Mit lehet tenni ha zavar a szomszéd kutyája? – Az olvasó kérdez, az ügyvéd válaszol

(Budaörs, 2016. augusztus 18. – Budaörsi Infó) Az ügyvéd válaszol című új sorozatunkban hasznos információkat olvashatnak  hírportálunkon arról, hogy különböző élethelyzetekben miként tudják megvédeni az érdekeiket. Van lehetőség arra is, hogy írásban kérjenek tanácsot a Budaörsi Infó jogászától (e-mail: budaorsiinfo@starkiss.hu). Cikkünkben egy újabb olvasói levélre válaszol dr. Magyar Dávid ügyvéd.

 

 

 

Tisztelt Ügyvéd Úr!

 

A Budaörsi Infó augusztusi számában olvastam az ingatlanbérlésről szóló cikket. Nagyon hasznos, jól összefoglalja a tudnivalókat, de az újság terjedelme miatt minden részletre nem tud kitérni, ezért ezúton szeretnék feltenni egy kérdést.

A budaörsi lakótelepen lakunk, és a felettünk levő lakásba beköltözött egy bérlő egy olyan kutyával, amelyik gyakran éjjel is ugat (pl. éjjel 11-kor az erkélyen kezdi, majd fut végig a lakáson ugatva) olyankor is, amikor erre semmi oka nincs.

A közvetlen szomszédokat nagyon zavarja az ugatás, de az egymáshoz közeli házak között visszahangzó ugatás a szemközti házban lakókat is felébreszti éjjel (főleg azokat, akik nyáron nyitott ablaknál alszanak).

Én felszólítottam a bérlőt, hogy viselkedjen úgy, ahogy egy soklakásos házban illik, és rendszabályozza meg a kutyáját is. Erre csak annyit válaszolt, hogy joga van itt lakni. Én ezt nem vitatom, de ahhoz nincs joga, hogy másokat indokolatlanul és rendszeresen zavarjon.

A tulajdonost is megkértük, hogy szólítsa fel a bérlőt, hogy viselkedjen a körülményeknek megfelelően, vagy rakja ki a lakásból, de elég flegmán válaszolt.

A kérdésem: van-e valamilyen jogi lehetőségünk az ilyen bunkó bérlő eltávolíttatására, ha van, mi ez?

 

 

Tisztelt Uram!

 

A társasházukban az ebtartásra vonatkozó szabályokat a társasház házirendje tartalmazhatja, mely általában a társasház szervezeti- és működési szabályzatának a része. A házirendeben nem kötelező szabályozni az ebtartást, azonban ha van ilyen, akkor elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy az ebtartás engedélyezett-e a társasházban, illetve a házirend ilyen jellegű megsértésének van-e valamilyen közvetlen szankciója. Függetlenül attól, hogy az ebtartással kapcsolatban a házirend hogyan rendelkezik, a budaörsi jegyzőnél birtokvédelmi eljárást indíthat, feltéve, hogy a birtokháborítás egy éven belül történt. A birtokost birtokvédelem illeti meg, ha a dolog (ingatlan) birtoklásában zavarják.

Figyelemmel arra, hogy a szomszéd kutya a lakásban késő éjjel ugat, illetve dübörög, ezért Önt a kutya gazdája (az ingatlan bérlője) az ingatlanának a birtoklásában zavarja, így birtokvédelem illeti meg. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a birtokvita eldöntéséhez szükséges tényeket annak a félnek kell bizonyítania, akinek érdekében áll, hogy azokat a jegyző valósnak fogadja el. Az eljárást személyesen a Budaörsi Polgármesteri Hivatal, Igazgatási Iroda, Igazgatási Osztályán vagy postai úton is megindíthatja; az eljárás díja 3.000,- Ft.

A kérelemben meg kell jelölni az Ön adatait (név, lakcím), az ellenérdekű fél adatait (név, lakcím), a birtokvita leírását, a határozott kérelmet, és elő kell terjeszteni a bizonyítékokat. Figyelemmel arra, hogy a birtokháborítás egy késő esti “zajongásban” nyilvánul meg, ezért javaslom, hogy készítsen hangfelvételt, és az állításait tanúkkal (szomszédok) is igazolja. A sikeres birtokvédelmi eljárást követően a bérlőt el fogják tiltani a további zavaró magatartástól, vagyis fokozottan oda kell figyelnie a kutyájára.

 

(Budaörsi Infó)

Előző téma:

Olvasói levél a foglalóról

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.