Csaló „rokonok”, nyereményjáték sorsoláson szuper nyeremények

A Budaörsi Rendőrkapitányság az elmúlt időszakban megszaporodó bűncselekménytípusokra hívja fel a figyelmet. Az egyik során a tettesek egy rokonra hivatkozva készpénzt, ékszert csalnak ki főként időskorú személyektől.

 

 

A Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt időszakban több olyan csalást követtek el vagy kíséreltek meg elkövetni ismeretlenek, ahol valamilyen rokonnak adták ki magukat és egy velük történt eseményre, például balesetre hivatkozva készpénzt vagy ékszert kértek a főként idős sértettektől.

Ezt az elkövetési módszert leginkább a kevés hozzátartozóval rendelkező, egyedül élő időseknél alkalmazzák a csalók. Sokszor még néhány részletet is ismernek a hivatkozott személy magánéletéből, így a meséjüket még hihetőbb köntösbe tudják bújtatni.

A módszer további jellemzője, hogy a csalók a telefonban előre jelzik, hogy nem ők mennek a készpénzért, ékszerekért, hanem egy ismerősük. A sértettek rendre az átadást követően jönnek rá, hogy csalás áldozatai lettek.

 

A Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén legutóbb május 25-én vertek át ezzel a módszerrel egy 79 éves asszonyt. A sértettet a késő éjszakai órákban otthonában telefonon felhívta egy nő, aki lányaként bemutatkozva a segítségét kérte.

 

Azt mondta, hogy balesetet szenvedett, azonnal pénzre lenne szüksége, ezért szedje össze az összes otthon lévő készpénzt, illetve arany ékszert, amelyekért rövid időn belül érkezik majd valaki.

Ezt követően a sértett töki lakcímére érkezett egy férfi, akinek a sértett készpénzt és különböző arany ékszereket adott át.

 

Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire!

 

Az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

– Tartsák rendszeresen a kapcsolatot időskorú hozzátartozójukkal!

– Tájékoztassák őket arról, ha elutaznak, hogy ne lehessen mondvacsinált indokokkal megtéveszteni őket!

– Nyomatékosan, többször figyelmeztessék őket a fenti esetekhez hasonló elkövetési módszerre. Tanítsák meg nekik, hogy ha ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozva, akkor először ellenőrizzék le a történetet a hivatkozott rokonnál az általuk ismert számon!

– Járjanak utána, hogy a telefonáló valóban az-e, akinek mondja magát!

– Ha idegenek unokájukra, gyermekeikre hivatkozva kérnek bármilyen segítséget, egyeztessenek előbb hozzátartozóikkal! Bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak azonnal pénzt!

– Tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba idegenekkel még akkor sem, ha egyébként jó szándékúnak, kedvesnek tűnnek.

– Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.

 

A másik elkövetési módszer nem csak idős személyeket érinti, hanem korosztálytól függetlenül mindenkit. Ebben az esetben a kiszemelt áldozatot felhívja valamelyik mobiltelefon-szolgáltató munkatársaként bemutatkozó személy, hogy a hívott fél kisebb pénzösszeget nyert, azonban az csak akkor vehető át, ha feltölti egy megadott telefon egyenlegét vagy megadja a számlaszámát, esetleg utal a számlájáról pénzt.

A sértettek egy része ennek eleget tesz, azonban az állítólagos nyereményt természetesen nem kapja meg.

A Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén ilyen bűncselekményre legutóbb a következő esetben került sor:

Ismeretlen tettes 2016. június 13-án 16 óra 19 perc és 16 óra 37 perc közötti időben a sértettet a mobiltelefonján felkereste, és egy mobiltelefon-szolgáltató munkatársaként bemutatkozva közölte, hogy sorsoláson 450.000 Forintot nyert, de a nyereményt csak egy bizonyos hívószámú telefon 5.000 forintos összeggel való feltöltését követően válthatja ki, a tranzakciós azonosító felmutatásával, amelynek a sértett eleget tett.

A nyomozók olyan esetet is vizsgálnak, ahol a csalók hasonló módszerrel több százezer forinttal károsították meg sértettet.

 

A Budaörsi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki kapott ilyen jellegű telefonhívást

– függetlenül attól, hogy a csalónak sikerült-e megtévesztenie

– mentse el a hívás adatait és értesítse a rendőrséget!

 

Javasoljuk, ha hasonló hívást kap, ellenőrizze! Érdeklődjön az említett telefon társaságoknál, vagy annál, akire a csalók éppen hivatkoznak.

Hasonló esetek elkerülésének érdekében fokozott fenntartással kezeljék a jelzett tartalmú telefonhívásokat.

A csalást elkövetni szándékozó személyek utasításait ne hajtsák végre!

Telefonon semmilyen adatát ne adja meg az ismeretlen telefonálónak, hiszen bárki kiadhatja magát hivatalos személynek vagy cég képviselőjének!

Nyereményről szóló e-mail érkezése esetén is legyen óvatos!

E-mail-ben se közölje senkivel a számlaszámát, sem a pin kódját és ne utaljon pénzt ismeretlen által megadott számlára!

 

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak, illetve megpróbálják Önöket vagy hozzátartozójukat a fenti, vagy ahhoz hasonló módszerrel becsapni, akkor azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.