Vizeletből vizet varázsolnak

Fejlődő országokban lehetne használni a Genti Egyetemen kifejlesztett napelemes gépet, ami vizeletből vizet és biotrágyát állít elő.

 

 

Míg Magyarországon szinte korlátlanul fogyaszthatjuk az egészséges, tiszta és olcsó ivóvizet, addig a világ más részein ez mind nagyobb problémát jelent – írja a közmédia.

A szűkös készletek miatt a szennyezett vizek megtisztítására folyamatosan fejlesztenek berendezéseket. A legújabb találmánnyal a Genti Egyetem hallgatói rukkoltak elő: szerkezetük nagy előnye, hogy napenergiával működik, így az elektromos hálózattól távol is használható.

A gép egy különleges membrán segítségével akár vizeletből is képes ivóvizet és szerves trágyát előállítani.

A vizeletet egy nagy tartályban gyűjtik, amit napelemmel forralnak mielőtt a membránhoz vezetik, ami elválasztja a vizet és az olyan tápanyagokat, mint a kálium, a nitrogén és a foszfor.

A #peeforscience (pisilj a tudományért) szlogen alatt az egyetemi csoport nemrég egy művészeti fesztiválra helyezte ki a szerkezetet Gent belvárosába.

A tíznapos rendezvény alatt 1000 liter vizet állítottak elő vizeletből. Az alkotók célja, hogy nagy sporteseményekre és repülőterekre is szállítsanak az újszerű vécéből, de hosszabb távon a szegény országok mezőgazdaságát is szeretnék segíteni vele.

A belga próbaüzem során begyűjtött vizet megkóstolták, de nem isszák meg mind; egy sörfőzdébe szállítják, hogy az emberek újra elfogyaszthassák és újra kiüríthessék.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.