A 21. század technológiai újdonságai mutatkoznak be Budapesten

Városi játékokkal, kiállítással, filmvetítéssel, előadásokkal és gyerekprogrammal várja a 21. század technológiai újdonságai iránt érdeklődő közönséget október 21. és 27. között a Reality Research Festival Budapesten.

 

A rendezvény célja, hogy művészeti, fejlesztői és kutatói szempontokból egyszerre mutassa be, hogyan működnek az olyan új technológiák, mint a kiterjesztett valóság (augmented reality – AR), a virtuális valóság (virtual reality – VR) vagy a kevert valóság (mixed reality – MR), illetve hogyan befolyásolják ezek a világ megismerését és feldolgozását – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A fesztivál keretében a Crew nevű belga csapat sétáján egy speciális szemüveg segítségével a virtuális valóságban és egy valós városi térben egyszerre sétálhatnak az érdeklődők, a magyar Normal Vektor fiatal művészeinek projektje a város folyamatosan változó észlelésének különböző lehetőségeit mutatja be, a finn Reality Research Center és a német Invisible Playground együttműködésében szervezett Centre of Possibilities program pedig ötvözi a digitális platformok, a közösségi média és a városi játékok műfaját.

Ravasz Jonathan és Filip Ruisl előadást tart az építészeti rekonstrukció lehetőségeiről a virtuális térben. Az esettanulmány a VII. kerületben található, Pollack Mihály tervezte Makkhetes vendéglő, a mai Holmi-ház homlokzatát adja vissza az eredeti terveknek megfelelően a kiterjesztett valóság alkalmazás segítségével.

Egy másik projektben Pribék Gábor és Kolozsvári Lajos a Szabadság tér hangjait rögzíti és alakítja zenévé. A kísérleti zeneművet egy 3D térképpel és GPS nyomkövetővel rendelkező okostelefonos alkalmazás segítségével “járhatják be” a téren az érdeklődők.

A fesztivál központi helyszínének számító Kubik Coworking Iroda Jászai Mari téri bemutató termében magyar alkotók a 3D-s és szintetikus világok tervezésének területén végzett kísérletei lesznek láthatók. A Neuro Gym csoportos kiállítás többek között Jelena Viskovic, Páll Tamás, Kim Leigh Pontin, Fridvalszki Márk, Pribék Gábor, Csiszár Mátyás és Kovács Zoltán, valamint Kovács Gergő munkáit mutatja be. A tárlat a fesztivál teljes ideje alatt látogatható lesz.

A fesztivál elméleti felvetéseit szombaton egy egész napos előadássorozat meghívott szakértői veszik sorra, a Toldi Klubban október 26-án pedig a Crosstalk Video Presentation mutatja be a Metahaven holland design stúdió új filmjét, a Valóságos Egek (Information Skies) című pszichodrámát a virtuális valósággal teljesen átszőtt jövőről. A magyar nyelvű és magyar főszereplővel, Dávid Georginával készült 26 perces videót a Metahaven egyik alapítója, Daniel van der Velden vezeti fel.

A gyerekeknek is készültek izgalmas programmal a szervezők szombaton, a Kubik Coworking Irodában, ahol a Makerspace közösségi műhely, a modern technikai eszközök használatát célzó készségfejlesztést ötvözi kézzel fogható építőelemekkel, a népszerű videójáték, a Minecraft 3D-s mechanikájának segítségével.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.