A tetoválás és aki mögötte van – Karina di Angeli Budaörsön

(Budaörs, 2016. szeptember 13. – Budaörsi Infó) A legrégebbi tetoválási leletek körülbelül 7000 évesek, amiket az észak-chilei ásatások során fedeztek fel. A tetoválás pontos eredetét visszakövetni nem lehetséges a tudósok szerint. Cikkünkben egy hírneves budaörsi tetováló művészt kérdeztünk a tetoválásokról és arról, hogy mire kell odafigyelnünk ha rászánjuk magunkat arra, hogy egy életre szóló jelet írjanak a testünkre. 

 

 

A tetoválás művészete különböző kultúrákban szinte egyidejűleg fejlődött ki. Hogy mióta tetoválják magukat az emberek, továbbra is rejtély marad.

Míg régen a tetoválások nagyrészt törzsi, kulturális, vallási vagy akár orvosi háttérrel rendelkeznek, manapság ezek a testre rajzolt mesterművek éppen olyan egyediek mint az emberek maguk. Egyeseknek a tetoválás egy divatos testékszert jelent, másoknak a lázadásuk kifejezése vagy a belső meggyőződésük külső viselését jelenti.

Aki budaörsi és tetováltatni szeretne, annak nem kell messzire mennie, hisz a lakótelepen is van már tetováló szalon.

Szilágyi Karina, vagy ahogy többen ismerik Karina di Angeli, Budaörsön dolgozik a Black Angel Tattoo vezető tetoválójaként.

Hat éve foglalkozik tetoválással, és elmondása szerint már több mint 1500 tetoválást készített. Az ő első tetoválása nyolc évvel ezelőtt készült.

 

 

karina_tetovalas (6)

 

Miért pont ezt a szakmát választottad hivatásodként?

“Mindig is nagyon szerettem rajzolni.

Rajz tagozaton érettségiztem, porcelánfestőnek is tanultam, csak aztán egyik szakmában se tanultam vagy dolgoztam tovább, hanem egy egyetemen dolgoztam ügyintézőként. 

Ott találkoztam egy lánnyal, aki látta a rajzaimat és elég sok tetoválót ismert. Ő javasolta, hogy próbáljam ki magam tetoválóként.”

 

Mi az, amit szeretsz a tetoválásban?

“Szeretek feldíszíteni másokat, megvalósítani az álmaikat.

Szeretek régebbi tetoválásokat eltakarni, elrontottakat kijavítani. Szeretek örömet okozni másoknak.”

 

 

karina_tetovalas (4)

 

Szerinted miért tetováltatnak az emberek?

“A tetoválás mára divat lett és jobban elfogadottabb is, amióta művészibb alkotások születnek.

20 évvel ezelőtt még nagyon kezdetleges volt a technika, mára már mesterműveket lehet készíteni a modern eszközökkel.”

 

Melyek voltak a leggyakoribb divat-tetkók 2016-ban?

“A végtelen jel volt egy időben nagyon divat, de lassan lecseng. Szerintem európai viszonylatban a magyarok igényesek. Sokkal egyedibb igényekkel jönnek, mint mondjuk nyugaton. Itthon jobban meggondolják az emberek, a pénz miatt is, hogy mit tetováltassanak magukra. Időtálló és értékes dolgokat szeretnének magukra tetováltatni.”

 

A budaörsiekre mi a jellemző?

“Nem jellemző a hazafias vagy helyi nevezetesség tetoválása.”

 

Volt már valami furcsa tetoválásod, amit fel kellett varrnod?

“Nekem az a fura, ha valaki az éppen aktuális szerelmét vagy annak a nevét tetováltatja magára. Lássuk be, ma már azért ritka, hogy valaki 60-70 évig van együtt valakivel. Ezek a tetoválások rendszerint takarásra kerülnek.”

 

Mit szólnak az extrém külsődhöz a szüleid, barátaid?

Én kifejezetten visszafogott, szolid valaki voltam, de ha engem most valaki olyan meglát az utcán, aki 6 évvel ezelőtt látott, nem mindig ismer meg. Van aki nagyon elcsodálkozik, hogy nagyon megváltoztam, de általában pozitív a visszajelzés.”

