Júliustól megváltozik az életed! Mutatjuk, hogyan

Július elsejével több, fontos jogszabály is életbe lép, többek között például kérhető egyszerűsített részletfizetés a NAV-tól adótartozás esetén, ingyenes lesz a kéményseprés, durván büntetnek a parlagfűért, és indul a szülőtartás is. Összegyűjtöttük, hogyan változik az életed július 1-től.

 

 

Több mint félmillió magánszemély élhet egyszerűsített részletfizetéssel holnaptól. Akinek legfeljebb 200 ezer forint adótartozása van, az évente egyszer hat havi pótlékmentes részletben törleszthet. Ezt a lehetőséget ugyan kérni kell a NAV-tól, de a kérelem költségmentes – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Tartásdíj a szülőknek

A felnőtt gyermeket már egy harmadik fél is kötelezheti arra, hogy eltartsa a szüleit – ez a törvénymódosítás is július elsején lép életbe. A szülő helyett bármely harmadik személy (például idősotthon, kórház, vagy akár egy szomszéd, rokon) a szülő hozzájárulása nélkül is beperelheti a gyermeket az egy évre visszamenő költségei megtérítésének érdekében.

KATTINTS: Holnaptól jön a szülőtartás: a fizetésed felét is elperelhetik

Elfogyott a türelem, keményen bírságolnak

Akinek június 30. után parlagfüvet találnak a telkén, az a fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer és 5 millió forint közötti bírságot is kaphat. Lejárt a türelmi idő, indulnak az ellenőrzések és bírságol a hatóság.

KATTINTS: Komoly bírságot kaphat, aki családi házban él: vége a türelmi időnek

Már nem kell toll

Az elektronikus aláírás is érvényes és bizonyító erejű július elsejétől. Nem csak Magyarországon, de az Európai Unió egész területén. Az ilyen aláírással lehetőség nyílik arra, hogy valaki előzetesen kiadott tanúsítvány nélkül is létrehozzon olyan elektronikus dokumentumot, amelyet harmadik személyek, bíróságok és hatóságok bizonyító erejű okiratként kötelesek elfogadni.

KATTINTS: Hiába az új személyi: sokan még mindig nem jól használják

Ingyenes az ellenőrzés és a tisztítás

Ingyenes lesz a kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől a lakosságnak, ennek költségeit az állam állja. A kéményseprés magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz kerül. Az Országgyűlés a múlt év novemberében döntött arról, hogy a kéményseprés kikerül az önkormányzatok feladatai közül, és az állam közfeladatként, térítésmentesen látja el azt.

Jön az új rendszer

Július elsején lép életbe az állami tisztviselőkre vonatkozó új illetményrendszer. A járási hivatalokban 20 ezer dolgozó feladata, felelőssége változik, miközben a fizetések 30-50 százalékkal emelkednek, elsősorban azoknál, akik közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel.

A változtatás értelmében az állami tisztviselők fizetése nem alapilletményből, valamint kiegészítésekből és pótlékokból áll, hanem az előmeneteli fokozatokhoz tartozó sáv alsó és felső határa között állapítják meg azt.

A biztosításoknál is lesz változás

Július 1-től csökken a vegyes biztosítások maximális technikai kamata (ez lényegében egyfajta garantált hozam), valamint ezek költségeit (TKM-ét) is kötelező lesz közzétenniük a biztosítóknak, hasonlóan a befektetési egységgel kombinált (unit-linked) biztosításokhoz. Az eddig gyakran rejtett költségeket alkalmazó klasszikus biztosítások is ezáltal összehasonlíthatóvá válnak majd.

Program a diákoknak

Pénteken indítja el a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nyári diákmunka-programot, amely augusztus 31-ig tart.  A program keretében a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok kaphatnak a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget.

KATTINTS: Ezekkel legyél tisztában, ha diákmunkát vállalsz

 

(Forrás: pénzcentrum)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.