Tűzvédelmi üzemeltetői ellenőrzések lakóházaknál

A közös képviselők jelentős része nem tesz eleget a jogszabályi kötelezettségnek.

 

 

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint az üzemeltető köteles az érintett műszaki megoldások üzemeltetői ellenőrzéséről a jogszabály által meghatározott időközönként és módon gondoskodni, és annak eredményét írásban dokumentálni.

A lakóházaknál üzemeltetőnek minősülő közös képviselők, társasház kezelők jelentős része ennek a kötelezettségének nem tesz eleget. Ennek oka többnyire, hogy az üzemeltetői ellenőrzést összekeverik a felülvizsgálattal, karbantartással, amit mindenképpen szakemberre kell bízni, de sajnos gyakorta a nemtörődömség is közrejátszik.

Az üzemeltetői ellenőrzés ciklusidejét a különböző tűzvédelmi eszközökre, berendezésekre, műszaki megoldásokra vonatkozóan az OTSZ határozza meg. A tűz- és hibaátjelzőknél például 1 nap, a biztonsági világításnál és tűzgátló nyílászáróknál 1 hónap, a tűzoltó készülékek, a füstelszívó és füstmentesítő ventilátorok esetében 3 hónap.

 

Van tűzoltó készülék készenlétben tartva?

A lakóépületek nagy részében a tűzoltó készülékek esetében merül fel az üzemeltetői ellenőrzés szükségessége, hiszen ha liftgépház vagy kazánház van, akkor kötelező a tűzoltó készülék készenlétben tartása. Az ellenőrzés az OTSZ által meghatározottak szerint a szabályos készenlétben tartásra és a karbantartás esedékességére terjed ki. Így egy szakszerű ellenőrzésnél azonnal fény derül például arra, ha szabálytalanul MSZ 1040 szabványsorozat szerint gyártott porral vagy halonnal oltó tűzoltó készüléket tartanak készenlétben.

Mivel a közös képviselők, társasház kezelők nem feltétlenül tűzvédelmi szakemberek, érdemes az üzemeltetői ellenőrzéseket tűzvédelmi szolgáltatóra bízniuk. Ezzel elkerülhető a kötelezettség nem vagy nem szabályos teljesítéséből adódó tűzvédelmi bírság, vagy éppen az a bírság, amivel például azért sújtja a közös képviselőt, társasház kezelőt a tűzvédelmi hatóság, mert a tűzoltó készüléket nem megfelelő módon tartották készenlétben.

(Forrás: Lánglovagok.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.