Megmérték, hány méterre lát el a szupertraffipax

2016. április 5-től már éles a VÉDA-rendszer, a rendőrség szupertraffipaxai a sebességhatár betartása mellett többek között a biztonságiöv-használatot, a záró- és felezővonal átlépését is figyelik – írtuk korábban. A rendszer működése első hónapja során egymilliárd forintos bevételt hozhatott, 29 ezer gyorshajtót kapott lencsevégre.

 

 

A szupertraffipaxok megjelenése óta nagy kérdés volt, hogy meddig is lát el egy ilyen berendezés. A Délmagyar most egy szakember segítségével utánajárt.

A cikk szerint bár kérdezték erről az ORFK-t, választ nem kaptak, a sajtóban pedig a rendőrségi nyilatkozatok alapján 40-100 méteres hatótávolságról beszéltek.

A Délmagyar egy traffikérzékelőket forgalmazó cég munkatársával most megmérte, hogy mennyi is a hatótávolság.

A cikk szerint a gyári ajánlás szerint a radarok 3–20 méterre mérnek pontosan, a radarjelnek 10-25 fokban kell visszaérkeznie, ha másképp jön, nem lesz hiteles a mérés. Érdemes megnézni a szabálytalankodókról készült képeket, melyekre nem fér fel két sávelválasztó vonal. Ha messzebbről mérne a berendezés, a rendszám sem látszana. Mindemellett ha messzebbre menne a jel, akkor egyszerre mérné a távoli és az elhaladó autókat is, ez pedig valakinek biztosan gyorshajtást jelentene.

A portál azt is megnézte, hogy a traffipaxok mérhetnek-e a figyelmeztető KRESZ-táblák előtt. Mint kiderült, ilyet elvileg nem csinálhat a berendezés, a traffi maximum 19 méterre mérhet el az oszloptól, a mérésre figyelmeztető táblákat pedig 40-70 méterre helyezték ki Szegeden.

 

(Forrás: hasznoshirek.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.