A Fidesz kezdeményezésére betemetik a budaörsi gödröt – A politikai árkok maradnak

(Budaörs, 2016. július 5. – Budaörsi Infó) 2016. július 5-én sajtótájékoztatót tartott a helyi Fidesz szervezet a „budaörsi gödör” néven elhíresült félbemaradt építkezés előtt. Budaörs Város Önkormányzatának nyilatkozatát is cikkünkben olvashatják a témával kapcsolatban. 

 

 

A befejezetlen Solaris City kálváriája már 2009-óta tart, ugyanis akkor ált le az építkezés a Hársfa utcában a Városi Sportcsarnok és Uszodával szemben.

Gáspár Béla, a helyi Fidesz képviselője több testületi ülésen is felszólalt annak érdekében, hogy a testület hívjon össze egy lakossági fórumot, ahol a helyi lakosok elmondhatnák a félelmeiket a félbemaradt építkezéssel kapcsolatban. Ez a kérése egyszer sem talált megértő fülekre a testületi többségnél.

Nagy Sándor András, a helyi Fidesz elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a szervezetük büszke arra, hogy sikerül betemetettni a gödröt.

“Eljött az ideje annak, hogy végre betemessük azokat az árkokat is, amelyek elválasztanak bennünket, és képesek legyünk arra, hogy közösen a város érdekében tegyünk a lakosokért, azokban az ügyekben, amelyek mindenki számára fontosak, hisz Budaörs közös ügyünk.”

 

godor_sajtotajekoztato_fidesz (10)

 

 

Hogyan sikerült elérni, hogy betemessék a gödröt?

“Amikor a lakosok segítéségért fordultak hozzánk, akkor én budaörsi lakosként egy közérdekű bejelentést tettem a katasztrófavédelemnél.

Azt kértem, hogy vizsgálják meg, hogy jelent-e veszélyt ez az építkezési gödör. Nem vagyok szakértője ennek a témának, de fontosnak tartottam, hogy elinduljon egy folyamat, hogy vizsgálják meg ezt az építkezést, és ha nem jelent veszélyt, akkor maradjon így – igaz, hogy nagyon csúnya tájseb –, de fontos volt, hogy elinduljon egy szakmai vizsgálat.”

 

godor_sajtotajekoztato_fidesz (9)

 

 

Mi derült ki ebből a vizsgálatból?

“A vizsgálat azt mutatta ki, hogy ez a gödör hosszútávon veszélyezteti az ittlévő épületeket, ennek következtében a Pest Megyei Kormányhivatal olyan döntést hozott, hogy az építtetőnek be kell temettetnie a már a 2009 óta itt tátongó tájsebet.

Tudjuk, hogy bizonyos tárgyalásokat folytatnak a háttérben arról, hogy milyen célra használják fel ezt a területet, de erről eddig nem számolt be az önkormányzat, bár felszólítottuk őket, hogy tegyék meg.

Politikailag pedig egy aljas húzás volt a polgármester részéről, amikor azt mondta, hogy azért állt le az építkezés, mert a kormány plázastoppot hirdetett.

Kiderült, hogy még azelőtt leállt az építkezés, mielőtt a kormány plázastoppot hiredetett volna. Bízom abban, hogy most eljutottunk arre a pontra, hogy képesek leszünk egy olyan konstruktív együttműködésre, ami a lakosok érdekeit fogja képviselni.

 

godor_sajtotajekoztato_fidesz (4)

 

Volt egy olyan javaslatunk, hogy az önkormányzatnak joga van arra, hogy lebontasson olyan építményeket, amelyek nem felelnek meg a városképi előírásoknak, és az volt a javaslatunk, hogy az ide felépített buckákat temessék vissza. Ekkor az önkormányzatnak az volt az álláspontja, hogy erre nincs lehetőség, mert ezek nem építmények. Most viszont bebizonyosodott hogy igen, és már bontják is őket.

Amikor elkezdtünk ezzel az üggyel foglalkozni, azt mondták, hogy óriási hiba, mert az összes befektetett csatornát és mindent, amit az építettő készítetett, el fogja a város veszíteni, a szervízúttal együtt. Szerencsére ezek felesleges félelmek voltak.

Bízom abban, hogy ezen a stratégiai területen olyan befeketés valósul majd meg, ami Budaörshöz méltó.”

 

godor_sajtotajekoztato_fidesz (6)

 

 

 

A városvezetés álláspontja

 

Vágó Csaba, Budaörs Város Önkormányzat kabinetvezetője a Fidesz sajtótájékoztatója kapcsán és az ott elhangzottakkal kapcsolatban elmondta, hogy a helyi kormánypárti képviselőcsoport hónapok óta próbálkozik ezzel a témával fogást találni a városvezetésen, annak ellenére, hogy az önkormányzatnak már nincsenek építéshatósági jogosítványai, mert a kormányzat ezt elvonta Budaörstől is.

“Láthatóan eredmény nélkül válaszoljuk azonban meg a területtel kapcsolatos felvetéseket, testületi ülésen, sajtóban, azok újra és újra előkerülnek. Álláspontunk nem változott, ebben is következetesen járunk el.

Nem felel meg a valóságnak a területet kérésünkre vizsgáló szakértői vélemények alapján, hogy veszélyes lenne a terület. Ennek ellenkezőjét csupán egy, a kormányhivatal által készült helyszíni szemle állítja, amely távolról történő szemrevételezés alapján készült, amelyet maga a vizsgálat is rögzít. Szakértői vélemény ilyet hasonló módszertan alapján nem is állapítana meg, mivel az semmilyen szakmai kritikát nem állna ki.

E helyszíni szemle alapján temetteti be a kormányhivatal a “gödröt”, amit majd, ha lesz új beruházó, ismét ki kell ásni. A gödör betemetése, és újra kiásása nyilvánvalóan felesleges költségekkel jár; továbbra is csak remélni lehet, hogy a jelenlegi tulajdonos nem fog kárigénnyel fellépni ezzel kapcsolatban. A terület statikai viszonyai lényegesen megváltoznak, a további esetleges hasznosítás lehetőségét korlátozva ezzel. 

Tény, hogy a plázastop ellehetetlenítette a beruházás folytatását, vagy értékesítését, azzal, hogy elriasztotta a potenciális befektetőket, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez a terület évek óta torzóként áll.

Az ezzel kapcsolatos lejárató megjegyzések az erre vonatkozó mondatokat megfogalmazót minősítik.

Az önkormányzat folyamatosan keresett beruházót a területre, és számos tárgyalást folytatott annak elősegítése érdekében, hogy folytatódhasson az építkezés. Ezen tárgyalások tényéről rendszeresen tájékoztatta a polgármester és az alpolgármesterek a képviselő-testületet.

A munkálatok megkezdése óta számtalan lakossági panasz érkezett a körzet volt és jelenlegi képviselőihez, sérelmezve a betemetési munkákat.”

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.