Az ügyvéd válaszol – Zártkerti ingatlanok

(Budaörs, 2016. szeptember 28. – Budaörsi Infó) A közjegyző segít, és Az állatorvos segít sorozatainkat kiegészítve, immár Az ügyvéd válaszol címmel is olvashatnak hírportálunkon hasznos információkat arról, hogy különböző élethelyzetekben miként tudják megvédeni az érdekeiket. Megéri követni.

 

 

Dr. Magyar Dávid ügyvéd a Budaörsi Infónak elmondta, hogy Magyarországon jelenleg több, mint egymillió zártkerti ingatlantulajdonos van, akik közül szép számmal akadnak olyanok, akik Budaörsön, illetve a szomszédos Budapest XI. kerületében rendelkeznek zártkerti ingatlannal. Mindezekre figyelemmel talán érdemes néhány mondatot fordítani arra, hogy a hatályos földforgalmi törvény miatt gyakorlatilag forgalomképtelen ingatlanokat miért érdemes az ingatlan-nyilvántartásban „átvezettetni”, mellyel megtöbbszörözhetjük az értéküket is.

“Közel egy éve lehet díjmentesen kérni az illetékes földhivataloktól a zártkertként nyilvántartott ingatlanok művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését. Azonban a határidő 2016. december 31. napján lejár. A zártkerti ingatlanokkal a legnagyobb probléma az, hogy a hatályos földforgalmi törvény miatt termőföldnek minősülnek, így csak a külön kormányrendeletben meghatározott végzettséggel rendelkező személyek vásárolhatják meg az ingatlan egy legalább féléves procedúrát követően, illetve a leendő vevőnek olyan vállalásokat kell tennie, amelyeket nem tud vagy nem is akar teljesíteni (pl.: a földhasznosítási kötelezettség, helyben lakás, stb.).

Fontos kiemelni, hogy az átvezetést követően szinte bárki (még külföldiek és cégek is) megvásárolhatja az ingatlant, mert az már nem álla a földforgalmi törvény hatálya alatt, így a szükséges végzettség nem kell a vásárláshoz, illetve a tilalmak sem állnak fenn. Azok a zártkerti ingatlantulajdonosok, akik átvezettetik a földhivatalnál az ingatlant, lényegesen magasabb áron tudják értékesíteni azt, mert így már a tényleges funkciójuknak (pl.: üdülő) megfelelően vehetnek részt a forgalomban, sőt a CSOK legutóbbi módosításának köszönhetően a vevők a CSOK-ot is igénybe tudják venni, továbbá az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló rendeletet módosítása miatt az átvezetést követően nagyobb arányban lehet beépíteni az ingatlant.

A zártkerti ingatlan művelés alóli kivonása iránti formanyomtatvány letölthető a www.foldhivatal.hu weboldalról, az eljárás ingyenes, az ügyintézési idő 30 nap, de 10.000,- Ft díj ellenében soron kívüli ügyintézést lehet kérni. A kérelem mellé az ingatlan adatainak megváltoztatásához egyéb okiratot csatolni nem kell. A közös tulajdonban álló zártkerti ingatlan esetén a tulajdonostárs által benyújtott kérelemhez csatolni kell a többi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatát, amely nem minősül bejegyzés alapjául szolgáló okiratnak, így nem kell ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző által készített okiratba foglalni.”

 

A fentiekre figyelemmel minden zártkerti ingatlantulajdonost csak arra tudok buzdítani, hogy használja ki a még hátralévő időt, és vonja ki a művelés alól a zártkerti ingatlanát, mert ennek csak nyertesei lehetnek a tulajdonosok és a leendő vevők.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.