Rendőri intézkedéssel zárult a dinnyetermelők demonstrációja a budaörsi Tesconál (képek)

(Budaörs, 2016. július 27. – Budaörsi Infó) 2016. július 27-én a demonstrációt tartottak a dinnyetermelők a budaörsi Tesconál. A tüntetés letartóztatással ért véget. 

 

 

Tíz óra után a budaörsi Tesco közelében a körforgalomnál két görögdinnyével felpakolt kisteherautó várakozott, körülötte pedig egyre több újságíró és fotós gyülekezett.

A dinnyetermelő gazdák nehezményezték, hogy a Tesco-ban a görögdinnye árát egy napi akció keretében 49 Ft-ra csökkentették.

A demonstrációt a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte. A Zsámbéki-medence és Térsége Gazdakör mint az országos érdekvédelmi szervezet (Magosz) helyi egysége lépett fel.

 

16_07_27_dinnye_demonstracio18

 

 

Kisberk Balázs, a Zsámbéki-medence és Térsége Gazdakör elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Tesco akciója csupán egy napig tartott, viszont így is hatalmas zavart és felháborodást okozott a termelőknek.

„Attól függetlenül, hogy a multi áruház korrigálta ezt az alacsony árazást, nagyon komoly zavart okozott a piacon, amiért mi maximálisan elítéljük.  Óvatosságra intjük az áruházakat, mert nagyon ártalmas egy-egy ilyen akció, hisz jelentősen befolyásolja a felvásárlási árat, ami az eladási árral összefüggésben mozoghat.

Függetlenül attól, hogy a multik milyen nagy mennyiséget vásárolnak, figyelniük kellene, hisz a termelőknek szigorúan ki van számolva minden ráfordításuk, és nem fér az bele, hogy akár önköltségi ár alatt 20-30 Ft/kg árral a saját veszteségükre termeljenek.”

 

16_07_27_dinnye_demonstracio10

 

Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára elmondta, hogy összefogásra van szükség a Dinnye Szövetség, a Gazdák Érdekképviselete és a Magosz részéről, hogy megvédjék a dinnyetermelőket. Elmondása szerint jogi lépéseket is fontolgatnak.

 

16_07_27_dinnye_demonstracio9

balra: Obreczán Ferenc, jobbra: Kisberk Balázs

 

Oravecz Tamás, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke a helyszínen tartott beszédében elmondta, hogy szakítani akartak azzal a gyakorlattal, ami öt- hat évvel ezelőtt volt, amikor az áruházláncok parkolójában borogatták a termelők a dinnyét.

„A tejesekhez hasonlóan mi szelídebbre fogjuk a figurát. Azért jöttünk a Tesco parkolójába, mert az áruház generálta ezt a rendkívül alacsony dinnye árat, amikor egy mozdulattal lehúztak 49 forintra az eladási árat.

Az is mutatja a zavarukat és a hozzáállásukat, hogy másnap megváltoztatták az árat 79 forintra. Azzal magyarázták, hogy ez egy kifutó készlet volt.

Nem is lenne ezzel baj, de mindenki tudja, hogy az áruházaknál az árképzés úgy alakul, hogy egymás ellen dolgoznak.

Elejét akartuk venni annak, hogy más áruházlánc is levigye a dinnye árát.

A termelők szempontjából ez a 49 forintos bruttó ár generál egy 20-25 Ft-os termelői árat. Így a termelői ár olyan alacsony, hogy az önköltség felét se tudják beszedni a termelők.

Nem csodálkozunk a Tesco magatartásán, hisz egy érdekegyeztető fórumon se vesznek részt.”

 

16_07_27_dinnye_demonstracio17

Oravecz Tamás

 

A Tesco közleményben hangsúlyozta, hogy nem célja az árak lenyomása, a dinnye kilónkénti akciós ára 99 forint, alacsonyabb ár a túlkészlet miatt fordulhat elő egyes áruházakban.

Hozzátették, hogy a mostani görögdinnye-kampány célja a választék népszerűsítése, hogy vásárlók megismerjék a jobb beltartalmú fekete héjú magszegény, sárgahúsú és mini görögdinnyéket. Az akcióban szereplő minden görögdinnyét magyar szállító partnerektől szerezett be az áruházlánc.

Az elmúlt években a Tesco szoros kapcsolatot alakított ki a hazai szállító partnerekkel, akikkel előre egyeztetett termeltetési terv alapján dolgozik a vállalat, és a tavalyi évhez hasonlóan külföldön, a Tesco hálózatán belül is felkerül a polcokra a magyar görögdinnye – tették hozzá.

Tavaly Magyarországon a nyári szezonban értékesített görögdinnye mennyisége importtal együtt 8,5 millió kilogramm volt, ebből 7 millió kilogramm a Magyarországon termesztett. Az idei szezonban közel 9,5 millió kilogramm görögdinnye értékesítését szeretné elérni a vállalat, melyből 8 millió kilogramm hazai dinnye értékesítését tervezi – áll a közleményben.  Megjegyezték azt is, az áruházlánc várhatóan ugyancsak 8 millió kilogrammot exportál majd a cseh, szlovák és lengyel piacra, szemben a 2015-ben exportált 6 millió kilogrammal.

 

16_07_27_dinnye_demonstracio5

 

A békésnek indult demonstráció rendőrségi előállítással végződött. Ifj. P. János, dinnyetermelő gazda, aki a dinnyét hozta a tüntetésre, a Tesco bejáratához hajtott, majd elkezdte ledobálni a dinnyéket. A helyszínen lévő rendőrök felhívták a figyelmét arra, hogy a tettével garázdaságot követ el és, hogy hagyja abba. Majd igazoltatták.

 

16_07_27_dinnye_demonstracio8

16_07_27_dinnye_demonstracio7

16_07_27_dinnye_demonstracio6

 

 

Ekkor még csak az adatait vették fel, viszont miután elengedték a rendőrök, a demonstráció helyszínére visszavitte a megmaradt dinnyét és ismét a földre borította.

Ezért a rendőrök megbilincselték és a Budaörsi Rendőrkapitányságra szállították, mert az előzetes figyelmeztetések ellenére tovább folytatta a dinnyék szétdobálását az áruház mellett.

 

16_07_27_dinnye_demonstracio3

16_07_27_dinnye_demonstracio2

16_07_27_dinnye_demonstracio

 

dinnye_demonstracio

 

A megmaradt ép dinnyéket a gazdák szétosztották a járókelők között.

 

16_07_27_dinnye_demonstracio12

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.