Százöt éves Clare Hollingworth embermentő, a II. világháború “hírhozója”

Százöt éves lett hétfőn a II. világháború “hírhozója”, az a brit újságírónő, aki elsőként adott hírt a világégés kezdetéről, arról, hogy a német csapatok Lengyelország megtámadására indultak, és akiről csak a közelmúltban derült ki, hogy a háború előtt menekültek ezreinek segített eljutni Angliába.

 

 

Clare Hollingworth még csak pár napja dolgozott újságíróként, amikor 1939. augusztus 29-én Lengyelországból Németországba utazott és nagyszámú katonai járművet látott az út mentén, csakis katonai gépkocsikat. A látottakról azonnal hírt adott a The Daily Telegraph című brit napilapnak. Tudósított később a harcok sújtotta Ádenből, a vietnami háborúból, Algériából, Kínából.

Százötödik születésnapját Hollingworth hétfőn Hongkongban, a külföldi tudósítók klubjában ünnepelte, ahol dédunokaöccse, Patrick Garrett életrajzi könyvet mutatott be róla. Ebből kiderül, hogy az egykori haditudósító újságírói pályafutása előtt üldözötteknek segített Lengyelországból Nagy-Britanniába menekülni – olvasható a BBC honlapján.

Egy évvel a második világháború kitörése előtt, az üldöztetések elől menekülve 1938-ban ezrek lépték át a határokat a kontinensen. Erre válaszul a leicesteri Clare Hollingworth fiatal politikai aktivistaként karácsonyra Kitzbühel osztrák síparadicsomba utazott hírszerzési célból. Ausztriából egy nácik által jóváhagyott vízummal tért vissza, amely lehetővé tette számára, hogy önkéntesként egy veszélyes humanitárius küldetést teljesítsen.

A csehszlovákiai menekültekkel foglalkozó brit bizottság a lengyelországi Katowicébe küldte, hogy ott üldözött menedékkérőket – zsidókat, szakszervezeti aktivistákat, kommunistákat és más kisebbségeket – vegyen a gondjaiba. Egyszemélyes küldetésében Clare Hollingworth segített brit vízumhoz, élelemhez és szálláshoz juttatni a menekülteket. Becslések szerint 1939 márciusa és júliusa között 2-3 ezer embert segített hozzá a brit vízumhoz, és ezáltal a túléléshez.

Hétfői hongkongi születésnapi ünnepségén lejátszottak egy videoüzenetet, amelyben az általa megmentettek egyike, a magyar származású Margo Stanyer (Drótár Margó) fejezi ki neki háláját 77 év múltán. A beregszászi Drótár Margó mindössze négyéves volt, amikor családja baloldali nézetei miatt kénytelen volt elmenekülni a magyar hadsereg által visszafoglalt Kárpátaljáról.

Lengyelországból Clare Hollingworth segítségével sikerült Nagy-Britanniába jutniuk a háború előtti utolsó hajóval. A hajó két nappal a második világháború kitörése előtt érkezett Londonba, ahol egy fotóriporter lefényképezte a kislányt, fotója pedig megjelent a The People című újság címlapján a Miért harcolunk? szalagcím alatt.

Az Angliában élő Drótár Margó családja csak ez év augusztusában, Patrick Garrett Clare – Of Fortunes and War című életrajzi könyvéből tudta meg, hogy megmenekülésükben milyen szerepet játszott Clare Hollingworth. A ma 81 éves nagymama 2012-ben Beregszászi lány címmel öt, a YouTube-ra feltett kisfilmben mesélte el családja történetét.

Garrett is csak nemrég, egy régi családi ládában talált kézirat nyomán a brit levéltárakban kutatva tárta fel dédnagynénje történetét. Az asszony ugyanis mélyen hallgatott 1939-es lengyelországi embermentő tevékenységéről, dédunokaöccse szerint azért, mert szégyellte, hogy sok vízumkérelmét elutasították. “Ahelyett, hogy büszke lett volna a megmentett életekre, bűntudata volt azok miatt, akiket hátrahagyott” – véli Patrick Garrett.

A 49 éves közíró, volt BBC-képszerkesztő kinyomozta azt is, hogy miért vetettek véget oly hirtelen dédnagynénje lengyelországi embermentő tevékenységének: mint egykori MI5-tisztségviselők leveleiből kitűnik, sokan panaszkodtak, hogy sok “nem kívánatos személy” – köztük németek, kommunisták és zsidók – érkezik Angliába a Hollingworth által szerzett vízummal. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.