Prince kiadatlan zenéinek titkos gyűjteményét kínálják eladásra

Az áprilisban elhunyt Prince kiadatlan zenéit rejtő tikos gyűjteményét 35 millió dollárért (9,7 milliárd forint) kínálják eladásra a hagyaték kezelői. A zenész minneapolisi otthonának pincéjében feltárt anyagok között több száz órányi koncertfelvétel is található.

 

A minneapolisi Praisley Parkban álló ház alagsorában lifttel megközelíthető, acéllal megerősített, számzáras ajtó mögött található légkondicionált terem őrizte a hangfelvételeket. A nyitáshoz szükséges kódot csak az énekes ismerte, így halála után csak fúrógéppel tudott bejutni a vagyont kezelő cég.

Susan Rodgers, Prince egykori hangmérnöke, aki 1980-ban kezdte el kialakítani Prince gyűjteményét, elmondta, hogy 1987-ben, amikor ő befejezte a közös munkát, az alagsori terem már szinte teljesen tele volt a legendás Purple Rain előtti dalokkal. A rögzített anyagok között megtalálhatóak éjszakába nyúló zenélések felvételeitől kezdve olyan rendkívül személyes dalok is, melyeknek kiadása a művészt kényelmetlenül érintette volna.

Brent Fischer, a sztár vonós hangszereléséért felelős szakértője szerint a gyűjtemény hatalmas. “Szerintem a zenének, melyen Prince-szel dolgoztunk, több mint hetven százaléka kiadatlan még” – idézi a BBC News.

“Rengeteg olyan dal van, melyeket nyilvánvalóan azzal a céllal küldött hozzánk, hogy sohase legyenek kiadva. Ezek már szinte viccesnek számító dalok voltak, melyeket kürtöseivel játszott fel. Sok a vad kürtös és kísérletező rész” – tette hozzá.

Egyelőre nem tisztázott, hogy ki a zenék tulajdonosa. Prince a Warner Bros-szal állt szerződésben 1977-től az 1990-es évek közepéig, majd időszaki vagy egy-egy projektre szóló szerződést kötött más kiadókkal, köztük a Universal’s Republic, a Sony’s Columbia, az Epic and Arista, és az EMI lemezkiadóval – írja a Billboard magazin.

A zenész áprilisban a fentanyl fájdalomcsillapító túladagolásának következtében váratlanul hunyt el, végrendeletet nem hagyott hátra. A bíróságra vár, hogy felossza az örökséget, a Prince halála utáni hónapokban ugyanis számos potenciális örökös jelentkezett.

Csütörtökön a minnesotai St. Paulban rendez a család a Prince zenei öröksége előtt tisztelgő koncertet, melyen többek közt Stevie Wonder, Christina Aguilera, Chaka Khan, Tori Kelly és Prince első felesége, Mayte Garcia is fellép.

 

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.