Figyeljünk a gyalogosokra és a kerékpárosokra

A Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén több közúti közlekedési baleset is történt. A további balesetek megelőzése érdekében olvassák el a cikkünkben lévő tanácsokat.

 

Egy személy 2016. július 13-án 8 óra körül Budaörsön a Kossuth Lajos utcában gépkocsival közlekedett. Befordult egy kapubeállóba, de közben nem adta meg az elsőbbséget a szemből egyenesen közlekedő kerékpárosnak, így a járművek összeütköztek. A baleset következtében a biciklis az elsődleges orvosi vizsgálatok alapján könnyű sérüléseket szenvedett.

Egy másik esetben 2016. július 16-án 9 óra 30 perc körül egy személy Pilisvörösváron a Fő úton közlekedett az általa vezetett személygépkocsival. A kijelölt gyalogátkelőhelyen a jármű jobb elejével nekiütközött a neki balról jobbra közlekedő idős asszonynak, aki az ütközés következtében az úttestre esett és az elsődleges szakértői vélemény alapján súlyos sérülést szenvedett.

Az ilyen és ehhez hasonló közlekedési balesetek megelőzése érdekében a Budaörsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A gyalogosok sokszor túlságosan bíznak védettségükben, figyelmetlenül lépnek az úttestre vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát és sebességét.  Másik jellemző figyelmetlenség, hogy takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem hagyva a járművezetőknek a megállásra. Gyalogátkelőhelyet mindig úgy közelítsünk meg, hogy meg tudjunk állni, akkor is, ha a gyalogos hirtelen lép le az úttestre.

Nyáron gyakoribb a figyelmetlenség és a bágyadt közlekedés. Ilyenkor a gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül az úttestre lépésüket megelőzően vagy kevésbé mérik fel helyesen a veszélyeket, ezért különösen vigyázni kell rájuk.

Haladásunk során tartsunk nagyobb követési távolságot!

Legyünk figyelmesebbek a közlekedésben résztvevőkkel szemben, legyen az másik gépjárművezető, kerékpáros vagy gyalogos.

Az elsőbbségi jogot minden esetben adják meg.

Tartsák be a sebességkorlátokat!

A nyári szünetben különösen ügyeljenek a gyermekekre, amennyiben az úton vagy annak közelében akár gyalogosan, akár kerékpárral megjelennek. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése gyakran kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük, és teljesen másként látják a világot, időnként kalandot keresve minden észlelt dologban.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még akkor is, ha azt a gyalogos figyelmetlensége váltotta ki.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.