Egyesült Államok: szexuális zaklatás vádja miatt várhatóan menesztik a Fox televízió elnökét

Szexuális zaklatás vádja miatt várhatóan meneszti Rupert Murdoch a Fox televízió 76 éves elnökét, Roger Ailest.

 

Roger Ailes az alapítása óta irányítja a Fox-televíziót, oroszlánrésze volt a jobboldali tévé arculatának kialakításában, és az ő nevéhez fűződik a Fox jelenlegi sztárjainak – Bill O’ Reillynnek, Greta van Susterennek, vagy Megyn Kellynek – a szerződtetése. A televízió egyik műsorvezetőnője azonban – miután nem hosszabbították meg a szerződését – azzal vádolta meg őt, hogy szexuálisan zaklatta, és a szerződéshosszabbítás is azért maradt el, mert nem engedett a “főnöki kívánalmaknak”.

Gretchen Carlson műsorvezetőnő július elején indította meg a pert Ailes ellen, aki mindvégig tagadta a vádakat. Ám egymás után jelentkeztek más volt munkatársak is, akik szintén azt állították, hogy Ailes zaklatta őket, s amikor visszautasításban volt része, nem hosszabbította meg a szerződésüket. A 21st Century Fox – a Fox televízió anyavállalata – belső vizsgálatot rendelt el, ez ügyben személyesen a tulajdonos, Rupert Murdoch járt közben. A vizsgálat során egyre több volt és jelenlegi női munkatárs számolt be Roger Ailes kísérleteiről. Köztük van a csatorna egyik sztárja, Megyn Kelly is.

A vizsgálat nyomán megkezdődtek az egyeztetések a vállalat vezetése és Ailes között a távozás feltételeiről. Susan Estrich, Ailes egyik ügyvédje ugyan közleményében azt írta, hogy “Roger dolgozik”, de a The New York Times értesülései szerint bizonyos Aies távozása, csak az időpont kérdéses még.

A hír felbolygatta az amerikai sajtóvilágot, amelynek befolyásos vezetői a republikánus konvenció miatt szinte valamennyien az ohiói Clevelandben vannak. A Fox-televízió Clevelanben lévő újságírói kérdésre sem hajlandóak kommentálni a fejleményeket. A The New York Times információi szerint a francia riviérán üdülő Rupert Murdoch állandó telefonkapcsolatban áll az ügy miatt a két fiával, akik a cégbirodalom vezetői. James és Lachlan Murdochnek – Rupert Murdoch két fiának – évek óta a programra vonatkozó nézeteltérései vannak a Fox-elnökkel.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.