Elindul a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat

Elindul a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat, a szervezetet a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) a kis- és középvállalkozások (kkv) munkaadói érdekképviseleteivel közösen, a kormány támogatásával, az Európai Szociális Alap (ESZA) által biztosított forrás felhasználásával hozta létre – jelentette be Palkovics Imre, a MOSZ elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

 

A helyszínen kiadott közlemény szerint a szolgálat az alternatív vitamegoldások rendszerébe sorolható be. Az egyes eljárásokban a munkaügyi vitában érintett felek (munkáltató, szakszervezet) és pártatlanként a szolgálat képviselője vesz részt.

Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára elmondta: a projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében valósul meg, 3,5 milliárd forintból.

Pozitívumként értékelte, hogy a szakszervezet és a munkaadói szervezetek konzorciumban pályáztak.

Hozzátette: a vitarendező szolgáltatást az érintett felek ingyenesen vehetik igénybe.

Palkovics Imre az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: a konzorciumban a kis- és közepes vállalkozások munkáltatói érdekképviseletei: a Magyar Iparszövetség (OKISZ), az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ), az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (Áfeosz-Coop), valamint a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) és a MOSZ működik együtt. Hozzátette, hogy a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat a JOGpont (ingyenes jogi tanácsadás) projekt része.

A MOSZ elnöke kiemelte: a program keretében minden megyében 6-6, munkajoggal foglalkozó szakember és a hozzájuk tartozó általános szakértői gárda segíti majd a felek közötti érdekviták megoldását.

Vadász György, az OKISZ elnöke hangsúlyozta: a szolgáltatás elsődlegesen arra irányul, hogy a szereplők (munkaadók és munkavállalók) érezzék, a projekt célja a gazdasági növekedés, az életszínvonal javulás és a piac bővítése, mindehhez pedig együttműködésre van szükség.

A kkv-k gazdaságban betöltött szerepéről szólva pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 40 százalékát a mikro- és kisvállalkozások, 20 százalékát pedig a közepes vállalkozások adják. A statisztikai adatok alapján a bejegyzett cégek 92 százaléka 10 munkavállalónál kevesebbet foglalkoztat.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.