Koreai Mózes-csoda? Kettéválik a tenger Dél-Koreában!

Négynapos fesztivállal ünneplik Dél-Koreában a látványos jelenséget.

 

A Csindo és Modo szigetek között egy óráig szó szerint kettéválik a Kelet-Kínai-tenger. A nem mindennapi jelenséget sokan modern, vagy koreai Mózes-csodaként emlegetik.

Helybéliek szerint a történelmi időkben rengeteg tigris élt a Csindo-szigeten, amik rendszeresen pusztították a falut. A lakosok ezért a Modo-szigetre menekültek, a faluban pedig csupán egy öregasszony maradt, aki minden áldott nap imádkozott a tenger istenéhez, azért, hogy újra láthassa családját.

Yongwang isten aztán egyik éjjel megjelent neki álmában, és azt mondta: holnap küld neki egy szivárványt, amin átlovagolhat a tengeren a másik szigetre.

Bbyong, az öregasszony másnap az isteni parancs szerint cselekedett, ekkor szétnyílt a tenger és mindenki hazatérhetett. Azóta ahányszor a tenger kettéválik, a helyiek fesztivállal emlékeznek az öregasszonyra.

A csoda tudományos magyarázata az, hogy az árapály-jelenség miatt a fősziget, Csinfp és a nála sokkal kisebb Modo szigete között a föld mintegy 3 kilométeres hosszúságban, 10-40 méteres szélességben megnyílik. A fősziget déli részén tartandó fesztiválra látogatók ilyenkor átmennek az egyik szigetről a másikra, igaz kénytelenek térdig érő sárban gázolni, mivel az egy óra alatt a földnyaláb nem szárad meg.

 

(Forrás: ma.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.