Jogtalan „P” rendszám használat, hamis „P” rendszámok

(Budaörs, 2016. július 20. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Rendőrkapitányság rendőrei az elmúlt időszakban több olyan, „P” betűjelű ideiglenes rendszámtáblával felszerelt járművet vontak ellenőrzés alá, amelynek vezetője az ilyen rendszámú jármű vonatkozásában szükséges személyi feltételeknek megfelelt, a jármű menetokmányai megfelelően voltak kitöltve, viszont a „P” betűjelű ideiglenes rendszámot nem jogszerűen használták vagy hamisított „P” betűjelű ideiglenes rendszámot szereztek.

 

 

A rendőri szervek előtt egyre több alkalommal válik ismertté a magyar és a külföldi ideiglenes hatósági jelzések meghamisítása. Eddig a magyar „P” rendszámon kívül német, svájci és görög hamis rendszámokkal találkoztak. Ezen rendszámok felhasználói semmiféle közterhet, biztosítást nem fizetnek.

Gyakori a jármű lejárt műszaki érvényessége miatt lecserélt vagy meghamisított rendszám. A gyorshajtás miatti büntetés, illetve a tavaly bevezetett útdíj fizetése alól is sokan akarnak kibújni azzal, hogy rendszámuk egy-két karakterét átfestik vagy olvashatatlanná teszik. Esetenként más kocsi rendszámát szerelik fel. Nagy divatja van a „P”-s rendszámokkal való trükközésnek is, de nem éri meg: hiszen ezen cselekményt elkövetők egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettét követik el, amiért akár három évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.

 

A Budaörsi Rendőrkapitányság az ilyen, és ehhez hasonló bűncselekmények elkerülése végett felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy:

A „P” betűjelű ideiglenes rendszámtáblát a fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezet kereskedelmi célból történő szállításra, továbbá kereskedelmi célú kipróbálásra használhatja.

Ideiglenes rendszámtáblát azon gépjárművekre kell kiadni, melyet Magyarországon forgalomba még nem helyeztek, vagy véglegesen kivontak, avagy állandó rendszámmal történő közlekedés valamely okból nem lehetséges.

„P” rendszámtáblát csak az a cég-szervezett igényelheti, akinek a cégkivonatában, működési engedélyében szerepel a 4520, 4519 vagy a 4511-es bejegyzés, vagyis a gépjárműjavítás és karbantartás, vagy a személy és könnyű gépjármű kereskedelem vagy egyéb gépjármű kereskedelem és ez a főtevékenysége!

Csak Magyarországon használható, tilos vontatni illetve árut és személyt szállítani – kivéve külön engedéllyel (326/2011. Korm. rend. 70.§).

Csak szigorú adminisztráció után lehet elindulni a „P” rendszámtáblával ellátott gépkocsival. Úgynevezett indítási naplót kell vezetni, amiben még elindulás előtt be kell írni az útvonalat, indulás időpontját és a szállítót személyek számát.

„P” rendszámtábla csak olyan járműre tehető fel, amely a közúti közlekedésre alkalmas állapotban van.

Ne vásároljanak olcsóbbnak “tűnő”, bizonytalan eredetű „P” rendszámtáblát! (Eredeti próbarendszámon egy betű és öt szám szerepel, illetve kisebb karakterekkel a kiadás éve, továbbá EUbrand logó a bal oldalon kerül elhelyezésre)

Maga a „P” rendszám bérlése is bűncselekmény, amiért a bérlőt is bünteti a hatóság!

A „P” rendszám nem átruházható, nem eladható, nem bérbe adható! Csak olyan cégek, egyéni vállalkozók és intézmények igényelhetik, kiknek fő tevékenységi köre a gépjármű kereskedelem, gépjárműjavítás és/vagy a gépjárműgyártás. Olyan forgalomból kérelemre ideiglenes kivont járműre lehet felszerelni, amely a közúti közlekedésre megfelelő állapotban van. Éves biztosítással kell rendelkezni a rendszámra!

A „P” betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű használata az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át.

„P” rendszámot csak olyan gazdálkodó szervezet használhatja jogszerűen, aki arra jogosult illetve engedéllyel bír. A „P” rendszám nem átadható, nem eladható nem értékesíthető tovább és bérbe se adható!

 

Bővebb információt a „P” rendszámokról „A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII.28.) Kormányrendelet” tartalmaz.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.