Az időátállítás depresszióssá tesz egy dán tanulmány szerint

A depressziós tünetekkel orvoshoz forduló emberek száma érezhetően nő a nyári időszámításról való átállást követően – ezt állapította meg egy dán tanulmány, amely 1995 és 2012 között regisztrált több mint 185 ezer depressziós beteg diagnózisát elemezte.

 

 

A medicalexpress.com portálon ismertetett tanulmány szerint a nyári időszámításról a téli időszámításra való áttérés sokak számára okoz szenvedést. Az óraátállítást követő hónapban, novemberben nyolc százalékkal magasabb a depressziós esetek száma ahhoz képest, amivel az átállás előtti diagnózisok alapján számolni lehetne.

A dán kutatók 185 ezer 419 depresszióval diagnosztizált beteg adatait elemezték, akiknek esetét 1995 és 2012 között rögzítették a dán Központi Pszichiátriai Kutatási Nyilvántartásban.

Az Aarhus Egyetemi Kórház társult professzora, Soren D. Ostergaad szerint a depressziós esetek ilyen kiugrása túl jellegzetes ahhoz, hogy a véletlennek tulajdoníthassák.

A professzor, aki négy tudóstársával együtt jegyezte a tanulmányt elmondta, hogy nyilvánvalóan az óraátállítás növeli a depressziós esetek számát és nem a rövidülő napok vagy a rossz időjárás.

“Reggel hét és nyolc között valószínűleg nem sokat nyerünk az átállással, mert akkor a legtöbben úgy is zuhanyozunk, reggelizünk, vagy munkába, iskolába megyünk. Viszont mire hazaérünk, és végre szabadidőnk lenne délután, már sötét van” – fejtette ki Ostergaard.

A professzor szerint a tanulmány megállapításai különösen érdekesek a depresszióra hajlamosak és családtagjaik számára. Hozzáfűzte, hogy a depressziós esetekkel foglalkozó, azokat kezelő szakemberek számára is fontos a kutatás, ugyanis számolhatnak praxisukban ezzel a jelenséggel.

 

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.