A hírközlési szolgáltatások árai nem változtak lényegesen az első fél évben

A hírközlési árak 2016 első fél évében mindössze 0,1 százalékkal emelkedtek a tavaly év végi szinthez képest, 1,2 százalékos infláció mellett. A roamingdíjak csökkenése hívásindítás esetén 4-től 74 százalékig terjedt, de a hazai átlagos telefonálási díjszintben ez minimális változást hozott – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

 

 

A hatóság elemzése szerint a vizsgált fél év legjelentősebb változása az volt, hogy a roamingdíjak az európai szabályozás szerint jelentősen módosultak májustól. Az előfizethető mobiltelefonos díjcsomagok döntő többségénél mérséklődtek a roaming percdíjak –  hívásindítás esetén 4-74 százalékos mértékben – ez azonban nem vezethetett jelentősebb árszintcsökkenéshez, mivel a hazai átlagos telefonálási szerkezetben a roaming hívások aránya csekély.

Emlékeztetnek, hogy 2016. április 30. után a roamingdíjak két elemből tevődnek össze: az adott díjcsomaghoz tartozó belföldi, hálózaton kívüli díjból és az egységesen szabályozott és maximált mértékű roaming többletdíjból (ez hívásindításnál például 19,23 forint percenként). A két elem összege azonban nem haladhatja meg az április 30. előtt alkalmazott díjat (hívásindításnál ez 72,80 forint volt). 2017. június 15-től majd csak a belföldi díjakat számíthatják fel a szolgáltatók, a roaming többletdíjakat pedig csak kivételes és indokolt esetekben.

A hatóság a legnagyobb vezetékes és mobiltelefon-szolgáltatók, illetve internetszolgáltatók legnépszerűbb díjcsomagjainak tarifáit és választékát is elemezte az első fél évre vonatkozóan.

Az NMHH megállapította, hogy az év első hat hónapjában – a roamingdíjakon túl – csak az Invitel változtatott díjtételein,  egyetlen hangdíjcsomagjának havidíjait módosítva: az elektronikus ügyintézést havidíjcsökkentéssel ösztönözte, míg a hűségvállalással kötött előfizetések havidíját megnövelte.

Ugyanakkor változatlan árak mellett a Magyar Telekom és a Vodafone megduplázta egyes mobiltelefon-tarifacsomagjainak adatforgalmát.

A díjcsomag kínálatot tekintve sem történt jelentős átrendeződés a fél év során. A hangszolgáltatók közül az Invitel, a Vodafone és a Telenor vezetett be új díjcsomagokat és zárt le régieket, valamint egyes opciókat, a Magyar Telekom pedig szűkítette portfólióját.

A mobilinternet ajánlatokat a Vodafone bővítette HomeNet csomagjával, az Invitel pedig lecserélte vezetékes kínálatát a hasonló árú és feltételű új Kolibri családra. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.