Az állatorvos segít – A kutyák és a cukorbetegség

(Budaörs, 2016. október 2. – Budaörsi Infó) Az állatorvos segít cikksorozatunk tovább folytatódik. Októberi témánk a kutyák és a cukorbetegség, amiről Szaniszló Ferenc, budaörsi állatorvost kérdeztük.

 

 

Mindenki által közismert népbetegség a cukorbaj. 40 év fölött minden 100. ember szenved tőle valamilyen mértékben.

 

Vajon kutyák esetében is ennyire jelentős gondot okoz ez a betegség?

“Kutyák esetében is bizony a cukorbaj tekinthető a második leggyakrabban előforduló hormonális és anyagcsere betegségnek. Előfordulási gyakorisága kutyában 1:400   körül mozog. Egyes fajtáknak nagyobb a kockázata. Ilyen pl. a puli, az uszkár, a tacskó, a beagle, általában a kistestű fajták.  Legtöbbször 6 éves kor fölött jelentkezik, szukáknál jelentősen gyakoribb.”

 

Mit jelent valójában a cukorbetegség?

“A cukorbetegség a vércukor hasznosulásának a zavara, ami vagy inzulin-termelési elégtelenség, vagy az inzulin szabályozó funkciójának elégtelensége miatt alakul ki. Az előbbit I. típusú, az utóbbit II. típusú cukorbetegségek nevezzük. Az inzulin nevű hormon a hasnyálmirigyben termelődik. A hasnyálmirigy  egy kicsi, de létfontosságú szerv a gyomor közelében. Sejtjeinek egyik csoportja emésztőenzimeket termel, másik pedig, többek között az inzulin nevű hormont. A betegség a latin nevét a cukorvizelésről kapta, – diabetes mellitus –  ami azt jelenti, hogy „mézes” bővizelés, a mellitus a mézelő méh latin neve (apis melliferus). Régen arról vették észre, hogy egy kutyának cukorvizelése van , hogy a méhek darazsak, legyek tömegesen rajzottak a vizelet körül.”

 

mano_kutya

 

Ezek szerint a cukorbaj egyik fontos tünete a cukorvizelés. Van-e még más jellemző tünet, ami alapján gyaníthatjuk a betegséget?

“A betegség egyik oka az inzulin-hiány vagy az elegendő inzulin elégtelen kapcsolódása a sejtek felszínéhez, és a tünetek ebből eredeztethetőek. Az inzulin olyan, mint egy „ajtónálló”: a test sejtjeinek felszínén ácsorogva kinyitja az ajtót, és beengedi a vércukrot a véráramból, hogy az a sejt belsejébe lépjen.

A  vércukor a legfontosabb energia-szolgáltató vegyület, ami a sejtek energiaszükségletének legnagyobb hányadát biztosítja. Inzulin hiányában , vagy nem megfelelő kötődésekor a vércukor nem képes belépni a sejt belsejébe, és részt venni az energia-termelő anyagcsere folyamatokban. Ilyenkor a cukor felgyülemlik a vérben, és ez olyan történések sorozatát indítja el a szervezetben, amely akár végzetessé is válhat.

Cukor nélkül a sejt energia hiányossá válik, azaz éhezik. A szervezet ilyenkor nem tehet mást, minthogy a raktáraihoz nyúl: elkezdi lebontani a zsírt és a fehérjéket. Ezek az ún. alternatív energiaforrások. Ennek következtében az állat próbál ugyan többet enni, sőt, farkas étvágya van, de mégis fogy.

A szervezet közben próbál a vérben felhalmozódott  cukormennyiségtől megszabadulni, és a vizelettel kiválasztani azt. Mivel a szőlőcukor egy olyan aktív molekula, ami vizet visz magával, az állat vizeletének mennyisége nagymértékben megnő. Hogy elkerülje a kiszáradást, a kutya egyre többet és többet kezd el inni.

Tehát a négy legfőbb tünete a cukorbetegségnek:

1.) súlyvesztés
2.) megnőtt vízfogyasztás
3.) megnővekedett étvágy
4.) nagy mennyiségű vizelet ürítése

 

A kutyáknál jóval gyakoribb az I-es típusú, vagy inzulin-függő cukorbetegség, macskáknál pedig a II-es típusú, azaz az inzulin kapcsolódási hibájából adódó.  Ebből következik, hogy kutyáknál a kezelés legfontosabb része az inzulin-kezelés és mellette a diéta, macskáknál pedig főleg a diéta és a fogyás. Mivel a vércukorszint beállítását a nemi hormonok periódikus termelődése erősen befolyásolja, a cukorbeteg állatokat minden esetben ivartalanítani szükséges.”

 

labrador_kutya

 

Ezek után, milyen módon lehet a betegséget pontosan diagnosztizálni?

“A diagnózis két alappilléren nyugszik: a négy legfőbb tünet, a folyamatosan magas vércukorszint. Ennek igazolása laboratóriumi vér-és vizeletvizsgálattal történik. Vannak egyéb kiegészítő vizsgálatok is melyek a cukorbetegség típusát is behatárolják.”

