A kardvívó Szilágyi Áron megvédte olimpiai bajnoki címét

Simán nyert a döntőben, ezzel megvédte londoni címét Szilágyi Áron a riói olimpia szerdai férfi kardversenyében. Ez volt a magyarok ötödik elsősége, és a csapat az éremtáblázaton az ötödik helyen áll az ötödik verseny után.

 

 

A szenzációs győzelem után Szilágyi Áron nyilatkozott az M4 Sportnak: „Áldott ember vagyok, hogy másodszor is átélhetem: olimpiai bajnok lettem. Már először is fantasztikus élmény volt, most viszont másodszor is a nyakamba akasztják majd az olimpiai aranyérmet. El sem hiszem, amíg meg nem kapom.”

Szilágyi Áron kiváló társaságba került, hiszen Fuchs Jenőhöz (1908, 1912) és Kárpáti Rudolfhoz (1956, 1960) hasonlóan ő is meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét egyéniben.

 

rio_2016_szilagyi_aron_kard_arany_aug10_olimpia

 

A Vasas 26 éves vívója a mexikói Julian Ayalát 15-9-re, a fehérorosz Aliakszandr Bujkevicset 15-12-re, a román Tiberiu Dolniceanut 15-10-re, majd a dél-koreai Kim Jung Hvant 15-12 győzte le, a döntőben pedig 15-8-ra verte az amerikai Daryl Homert.

Decsi Tamás a 26. lett. A női tőrben Mohamed Aida a 14., Knapek Edina a 19.

Az Olimpiai Uszodában ezúttal nem született magyar érem, a női 4×200 méter gyorsváltó – Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka összeállításban – a hatodik lett.

Férfi 200 méter háton Telegdy Ádám a 19., Földházi Dávid a 22., míg női 200 méter mellen Sebestyén Dalma a 19., Sztankovics Anna pedig a 20. pozícióban zárt.

A női Laserben Érdi Mária 6 futam után a 17., férfi Laserben Vadnai Benjámin 6 futam után a 28., míg Finndingiben Berecz Zsombor 4 futam után a 11.

Férfi szabadpisztolyban Tátrai Miklós 34., míg a cselgáncsozó Tóth Krisztián a 90 kilogrammban helyezetlenül zárt.

A férfi vízilabda-válogatott a harmadik összecsapásán is döntetlent játszott, ezúttal az ausztrálokkal végzett 8-8-ra, ám a világbajnok szerbek sem remekeltek, kikaptak a házigazda braziloktól.

A kuvaiti Fehaid Aldeehani révén megszületett a riói olimpián az első olyan siker, amelyet független versenyző ért el: a férfi sportlövők dupla trap versenyszámában nem talált legyőzőre.

A rossz időjárás miatt minden szerdai tenisz- és evezősviadalt töröltek.

A szervezők eldöntötték, hogy növelik a biztonsági erők létszámát, miután a lovasversenyeknek helyszínén már másodszor fordult elő lövöldözés, míg kedden kövekkel dobálták meg az egyik újságírókat szállító buszt.

 

rio_2016_eremtablazat_5_nap

 

Eredmények:

    a 32 között:
Szilágyi Áron-Julian Ayala (mexikói) 15-9
Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Decsi Tamás 15-10

    a 16 között:
Szilágyi-Aliakszandr Bujkevics (fehérorosz) 15-12

    negyeddöntő:
Szilágyi-Tiberiu Dolniceanu (román) 15-10

    elődöntő:
Szilágyi-Kim Jung Hvan (dél-koreai) 15-12
Daryl Homer (amerikai)-Mojtaba Abedini (iráni) 15-14

    a 3. helyért:
Kim-Abedini 15-8

    döntő:
Szilágyi-Homer 15-8
A végeredmény:
férfi kard egyéni, olimpiai bajnok:
————– ———————

    SZILÁGYI ÁRON (MAGYARORSZÁG)
2. Daryl Homer (Egyesült Államok)
3. Kim Jung Hvan (Koreai Köztársaság)
…26. DECSI TAMÁS

A csütörtöktől a csapatversenyek következnek. A magyarok csak férfi párbajtőrben érdekeltek, és vasárnap lépnek majd pástra.

 

(MTI)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.