Az állatorvos segít – A felelős kutyatartásról

(Budaörs, 2016. október 19. – Budaörsi Infó) Az állatorvos segít cikksorozatunk tovább folytatódik. Októberi témánk a felelős állattartás, amiről Szaniszló Ferenc, budaörsi állatorvost kérdeztük.

 

 

A kutya és ember kapcsolata régi történet, utóbbi bizonyosan sokat tett azért, hogy a mára kedvenccé vált állattal eredeti környezetéből kiszakítva megfelelő kapcsolatot alakítson ki. Kettejük viszonyának, tágabb környezetükhöz való alkalmazkodásának jellegét elsősorban a gondolkodó fél, a gazdi határozza meg, így komoly felelősség terheli azt, aki (akár házi kedvencként, akár haszonállatként) kutyára tesz szert. Hogy mit tehetünk ma kedvencünk és környezetünk iránt egyaránt felelősséggel viseltetve, arról Dr. Szaniszló Ferenc szakállatorvost kérdeztük.

Mind a köz, mind a kutyák védelmét szolgálja az a mintegy két éve érvényben lévő rendelet, hogy a kutyákat egyedi azonosítóval  transponderrel, chippel) lássák el.

„Minden ebet négy hónapos korig el kell látni ilyen azonosítóval de ha erre  valamilyen körülmémy miatt nem került sor, a kötelező veszettség elleni oltás alkalmával mindenképpen sort kerítünk”- mondta el a Budaörsi Infónak Szaniszló doktor.

 

szaniszloferenc

Dr. Szaniszló Ferenc

 

A kutyák egy központi  nyilvántartásba kerülése biztosítja a teljes életükre kiterjedő azonosíthatóságot, ennek minden előnyével.Bár a kettős adminisztráció és az adatváltozásra vonatkozó kötelezettségek némileg nehezítik a tulajdonosok dolgát, ma már egyre teljesebb a kutyák nyilvántartására vonatkozó rendszer. A kutyák nyomon követhetősége mellett fontos az alapoltások és a rendszeres külső-és belső paraziták elleni védelem biztosítása, ismétlése, s ha e két feltételnek a kertes házzal bíró tulajdonosok megfelelnek, nagyjából felelős kutyatartónak tekinthetők. Más a helyzet azonban a lakótelepi kedvencekkel, hiszen életterük, mozgásigényük, de alapvetően szocializációs körülményeik is eltérnek kertvárosi társaikétól.

„A kutyafuttatóknak komoly szerepe van a kutyák – és tegyük hozzá – gazdáik szocializációjában”– mondta Szaniszló doktor.

A gazdik ugyanis korábban nem minden esetben használták az önkormányzat által kihelyezett zacskókat ebeik ürülékének eltávolítására, míg a kutyafuttatón erre talán egymást is rászoktatják. Legalább ilyen fontos azonban az ebek szocializációja, mert bár a futtatókon is lesznek alá-és fölérendelt szerepek, az így kialakult hierarchia az ebek magatartását, viselkedését is pozitív irányban befolyásolja.

 

 

mano_kutya

 

„Nyugat-Európában nem jellemző, hogy egy vizsgálathoz le kellene fogni egy kutyát. Itt gyakran tapasztalom, hogy az állat a gazdája „fejére nő”, pedig odafigyeléssel, rendszeres sétáltatással, majd kiegészítve kutyaiskolával harmonikussá lehet tenni az eb egymáshoz és gazdájukhoz való viszonyát”.

A chipeltetés, sétáltatás (és esetleg kutyaiskola igénybevétele mellett) minden felelős kutyatartó kötelessége a rendszeres oltatás, féregtelenítés. E két utóbbi nem csak saját kedvenceinket (és bennünket), hanem a többi kutyát is védi. Kölyökkorban, a teljes védettséget jelentő negyedik hónapban adandó utolsó ismétlő oltásig, egyáltalán nem javasolt kutyát közösségbe vinni, de felelőtlenség fertőző beteg kutyát futtatóra engedni is. A bélsárral terjedő parazitákkal szembeni védekezés, a már korábban említett féregtelenítés jelentősége a közegészségügyi  veszélyek miatt nem hangsúlyozható eléggé. Ma már nem csak a korábban ismert féregtípusokkal szemben kell megvédeni kedvenceinket, de bizonyos szúnyogok  által terjesztett fonálférgekkel szemben is.

 

kutyabarat_egyesulet10

 

„A globális felmelegedésnek köszönhetően egyre északabbra húzódnak azok a szúnyogok, akik a hazánkban is egyre gyakrabban előforduló szív- és bőrférgesség közvetítői”– mondta dr. Szaniszló Ferenc, majd hozzátette, hogy előbbi egyelőre még ritka, de nem elhanyagolható, utóbbi az emberi fertőződés lehetősége miatt veszélyes. S végül ne feledkezzünk meg a külső paraziták (bolha, kullancs, rüh) elleni védekezésről sem, hiszen ezek bizonyos fajai mindannyiunkra nézve veszélyesek lehetnek.

Kutyát tartani  tehát  környezetünk egésze iránt érzett  felelősséggel tudatossággal kell, betartva a fentebb említett minimális követelményeket, mert akkor olyan élményekben lehet részünk, amelyeket csak azokkal a bizonyos kedvencekkel tapasztalhatunk meg.

 

gere_attila_rendorkutya_szoszi

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.