartalmának részletes kidolgozását. De csak abban az esetben, ha a közbringa rendszer megvalósítása és üzemeltetése kizárólag külső forrásból finanszírozható.

Meghatározta a testület a víziközművek közcélú érdekeltségi hozzájárulásának mértékét 2017. évben.

A képviselők a BDL Környezetvédelmi Kft-t bízták meg a szennyvíz víziközművek vagyonértékelésének bővítésével, aktualizálásával, valamint az erre épülő pótlási terv felülvizsgálatával. A feladat elvégzésére 7,9 millió forintot különítettek el.

Mivel az önkormányzat a közoktatás teljes államosítása után is szeretné megőrizni azokat a vagyonelemeket, amelyek nem oktatási célokat szolgálnak, a testület kezdeményezi, hogy a hivatal az Illyés Gyula Gimnázium, és a Kesjár Csaba Általános Iskola épületében található lakások albetétesítése érdekében indítsa meg a szükséges eljárást a Pest Megyei Kormányhivatal Budakeszi Járási Hivatalánál. Egyúttal visszavonták a Herman Ottó Általános Iskola társasházasításáról szóló korábbi döntést, mert az itt lévő szolgálati lakást nem lehet leválasztani az épületről.

Elfogadták a Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola határidő meghosszabbítási kérelmét az Esze Tamás utcai támfal felújításának támogatására.

A korábbi pályáztatás során megmaradt pénz (4,84 millió forint) terhére újabb pályázatot írnak ki hagyományos technológiával épült lakóházak felújítására, korszerűsítésére.

 

 16_11_16_kepviselo_testulet_dijak-15

 

Hozzájárultak a képviselők, hogy a Lévai u. 17-27. szám alatti társasház a számára korábban megítélt támogatást gépészeti felújítás helyett a tető hő- és vízszigetelési munkáinak elvégzésére használhassa fel.

A testület határozata szerint nem él Budaörs Város Önkormányzata a Komáromi út 18. szám alatti ingatlanra vonatkozó elővételi jogával, így az a Fabrico Kft. tulajdonából a HAM-BAU Kft. tulajdonába kerülhet 110 millió forintért. Wittinghoff Tamás a döntés kapcsán megjegyezte, hogy ha nem kellene attól tartani, hogy a jövő évben tényleg elvonnak a várostól 2.3 milliárd forintot szolidaritási hozzájárulás címén, akkor mindenképpen éltek volna az elővásárlási joggal.

A Beregszászi utca 13. szám alatt található, 174 m² nagyságú területet forgalomképessé nyilvánította a képviselő-testület, és hozzájárult, hogy az azt jelenleg is használó ingatlantulajdonos 3,1 millió forintért megvásárolhassa.

Pályázatot ír ki az önkormányzat 2016. február 28-ai határidővel a Szabadság út Domb utca és Kálvária utca közötti, mintegy 800 négyzetméteres szakasz hasznosítására, ahol jelenleg egy benzinkút üzemel. A nyertes pályázónak a birtokba adást követő egy éven belül igényes, építészeti, esztétikai szempontból megfelelő, lehetőleg vendéglátó egységet  is magába foglaló üzletet kell kialakítania.

 

16_11_16_kepviselo_testulet_dijak-13

 

Jóváhagyták a képviselők, hogy a Templom tér 12. szám alatti, „kivett általános iskola” megnevezésű ingatlan művelési ág változását az ingatlan nyilvántartásban is átvezessék.

A megváltozott jogszabályi feltételeket figyelembe véve döntöttek a képviselők a családi napközikkel történő további együttműködésről, és 18 gyermek esetében meghosszabbították az önkormányzati támogatási szerződést, jövő év augusztus 31-éig.

Támogatta a képviselő-testület, hogy anyagi nehézségei miatt az ARAMIS SE négy, a BSC 1924 Futball Kft. pedig hatmillió forint kiegészítő támogatást kaphasson a jövő évi támogatásuk terhére.

A helyi óvodák kérelmei alapján döntött a testület az óvodai álláshelyekről. A változások tényleges többletterhet nem jelentenek az önkormányzat 2017. évi költségvetésében, csupán a foglalkoztatottak által ellátott feladatok módosulnak néhány esetben.

Az iskola-előkészítést évek óta sikeresen megvalósító Fit’s’kool Oktatási Egyesület neve Fitskool-ra változott, ami miatt módosítani kellett a velük korábban kötött együttműködési megállapodást.

Meghosszabbították a Törökbálinton működő Izgiland Játszóházzal tavaly kötött együttműködési megállapodást, így a budaörsi gyerekek továbbra is 10 százalékos kedvezménnyel vehetnek részt a játszóház programjain. A megállapodás nem ró semmiféle fizetési kötelezettséget az önkormányzatra.

Egy Árnyas utcai lakos kérelmére sürgősséggel hozzájárultak az ingatlanjára még a ’80-as években előírt beépítési kötelezettség földhivatali törléséhez, annak érdekében, hogy a tulajdonos értékesíteni tudja az ingatlanát.

A Fővárosi Önkormányzat kérésére szintén sürgősséggel döntöttek a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BÉKISZ) tárgyú projekt Támogatási Szerződésének módosításáról, amely a határidők tekintetében változott a korábbiakhoz képest. Budaörs várost azonban a határidő-módosítás nem érinti, a budaörsi bekötés tervezett befejezése továbbra is 2017. december 31.

Jóváhagyták a Kesjár Csaba Általános Iskolában egy takarító alkalmazását.

Végül zárt ülésen döntöttek egy Puskás Tivadar utcai lakás volt bérlőjének kérelméről, valamint egy településképi bejelentésről.

 

(Forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.