Az Illyés Gyula Gimnázium diákjai versenyben! Szurkoljunk nekik!

(Budaörs, 2016. október 27. – Budaörsi Infó) A 2013-ban elindított PénzSztár Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny a magyarországi pénzügyi intézményrendszer szereplőinek példaértékű összefogásával valósul meg. Az idei versenyben indulnak a budaörsi Illyés Gimnázium diákjai is. Szurkoljunk nekik!

 

 

A verseny célja

A PénzSztár Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny egy egyedülálló kezdeményezés a pénzügyi kultúra fejlesztésére, amely átfogja a gazdaság és a pénzvilág minden fontosabb szegmensét, kiterjed egész Magyarországra és a határokon túlra is.

A 2013-ban elindított PénzSztár egy nagyszabású, évente megrendezendő, játékos pénzügyi műveltségi verseny. Elsődleges célja, hogy felkeltse a középiskolás korosztály érdeklődését a gazdaság és a pénzügyek iránt, valamint felmérje és tovább bővítse ilyen jellegű ismereteiket. A verseny a diákokon keresztül igyekszik egyúttal a szélesebb társadalmi rétegekhez is közelebb hozni a pénzügyi kultúrát és elősegíteni a felnőtt generáció tudatosabb pénzügyi döntéshozatalát.

 

A verseny szervezője

A verseny a hazai pénzügyi intézményrendszer, a magyar gazdasági élet és a közoktatás szereplőinek széleskörű, példaértékű összefogásával valósul meg. A szervezőmunkát a PénzSztár Versenyközpont koordinálja.

 

A verseny menete

A verseny összesen 6 fordulóból áll.

Az internetes előselejtező két fordulóra tagolódik. A versenyzőknek mindkét alkalommal online tesztet kell megoldaniuk.

Mindkét fordulóra délután 14 és 17 óra között kerül sor. A regisztrált csapatok ezen időtartamon belül a regisztrációkor megadott elsődleges e-mail címükkel és a hozzá tartozó jelszavukkal bármikor és bárhonnan – de egyszerre csak egy számítógépről – beléphetnek a verseny internetes oldalára, és ott kitölthetik az online feladatlapot.

Mindkét online feladatlap 80 feladatot tartalmaz, és a csapatoknak feladatonként maximum 60 másodperce, azaz összesen 80 perce van a feladatsorok megoldására. A két online fordulóban a következő feladattípusok szerepelnek: 2 lehetőség közül 1 helyes megoldás kiválasztása, 3 vagy 4 lehetséges variációból 1 helyes megoldás kiválasztása, illetve 4-ből 2 helyes válasz megjelölése. Válaszhiány, helytelen megoldás, valamint az adott feladattípusban előírtnál több válasz megjelölése esetén az adott feladatra nem jár pont. Az első fordulóban minden helyes válasz 1 pontot, a másodikban 2 pontot ér.

A két forduló pontszámainak összesítése a hazai csapatok esetében megyénként történik, a határon túli magyar csapatok esetében pedig észak-kárpát-medencei, kelet-kárpát-medencei és dél-kárpát-medencei területenként. Az összesített pontszám alapján mindenhonnan az 5-5 legeredményesebb csapat, azaz összesen 100 hazai és 15 határon túli magyar csapat jut tovább a megyei selejtezőbe.

Ha egy továbbjutó helyen holtverseny alakul ki, akkor az a csapat mehet tovább, amelyiknek rövidebb idő alatt sikerült megoldania a teszteket. Ugyanabból az iskolából legfeljebb két csapat – a legmagasabb pontszámot elérő két team – továbbjutására van lehetőség, mert a szervezők el kívánják kerülni, hogy a selejtező keretében iskolai háziversenyre kerüljön sor.

selejtezőre párhuzamosan kerül sor 23 helyszínen. A hazai csapatok a 19 megyében és Budapesten mérik össze a tudásukat.

A határon túli magyar csapatok 3 magyarországi helyszínen versenyeznek: az egyik helyszínen az észak-kárpát-medencei csapatok, a másikon a kelet-kárpát-medencei csapatok, a harmadikon pedig a dél-kárpát-medencei csapatok. A bejutott 100 hazai és 15 határon túli magyar csapatnak minden helyszínen ugyanazokat az írásbeli és szóbeli feladatokat kell megoldaniuk.

A 100 hazai csapatból 28 mehet tovább a középdöntőbe: a budapesti és a megyei győztesek, illetve rajtuk kívül 6 régióból az oda tartozó 3-3 megye legjobb második helyezettje, a közép-magyarországi régióból pedig a budapesti és a Pest megyei 2. helyezett. A 15 határon túli magyar csapatból 4 mehet tovább: a három győztes és a legjobb második helyezett csapat.

A középdöntőre párhuzamosan kerül sor 8 helyszínen. A hazai csapatok a 7 magyarországi régióban mérik össze a tudásukat, a határon túli magyar csapatok pedig egy magyarországi helyszínen versenyeznek. A bejutott 32 csapatnak minden helyszínen ugyanazokat az írásbeli és szóbeli feladatokat, játékos helyzetgyakorlatokat kell megoldaniuk. A legjobb 7 hazai és 1 határon túli magyar csapat jut tovább az elődöntőbe.

Az elődöntőre egy budapesti helyszínen kerül sor. A bejutott 8 csapatnak írásbeli és szóbeli feladatokat, játékos helyzetgyakorlatokat kell megoldaniuk. A 4 legjobb csapat jut tovább a döntőbe.

A budapesti döntőben a legjobb négy csapat írásbeli és szóbeli feladatok, illetve játékos helyzetgyakorlatok megoldásával méri össze a tudását, hogy végül a legjobb csapat kerüljön ki győztesen a versenyből.

 

Díjak, nyeremények

A PénzSztár verseny fődíja – az előző évekhez hasonlóan – 2016-ben is fejenként 100 ezer forint és egy-egy okostelefon a győztes csapat minden tagjának. A legügyesebb versenyzőket emellett további értékes nyeremények, tárgyjutalmak és tudásalapú szakmai díjak is várják. A verseny szervezői arra törekszenek, hogy a csapatok a fordulók során nyújtott teljesítményük arányában részesüljenek a támogató és szakmai együttműködő szervezetek által felajánlott díjakból.

Az a három középiskola, ahonnan a legtöbb csapat kitölti az előselejtező két online tesztjét – az elért eredménytől függetlenül – különdíjban részesül. Nyereményük egy-egy oktatási szimulációs szoftverlicenc, amely további segítséget nyújthat számukra a pénzügyi és gazdasági ismeretek elsajátításában. Azok pedig, akik nem jutnak tovább az online fordulókból, a főversennyel párhuzamosan külön játékban vehetnek részt, további nyereményekért.

 

A versenyző csapatok:

Legfelsőbb kacsák (Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI)

APEH (Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma)

DEGA (Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium)

Pénzverők (Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium)

Lac Chicas (Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI)

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.