 

Mi a teendő? Hogyan lehet kezelni kutyáknál a cukorbetegséget?

“A legfontosabb: a cukorbeteg kutya vércukor szintje kezelés nélkül nem fog normalizálódni! Sőt, hamarosan annyira, rosszabbodik az állapota, hogy a nagyfokú energia-hiány miatt a szervezet egy kényszerpályára kerül, ami az anyagcsere teljes összeomlásához vezet. Ilyenkor furcsa, aceton-szagú lesz a lehelet, az állat egyre bódultabb lesz, míg a végén beáll a cukorbajos kóma, ahonnan már nincs visszaút. Bár ha egy-két napig nem kap kezelést, nem feltétlenül kerül kritikus állapotba az eb, azonban az inzulin-adás a napi rutin részévé kell, hogy váljon. A kezelés nemcsak az injekció beadását, hanem az étkezés időpontjainak helyes megválasztását, és az eleség összetételének megváltoztatását (ún. cukorbeteg-diéta) is magában foglalja. A kezelés során a legfontosabb a következetesség. A cukorbeteg kutya folyamatos gyógyszerbeadást, megfelelő etetést és stabil, stressz-mentes életet igényel.

Az etetés alapja a rostdús diéta, mivel ennek cukortartalma alacsony és lassan emésztődik. Vagyis nem emeli hirtelen a vércukor-szintet (lehet házilag is összeállítani, de természetesen vannak kész gyári cukorbeteg-diétás tápok). Nem helyes, ha a táplálékot egész napra a kutya előtt hagyjuk! Fontos viszont, hogy az inzulin injekció beadása előtt kapjon enni az állat.

Alapvető feladat az inzulin adagolásának pontos beállítása. Ez csak állatorvos által történhet, mert ez jó néhány vérvételt, cukormérést és vizeletvizsgálatot igényel.  Ez akár több napot is igénybe vehet, de ha elértük a normál közeli értéket és azt 24 órán át stabilan fenn tudjuk tartani, akkor ez az állapot hosszú időn át megőrizhető. Persze ennek alapvető része a precízen összeállított és azonos időpontban és mennyiségben adagolt eleség etetése. Az esetek nagy részében a mai modern inzulin készítményekkel elegendő a napi egyszeri szúrás.”

 

gere_attila_rendorkutya_szoszi

 

Mennyire gyakori, hogy a gazdik megtanulják és bevállalják a napi rendszeres szurkálást?

“Ez igazán nem nehéz feladat. Miután megetettem a kutyát, akkor egy ún. inzulin fecskendőbe felszívom a pontosan meghatározott mennyiségű anyagot és a kutyus hasoldalának bőre alá fecskendezem, ezt a meglehetősen kis térfogatú gyógyszert. Ezt bárki meg tudja tanulni az állatorvosától, mint a cukorbeteg emberek, akik maguknak adják be az inzulint.”

 

Milyen időszakonként szükséges egy jól beállított kutyát ellenőriztetni?

“Ha semmiféle tünetet nem észlelünk (fokozott vízivás, nagyobb mennyiségű vizelet ürítése, fogyás, fokozott étvágy, szédülés stb.), akkor elegendő havonta egy ellenőriztetés az állatorvosnál.”

 

ir_szetter_kutya_2015

 

Mindenki hallott már az inzulin túladagolás folytán kialakuló hirtelen vércukorszint csökkenésről, ami embereknél ájulással jár. Mi a helyzet a kutyáknál?

“Kutyáknál akkor fordulhat elő ilyen eset, ha véletlenül túladagoljuk az inzulint, vagy elfelejtjük a beadás előtt megetetni az állatot, vagy valami miatt a kutya étvágytalanabb és kevesebb ételt fogyaszt. Ha az utóbbi történik, akkor értelemszerűen kevesebb inzulint kell neki adni. Ha mégis megtörtént a baj, akkor láthatjuk, hogy a kutyánk hirtelen lelassul, tekintete zavarttá válik, majd elveszítheti eszméletét és egész testre kiterjedő rángógörcsei lesznek. Ekkor gyors beavatkozásra van szükség.

Még mielőtt kialakulnak a görcsök, valami cukorszirupot (mézet, kukoricaszirupot stb.) kell itatni vele, hogy a vércukorszint ne csökkenjen a veszélyes szint alá. A görcsölő kutyákon legtöbbször már csak a gyors intravénás cukor befecskendezés segít. Végezetül annyit, hogy a tulajdonos számára tehát a cukorbetegség kezelése egy financiális és egy személyes elkötelezettséget is jelent. Ha a vércukor beállítása megtörtént, a fenntartási költségek kevesebbek lesznek, de az állat egész fennmaradó életében megmaradnak. Nagyon fontos, hogy a tulajdonos minden orvosi instrukciót pontosan kövessen: beleértve a gyógyszer beadást, a diétát és az otthoni „monitorozást”is. Így tényleg hosszú és kielégítő minőségű életet biztosíthatunk kedvencünknek.”

 

kutyak

 

Ha különböző tüneteket tapasztal a háziállatán, forduljon orvoshoz!

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.