Legyen körültekintő és érezze biztonságban kétkerekűjét!

A Budaörsi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsokkal szolgál a kerékpár-tulajdonosoknak. Lassan egy hónapja, hogy elkezdődött az iskola, véget ért a nyári szabadságolások ideje, egyre többen szállnak nyeregbe, indulnak a suliba, a munkahelyre kerékpárral. Arra azonban ügyelni kell, hogy hazafelé is legyen mivel menni, mert a kerékpártolvajok is felkészülten várják a lehetőséget, amikor könnyű szerrel megszerezhetik a lezáratlan, vagy hanyag módon rögzített bicikliket.

 

 

Mindenki tegyen azért, hogy a tolvajoknak ne legyen lehetősége könnyű szerrel megszerezni a kétkerekűket! Hiába a lakat, ha a biciklit nem rögzítette semmihez, esetleg olyan tárgyhoz köti ki, amelyet könnyen ki lehet törni – mint például egy facsemete –, vagy éppen le lehet róla emelni.

Mindig legyen lezárva a bicikli, még akkor is, ha csak pár pillanatra hagyja magára!

Az sem mindegy, hogy hogyan zárja le a lakattal a kerékpárját. Lehetőleg a kereket, vázat, illetve a láncot is rögzítse a lakat, mert egyéb esetben könnyű préda lehet a bicaj!

Nagyon fontos a lakat minősége is. Az elkövetők számos technikát alkalmaznak annak érdekében, hogy az olcsónak számító sodronylakatokat leküzdjék erővágóval, feszítővassal. A vastag lánc sem nyújt megfelelő védelmet, ha a rajta lévő zárszerkezet könnyen kinyitható. A hagyományos kulcsos zárak nem jelentenek nagy akadályt egy profi tolvajnak – ugyanez vonatkozik a számzáras vagy körkulcsos zárakra is. Ajánlott fúrott/lapos kulcsosat vásárolni, mert ezeket hagyományos – zárfésűs – megoldással nem lehet kinyitni.

Mindig válasszanak olyan zárat és hozzá tartozó láncot, fém hevedert, amely vágásálló, illetve a zárszerkezet magas biztonsági szintű.

Ha megfelelő a védelem és helyesen, több ponton is rögzít a lakat akkor is törekedni kell arra, hogy jól látható, forgalmas helyen legyen a bicikli, soha ne kis, eldugott sikátorba hagyják ott, mert ez is lehetőséget kínálhat az elkövetőknek!

A kerékpáron, ha lehetőség van rá, ne hagyjanak értékeket (lámpák, kilométeróra, esetleg GPS), mert azokat könnyű szerrel megszerezhetik a tolvajok!

Regisztráltassa a biciklijét a Bike Safe programba, ahol a rendőrség adatbázisába rögzítik a kétkerekű adatait, amely bűncselekmény esetén megkönnyíti a felderítést!

 

A Budaörsi Rendőrkapitányságon is működik a program, így regisztrálni is lehet.

Ehhez nem kell mást tenni, mint e-mailen bejelentkező levelet küldeni Gulyás Katalin r. alezredes Közlekedésrendészeti Osztályvezető kisasszony, részére a gulyas@pest.police.hu címre. Ebben a bejelentkező személy nevét és telefonos elérhetőségét kérjük megjelölni, a későbbi időpont egyeztetés miatt.

 

Ha minden óvatosság és körültekintés ellenére ellopják a kerékpárját, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es segélyhívók egyikén!

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.