Az önkormányzatok helyzetéről rendeztek kerekasztal-beszélgetést Szegeden

Az elmúlt hat évben folyamatos az önkormányzatiság leépítése, ugyanakkor még mindig maradt mozgásterük a településeknek – mondták a Pénzügykutató Zrt. és a szegedi önkormányzat Európai Magyarország című konferenciáján rendezett kerekasztal-beszélgetés polgármester résztvevői csütörtökön a Tisza-parti városban.

 

 

Botka László (MSZP) szegedi polgármester azt mondta, az önkormányzatiság leépítése mellett a települések anyagi ellehetetlenítése is folyik. A folyamat 2013-ban csúcsosodott ki, akkor egyetlen tollvonással háromszázmilliárd forinttal több pénzt vettek el a településektől, mint amennyit az államosított feladatok igényeltek.

A közszolgáltatások színvonalának romlása miatt az államosítás következményeivel az emberek is naponta szembesülnek – közölte a politikus.
Botka László kifejtette, a településeknek most is maradt mozgásterük, elsősorban saját forrásaiból meghatározhatják, mely területeket tartják fontosnak. Szeged nem hagyta elveszni a szociális védőhálót, négyszázmillió forintos alapot hozott létre annak érdekében, hogy aki korábban támogatást kapott, az a kormány politikája miatt ne veszítse el.

Karácsony Gergely (Párbeszéd) zuglói polgármester közölte, a kerület költségvetésébe a jogszabályi változások miatt éves szinten 4,5-5 milliárd forinttal kevesebb pénz folyik be, mint a ciklus elején.

 

szeged

A centralizációs elképzelések minden települést rosszul érintenek, a budapesti kerületek helyzete ezen belül még nehezebb – mondta.

A politikus szerint a kormányváltásnak építenie kell a helyi tapasztalatokra, például az általa egyik legfontosabb kérdésnek tartott lakhatás problémájának megoldásában.

Tóth József (MSZP), Budapest XIII. kerületének polgármestere úgy vélte, 2010 szakaszhatár volt a magyar önkormányzatiság történetében. Azt megelőzően – még ha fogcsikorgatva is – a kormányzat partnernek tekintette az önkormányzatokat, azóta – bár szóban elismeri létüket – az “ellehetetlenítésükön dolgozik”.

A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy az önkormányzatok pártszimpátia alapján juthatnak kiegészítő támogatáshoz. Leszögezte, a finanszírozást objektív alapokra kell helyezni, bár kétségtelenül szükség van kiegyenlítő mechanizmusokra.

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), Budaörs polgármestere hangsúlyozta, helyben kell az olyan, adott közösségeket érintő kérdésekben dönteni, mint amilyen az oktatás ügye. A polgármester szerint tisztességes, világos és hosszú távú feladat- és forrásmegosztásra lenne szükség az önkormányzatok és a kormányzat között.

 

szeged3

 

MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.