Nem veszít lendületéből a budaörsi ingatlanpiac

(Budaörs, 2016. október 25. – Budaörsi Infó/ingatlannet) Az ingatlanpiacon továbbra is slágerterméknek számítanak a panellakások, országos szinten 6%-kal bővült a kínálat egy év alatt. Budapesten éves viszonylatban 21%-kal, Debrecenben 14%-kal, Szegeden 22%-kal, Miskolcon pedig 18%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak. A 2014 óta töretlenül felfelé ívelő lakáspiacon a használt lakások szegmensében a jelentős kínálatbővülés mellett mutatkozott áremelkedés a kereslet növekedése miatt.

 

 

A panellakások népszerűségének egyik oka a fenntartási költségek csökkenése, a másik pedig, hogy átlagosan mintegy 30%-kal alacsonyabb áron vásárolhatóak meg a téglaépítésűekhez képest. Ingatlanpiaci nézőpontból ugyan alacsonyabb presztízsértékűek, de tömegközlekedési szempontból sokszor jobb adottságokkal rendelkeznek.

 

Felívelőben az újlakás-piac

A következő években a használt lakások mellett az új lakások adhatnak nagy lendületet az ingatlanpiacnak. A tavaly októberi árszínvonalhoz képest 14%-os volt a drágulás a szegmensben, emellett a kínálat 30%-kal növekedett. Erre a tendenciára lehetett is számítani, mivel a kiadott építési engedélyek száma 237%-kal emelkedett, így érthető, hogy több lakás már a tervező asztal mellől értékesítésre kerül. A telekárak kisebb mértékben változtak, idén októberben 5%-kal magasabb négyzetméterenkénti áron kínálták eladásra a tavalyi év azonos időszakához képest. A szakértők szerint ez egy speciális szegmensnek minősül, egyrészt mivel a telkek árai az építési költségeknek csak egy részét teszik ki, másrészt a legnépszerűbb városrészeken található, jó fekvésű telkek már gazdára találtak.

 

Dübörög az ingatlanpiac Budaörsön

A Budaörsön eladó családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai kitűnnek mind az országos, mind a fővárosi agglomeráció viszonylatában, a különbség 20-100%-os is lehet. A téglalakások piacán az országos szinttől 2,7%-kal, az egyes környező városokhoz képest – Budakeszi, Szigethalom, Dunakeszi – pedig 10-90%-os eltérésékre lehet számítani. A panellakások szegmensében az országos árszínvonalnál 42%-kal, míg az agglomeráció különböző városaihoz képest 40-50%-kal magasabb négyzetméterenkénti árakkal érdemes kalkulálniuk a vásárlóknak.

 

 

budaors_tablazat

 

Átlagos ingatlanárak a fővárosi agglomeráció egyes településein (Ft/m2)

2015 január és 2016 január között a budaörsi lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai 23%-kal bővültek. Idén az áremelkedés országos szinten egy lényegesen visszafogottabb képet mutatott, amely Budaörs esetén is érvényesült, az átlagos Ft/m2 árak 4,6%-kal növekedtek. A drágulás az egyes ingatlantípusoknál eltérően alakult. A családi házak átlagárai 7%-kal, a téglalakásoké – egy májusban tapasztalt kiugrás, majd mérséklődés után – összességében 6%-kal, a panellakásoké több mint 50%-kal emelkedtek 2015 és 2016 között. Idén a családi házak és a panelépítésű lakások átlagos Ft/m2 árai 7%-kal bővültek, a téglalakások szegmensében pedig stagnálás mutatkozott.

 

arvaltozasbudaors

 

Mit várható az év végéig?

Az elemzések szerint az idei év végére a tranzakciószám elérheti a 150 ezres nagyságrendet, középtávon pedig 170-190 ezerre állhat be. További tendencia lehet a jövőben, hogy a lakáspiacon az új lakások lesznek a középpontban, 2018 év végéig mintegy 15-20 ezer lakás átadására lehet számítani. Az árak tekintetében a következő években továbbra is egy mérsékeltebb drágulás jelezhető előre, ennek mértéke azonban az ország egyes területei között eltéréseket mutathat.

 

(Budaörsi Infó/ingatlannet.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.