Miért nem ütköznek össze sohasem a madarak?

Meglepő, de csak most kezdték el vizsgálni, miért nincs légi baleset az olykor hatalmas rajokban közlekedő szárnyasok között. Végtelenül egyszerű megoldásra jöttek rá.

A titok ennyi: a madarak mindig jobbra térnek ki. Ez a szimpla szabály elég ahhoz, hogy ne legyenek karambolok a madarak égi autópályáin.

A Queenslandi Egyetem szakembereit nem a természettudományos érdeklődés vezérelte: arra keresték a választ, hogyan tehetnék biztonságosabbá a drónok röppályáit. Ehhez próbáltak ötleteket meríteni a madarak megfigyelésével.

Mivel erre vonatkozólag nem találtak semmilyen tudományos szakirodalmat, az Ausztráliában őshonos hullámos papagájok viselkedését kezdték tanulmányozni.

A kérdés számukra is meglepő módon hamar tisztázódott: a cikázó, egymással szemben repülő madarak mindig jobbra térnek ki, ezért sohasem ütköznek össze.

Ráadásul ezen szárnyasok reakcióideje is figyelemre méltó: mindössze 0,42 másodperc alatt ismerik fel az esetleges vészhelyzetet és hajtják végre a kitérő manővert.

Mivel a repülés 3 dimenziós térben zajlik, a madarak akár egymás alatt-fölött is elrepülhetnének – mégsem élnek ezzel a lehetőséggel.

A madarak körülbelül 150 millió éve használják az égi pályákat, így a jóval fiatalabb drónkultúrára nézve talán nem akkora szégyen, hogy még nem alakította ki a saját közlekedési szabályait – vélik az ausztrál kutatók.

 

(ma.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.