Lakástakarék megosztása

(Budaörs, 2016. július 19. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) A futó lakástakarékpénztári szerződéseknél van lehetőség a kedvezményezett módosítására, meglévő szerződések összevonására és ami igazán érdekes, a szerződés megosztására is.

 

 

Ennek lényege, hogy a még élő szerződést meg lehet osztani több közeli hozzátartozó között (alapesetben házastárs, gyerek, unoka, szülők, nagyszülők, testvérek) abban az esetben, ha nekik még nincs a nevükön ilyen szerződés. (Mert egy személynek csak egy lakástakarék lehet a nevén egyszerre.)

Hogy ennek mi az értelme, nem igazán lehet tudni. A 2011-es változtatás előtt még lehetett valami magyarázata annak, hogy valaki így akarja megosztani a lakástakarékban összegyűlt összeget mással, de mióta közvetlen hozzátartozók között szabadon átruházható a lakástakarékpénztári szerződésben összegyújtott összeg, nehéz értelmes magyarázatot találni rá.

Mindegy, viszont így sikerült egy remek kiskaput csinálnia a jogszabály alkotójának.

Miről is van szó? Egy létező szerződést, amiben mondjuk összegyűlt eddig 1 millió forint, megoszthatsz két vagy több felé a közvetlen rokonaid között (még egyszer: ha az ő nevükön nincs szerződés). Ekkor az egymillió forint kettő vagy több felé szétosztásra kerül és születik több új szerződés, amibe elvileg az eddigi összeg felét vagy harmadát-negyedét lehetne befizetni szerződésenként. (Ugyanis a kezdeti szerződéses összeg is osztódott.)

De semmi nem gátol meg abban, hogy anélkül fizesd utána az összes (új és a régi) szerződésre a maximális havi 20 ezer forintot, hogy felemelnéd drága pénzért a szerződéses összeget. (Ez a szerződéses összeg 1%-a, átlag 25-80 ezer forint futamidőtől függően.)

Ugyanis az államot nem érdekli, hogy milyen összegre szerződtél, ő a befizetett összegre adja a 30% állami támogatást.

Így a drága nyitási díjat megspórolva kétezer forintos szerződésmódosítási díjért tudtál új szerződéseket létrehozni.

De ez csak az aprópénz.

Az igazán nagy kapás ebben az, hogy a megosztott szerződések minden tekintetben az eredeti szerződéssel lesznek egyenértékűek. Kezdődátum, szabad felhasználás lehetősége, kamat, miegymás.

Vagyis ma létre tudok hozni egy (vagy több) új, mondjuk három éve futó szerződést azáltal, hogy egy meglévő hároméveset megosztottam. Ha arra vagy azokra fizetem be a havi maximális 20 ezer forintot, már egy év múlva is felhasználhatom az új szerződéseket is lakáscélra. (Ha hosszabb futamidőre szól az eredeti szerződés, azt megörökli az új szerződés is, de egy újabb 2.000 forintos díjért le lehet rövidíteni a szerződést négyévesre.)

Miért fontos ez?

A lakástakarék akkor éri meg, ha minél rövidebb időre szól. Ugyanis a kamat alacsony, az állami támogatás pedig fix. Csak nem mindegy, hogy a négy év után bennlévő 1 millió forintra kapok 72 ezer forint állami támogatást (abban az évben plusz 7,2% kamatnak felel meg az állami támogatás) vagy már kilenc év után 2,5 millióm van bent, mert akkor csak 2,8%-ot dob az egyébként igen sovány kis kamatomon az állami jóváírás.

Ezért használjuk fel a lakástakarékot négyévente és kötünk egy újat inkább, mintsem 10 évig fizessünk egyet, mert évről-évre zuhan az elérhető haszon. (A lakástakarék futamideje minimum 4 év, maximum 10 év.)

Na de. Ezzel a trükkel a harmadik évben megosztom a szerződést. A negyedik évben az új szerződésre is befizetek 240 ezret és arra is felmarkolom a 72 ezret, így egy év alatt (ha csak az új szerződést nézem) megkaptam a 30%-ot és akár már azonnal fel is használhatom, igaz, továbbra is csak lakáscélra.

Aztán a következő évben megint megosztom a régi szerződést és az újat megint felhasználom. (Vagy ha van sok közvetlen rokonom lakástakarék nélkül, akár egyszerre több szerződést is meg tudok osztani évről-évre újra és újra. A jogszabály már engedi azt, hogy a közvetlen rokonaim lejárat után nekem visszaajándékozzák a szerződésben összegyűlt összeget.)

Ezzel a kiskapuval az egyébként állami támogatással együtt elérhető 4,99-12%-os átlagos éves hozamot jelentősen fel tudom pumpálni, hiszen az új szerződésekben csak egy-két évig állt a pénzem és arra vetítve már jelentős a 72 ezer forintos éves állami támogatás.

Ezért érdemes ezzel játszani, amíg be nem zárják ezt a kiskaput.

A Fundamentánál ez egyszerűen megy, akár telefonon is elintézheted (+3614118181), de a nyomtatványt is megtalálod itt.

Az Ersténél egyszerre csak egy megosztást engednek, legalábbis a honlapjuk szerint. Az OTP-nél állítólag macerásabb a dolog, de ezt csak hallomásból tudom.

Ha van tapasztalatod (negatív vagy pozitív) az üggyel kapcsolatban, oszd meg a hozzászólások között.

(A megosztásnak vannak hátulütői is, ilyen például, hogy nem fogsz tudni (elég) hitelt felvenni a lakástakaréktól a lejárat után, ha ez volt a célod, csak ha egy vagyonért a megfelezett szerződéses összeget felemelteted (akkor viszont már nem biztos, hogy annyira megéri a trükk). De mivel kevesen akarnak hitelt felvenni a lakástakaréktól, főleg, hogy jelenleg a bankok olcsóbban adnak hitelt, mint a lakástakarékok, ezzel együtt lehet élni. Sok mindent nem magyaráztam el a cikkben, hogy érthető maradjon, ha nem vagy teljesen járatos a lakástakarékban, olvasd el a nagy lakástakarékpénztári összefoglalót.)

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.