GaultMillau: az év borászata a budaörsi Szentesi Pince

(Budaörs, 2016. november 16. – Budaörsi Infó/MTI) Megjelent a GaultMillau Magyarország étterem- és borkalauz 2017-es kiadása, amely 231 magyar étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, bemutat továbbá 163 borászatot és 244 felsőkategóriás szállodát. A budaörsi borász, Szentesi József csodálatos sikert ért el.

 

Come de Chérisey, a GaultMillau francia elnöke felidézte: az 1960-as években jelent meg először Franciaországban a világ egyik legnagyobb étteremkalauza.

A GaultMillau tiszteli a séfeket, és tisztában van azzal a kemény munkával, amely a sikerükhöz szükséges – jegyezte meg a francia szakember. Mint hangsúlyozta: hivatásuk felhívni a magyar közönség figyelmét az ország legjobb éttermeire, valamint megismertetni a világgal a magyar gasztronómiát.

A kiadvány keddi budapesti bemutatóján adták át a GaultMillau idei díjait. Az év konyhafőnöke Pesti István (Platán étterem, Tata), az év étterme a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely, az év étteremtulajdonosa pedig a budapesti Rosenstein család lett.

A zsűri szerint a vidék vendéglője ezúttal a békéscsabai Kisvendéglő a Hargitához; a magyar gasztronómia reménysége díjjal Garai Ádámot (Olimpia étterem, Budapest), az év feltörekvője címmel az őriszentpéteri Pajta bisztrót tüntették ki. Alternatív vendéglátás kategóriában a budapesti Beszálló Food Bart díjazták, az év borászata a budaörsi Szentesi Pince (Budaörs).

 

Szentesi József

Szentesi József

 

Az év borászata díj odaítélésének indoklásában az áll, hogy a budaörsi Szentesi József az egyik legeredetibb magyar borász. Kívülállóként kezdett borászkodni, különösebb szakirányú végzettség nélkül, szellemileg leginkább olvasmányélményeire, pincejárások tapasztalatára, lelkileg a már elfeledettnek gondolt családi hagyományokra támaszkodva. Mégis, minden megszerzett tudásmorzsa teljes harmóniában rendeződött benne. Régi magyar szőlőfajtákat és elfeledett területeket fedezett föl újra. Az elmúlt években a hagyományos palackos érlelésű pezsgőkészítésbe is belefogott.

Mindez nagyon fontos, de nem alapozná meg az év borászata cím odaítélését. Az elmúlt évek munkája, a számtalan kísérletezés eredménye most érett be igazán. Már a tavalyi évben külön méltattuk remek vörösborait. Idén is a kalauz egyik kimagasló tételsorát Szentesi József 2012-es és 2013-as vörösborai jelentették. 2012-es cabernet sauvignon réserve tétele az év legjobb vörösbora, de szinte csak nüanszokkal marad el tőle kékfrankosa, kadarkája, Velencei Cuvée-je. Lendületes borok, teli érett gyümölcsökkel, szépen érett, finomszerkezetű, csiszolt tanninokkal, komoly savakkal. Hasonlóan kiválóak fehérborai: a fineszes sauvignon blanc vagy a feszes szerkezetű, sokrétűen gazdag rajnai rizling. Szentesi József borai egyediek, gazdagok, karakteresek, üdítőleg hatnak természetes zamataikkal, komoly szerkezetükkel és – nem feledve a borok igazi rendeltetését – élvezetes fogyaszthatóságukkal.

 

Come de Chérisey, a GaultMillau francia elnöke (j) átadja az év konyhafőnöke díjat Pesti Istvánnak (Platán étterem, Tata)

Come de Chérisey, a GaultMillau francia elnöke (j) átadja az év konyhafőnöke díjat Pesti Istvánnak (Platán étterem, Tata)

 

A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) Aranyszalag Minőség Tanúsítványát az akasztói szikiponty kapta meg.

Az elismerést átadó Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte: nagy magyar gasztronómia nem létezhet magas minőségű alapanyagok nélkül. Ennek érdekében a tárca együttműködést kezdett az MGE-vel, és pontosították az elismerés kritériumrendszerét – fűzte hozzá.

A kötet szerkesztőinek értékelése szerint 2016-ban bővült a magyar éttermek megbízható középmezőnye; már egyszerű, hétköznapi körülmények közé is be tud költözni a minőség.

A 2017-es kalauz az alternatív vendéglátás kategóriában is ajánl helyeket, ismét átfogó írás szól a “kézműves” sörfőzdékről és újhullámos kávépörkölőkről, és részletes ajánlások szerepelnek azokról a helyekről, ahol ezek a termékek elérhetők.

A GaultMillau Magyarország 2017-es kiadása 163 borászat 569 borát értékeli 20 pontos rendszerben; a pontokhoz itt szakácssapka helyett 1-5 szőlőfürt társul. A tesztelt borok szöveges értékelése a gomijo.hu honlapon lesz hamarosan olvasható.

 

(Budaörsi Infó/MTI)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.