Megalakult az első űrnemzet

Orosz csillagász alapította meg a világ első űrnemzetét, melynek az Asgardia nevet adta. Célja egy békés közösség toborzása, akik később a Föld őrangyalai lehetnek, és megvédik a bolygót az űrből jövő veszélyektől.

 

 

Ászgárdról, az északi mitológiában szereplő égi városról, az istenek lakhelyéről nevezte el űrnemzetét Igor Asurbejli, az UNESCO űrtudományi bizottságának elnöke.

Asgardia még egy napja sem létezik, de máris 5000 polgára van, és ez a szám várhatóan rohamosan fog nőni a következő hetekben.

Az állampolgárságot könnyű megszerezni, mindössze egy emailcím kell hozzá.

Asurbejli kevés konkrétumot említett az ünnepélyes bejelentés során, ám igen ambiciózus célokat körvonalazott.

Az asgardok, vagy ászgárdok békés nép lesz, akik legfőbb feladatuknak a Föld és az emberiség védelmét tekintik majd.

Űrállomásokat, űrhajókat állítanak pályára, hogy ezek nagy erejű fegyvereivel megvédjék a bolygót az űrből érkező aszteroidáktól, vagy éppen a földről kilőtt ballisztikus rakétáktól.

Amint elérik a 100 ezres taglétszámot, Asgardia az ENSZ-nél fogja kérvényezni, hogy ismerjék el szuverén országként.

A Popular Science megkérdezett erről egy űrjogban jártas szakembert, aki elmondta, hogy mindez csak akkor lenne lehetséges, ha az ászgárdok csakugyan kiköltöznének az űrbe.

Egy országnak kell, hogy legyen területe, ahol a lakossága jó része él, és egy kormányzat sem árt neki – fogalmazott Frans von der Dunk.

További gond, hogy a nemzetközi egyezmények szerint az űr mindenkié – aki egy részt a sajátjának próbál nyilvánítani belőle, nagy ellenállásba fog ütközni.

Mindent összevéve, anyagi források és technikai eszközök híján, jogi nehézségekkel küzdve valószínűleg hosszú évtizedekig földlakók álma marad még az űrnemzet.

 

(forrás: ma.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.