Gyalogosan és kerékpárral is jól láthatóan

A Budaörsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya ezen a héten a megfelelő láthatóságra hívja fel a figyelmet. A közlekedés során nemcsak a gyermekkorúak, a felnőttek öltözete, kiegészítő felszerelése is nagyon fontos lehet a balesetek elkerülése, megelőzése szempontjából.

 

Javasolt kirívó, élénk színű, messziről is jól észlelhető ruházatot viselni, és adni a gyermekekre is.  A fluoreszkáló, fényvisszaverő hatású tárgyak, kellékek (reflektív mellény, hátizsák, apró tárgyak stb.) nem csak este és korlátozott látási viszonyok esetén, hanem nappal is jelentősen növelik viselőjük biztonságát.

A budaörsi rendőrök a láthatóság érdekében folyamatosan jól láthatósági mellényt osztanak a gyalogosan és a kerékpárral közlekedőknek.

Ennek használatát – bizonyos körülmények között – jogszabály teszi kötelezővé, de ettől függetlenül mindenkori használata saját magunk védelmére szolgál.

Fényvisszaverő mellény használata kötelező az alábbi személyeknek, ha éjszaka és korlátozott látási viszonyok között  lakott területen kívül közlekednek:

A gyalogosoknak, ha az úttesten, leállósávon, útpadkán tartózkodnak. Ebből a szempontból gyalogosnak minősül a járművekből kiszálló személy is.

A kerékpárosoknak, függetlenül attól, hogy az út melyik részén kerékpároznak, tehát a kerékpárúton is!

A kézikocsival közlekedő személyeknek szintén az út bármelyik részén.

Az állatot hajtóknak, állatot vezetőknek, ha az úttesten vagy leállósávon tartózkodnak.

 

melleny_osztas_2

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.