Kétszer nyitott meg a Primanima!

Az immár ötéves Primanima két megnyitóval vette idén kezdetét: először a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Térben, vagyis a BABtér nagytermében avatták fel a Primanima új helyszínét a 2016. október 19-ei nyitónapon. Este pedig koncerttel és vetítésekkel a megszokott helyszínen, a Jókai Mór Művelődési Központban indult útnak a Primanima fesztivál ötödik évada.

 

A BABtér felújítási munkálatai még az elmúlt napokban is folytak, ám a megnyitóra már otthonossá alakult az új animációs közösségi tér. A kezdeményezés Budaörs városa, az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésével valósult meg.

 

Patrovits Tamás, a fesztivál társalapítója rövid köszöntő után átadta a szót Árendás Péternek, az Illyés Gimnázium igazgatójának, aki felidézte az animációs képzés 2009-es indulását, amely a BABtérrel egy következő fejezetéhez ért, mely egy elhivatott csapat – Patrovits Tamás szakmai vezető, Spányik József producer, Ráthonyi Kinga művészeti oktató, Máté Orsolya gazdasági vezető – irányításával jött létre. A helyszínnel a jövőben sok terve van a fesztiválnak és a városnak is. Az épület egy animációs inkubátorház lesz, számos animációs- és grafikai tanfolyammal, műhelyfoglalkozással, művészeti és filmes rendezvényekkel, továbbá a Primanima állandó bázisává is alakulhat. Fülöp József, a MOME rektora kiemelte, hogy a magyar animáció akkor tud fejlődni, ha olyan műhelyek jönnek létre, amelyek befogadják a tehetségeket és engedik, hogy új utakat keressenek maguknak, valamint felelősségtudatot is kialakítanak bennük, hogy tisztában legyenek a mozgóképek fiatalokra tett hatásával. A BABtérnek ilyen funkciója lesz, ha megtöltik tartalommal. Vágó Csaba, Budaörs városának kabinetfőnöke is üdvözölte, hogy új kulturális központtal gyarapodik a város és reméli, hogy ezzel is lépéseket tesznek majd afelé, hogy Budaörsön kiemelt jelentőségű animációs közösség működjön.

 

Emellett megnyílt a V4Fanzine kiállítás Komornik Eszter kurátor bevezetőjével. A V4Fanzine egy alulról szerveződő nemzetközi kezdeményezés, melyben a visegrádi régiók alkotói egymás országainak kulturális szimbólumait felhasználva készítettek egy közös kiadványt.

 

2016_primanima2

Este a megszokott helyszínen, a Jókai Mór Művelődési Központban indult útnak a Primanima fesztivál ötödik évada. A Terra Profonda rövid, hangulatébresztő koncertje után levetítették Visky Ábel Primanimára készült alkotását, a Semmi bogár című fekete-fehér romantikus rövidfilmet Mészáros Blanka és Vecsei Miklós Hasi főszereplésével. Patrovits Tamás beszédében elmondta, hogy a Semmi bogár nem csupán promóciós célt szolgál, hanem bemutatja, milyen találkozásokról szólhat ez a fesztivál.

Az esti megnyitón Vágó Csaba kabinetfőnök tolmácsolta Budaörs polgármesterének, Wittinghoff Tamásnak az üdvözlőbeszédét, melyben hangsúlyozta, hogy az immár ötéves fesztivál programjába egyre több film kerül, sokat pedig az alkotóik is elkísérnek. Idén a BABtérrel bővült a helyszínek száma és a fesztivál életében újnak számít, hogy az októberi eseménnyel párhuzamosan több magyar és erdélyi városban is tartanak vetítéseket a gyerekprogramból. Ezek az elmúlt napokban sikerrel és sok résztvevővel már el is kezdődtek. Idén egy filmdiplomáciai eseménynek is helyt ad a Primanima, a Visegrádi Animációs Fórum csapata nemcsak filmvetítésekkel érkezik, hanem a térség animációs helyzetéről szóló előadással és konferenciával is.

 

Idén először egy nemzetközi workshop is indult a Primanimán, mely már a hét elején elkezdődött Milos Tomic szerb animációfilmes vezetésével. Nőtt a magyar nevezések száma, a filmek magas színvonala miatt pedig rekordszámú hazai animáció került a programba a legfrissebb, díjnyertes alkotásoktól kezdve a fiatalok vizsga- és diákfilmjeikig.

 

Orosz Anna Ida, a fesztivál másik társalapítója négy zsűrit is köszöntött. Először a háromtagú rövidfilmes zsűrit, melynek tagjai idén Alexandra Hetmerová Csehországból, Joni Mannistö Finnországból, valamint Kristjan Holm Észtországból. Mint minden évben, idén is van egy hangzsűri, akik a Primasound díjat ítélik oda, ők Székely Tamás, Várhegyi Rudolf, Iszlai József és Balázs Gábor. Emellett a Diákzsűri, illetve a közönség szavazatai alapján is osztanak díjat a fesztivál végén.

 

Szintén újdonság a legendás rajzfilmkészítő Csermák Tiborról elnevezett díj, mellyel a legjobb gyerekfilmet tüntetik ki. Az elismerést a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szponzorálta a másik két magyar vonatkozású díjjal, a Macskássy Gyula- és a George Pal-díjjal együtt.

 

(Forrás, fotó: primanima)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.