 

 

karina_tetovalas (1)

 

Mi áll a hátterében ennek a radikális változásnak?

“Egyrészt szerintem maga a tetoválás megkívánja az extrém külsőt, másrészt nekem is volt rá igényem, hogy színesebb legyek.”

 

Mit szóltak hozzá a szüleid?

“Apukám kifejezetten irtózik a tetoválásoktól, anyukám is az a konzervatív tanárnő, és ő is azt gondolta annak idején, hogy ilyesmit csak a börtöntöltelékek csináltatnak.

Először ott tört meg, hogy látta az én munkáimat és tetszettek neki. Eleinte azt mondta, hogy nagyon szépek, amiket csináltam, de ami rajtam van az undorító. Mostanra már beletörődött, megszokta rajtam.”

 

Mire kell odafigyelni, ha valaki tetováltatni szeretne?

“Mindenképpen érdemes jól átgondolni, mi az a minta, ami valószínűsíthetően 10-20 év múlva is tetszeni fog magunkon.

A tetoválás időpontjában legyünk maximálisan egészségesek és kipihentek, együnk-igyunk rendesen előtte. Hölgyeknek érdemes elkerülni a „piros” napokat, ilyenkor sokan nehezebben viselik a fájdalmat.”

 

Mindenki tetováltathat? Vannak esetleg olyan testrészek vagy időszakok, ahová és amikor nem tanácsos?

“Kiskorú fiatalt, várandós, illetve szoptató kismamát tilos például tetoválnunk. Sajnos a vérhígítót szedők számára is tiltott gyümölcs a tetoválás, nekik csak akkor szabad tetováltatniuk, ha szünetet tarthatnak a gyógyszer szedésében. Cukorbetegek viszont tetováltathatnak, viszont mindenképp tájékoztatniuk kell erről a tetoválót, a nehezebb gyógyulás miatt.

A nyári fülledt meleg időszak nem kedvez a friss tetoválásnak, problémásabb az utókezelés és a gyógyulás is, nehezebb megoldani, hogy ne érje közvetlenül nap.

A testrészeket tekintve pedig nem ajánlott tetováltatni az ujjak oldalára, tenyérre és talpra, mivel ezeken a helyeken más a bőr, nem igazán marad meg szépen a tetoválás, legtöbbször ki is kopik.”

 

karina_tetovalas (2)

 

Miután elkészült a tetoválás, mire kell odafigyelni?

“Vigyázni kell, hogy ne érje közvetlen napsütés, illetve áztatni sem szabad két hétig. Az izzadság sem tesz neki jót, így az első napokban a sportolás sem ajánlott. Az utókezelés pontos menetéről szoktunk adni egy útmutatót a tetoválás elkészülte után, de a weboldalunkon is elérhető ez az információ.”

 

Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk tetoválást, hogyan válasszunk mintát? Vannak esetleg internetes helyek, ahol találunk ilyeneket?

“Az internet kiapadhatatlan forrás. A közösségi oldalak tele vannak tetoválással foglalkozó és tetoválás mintákat gyűjtő csoportokkal, illetve ott van az Instagram és a Pinterest is. De sokszor elég a Google-ba beírni, milyen mintát keresünk (ezt érdemes angolul tennünk, hogy több találatunk legyen). Feliratok betűtípusához a www.dafont.com oldalt szoktuk ajánlani.

Ideális menete a mintaválasztásnak az, ha a tetoválónak mutatunk pár képet, hogy milyen tetoválás és stílus tetszik – ezzel illusztrálva az elképzelésünket –, majd az adott testrészünkre való megtervezését már a tetoválóra bízzuk.

Így egész biztosan egyedi tetoválást kapunk a bőrünkre.”

 

Javasolnád az embereknek, hogy tetováltassanak?

“Szerintem ez olyan dolog, hogy mindenki maga érzi, hogy „kell”-e neki tetoválás, vagy sem. Ha valaki idegenkedik tőle, annak nem javasolhatok ilyesmit… Viszont, ha más ellenállhatatlan vágyat érez teste tartós díszítésére, arról meg senki nem fogja tudni lebeszélni. “

 

karina_tetovalas (5)

 

Köszönjük az interjút!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.