Eltávozott az e-mail “feltalálója”

A harmadik hullám című világhírű könyv szerzője, író, társadalomtudós Alvin Toffler, az információs társadalom egyik megalapozója nyolcvanhét éves korában meghalt.

 

 

A világ egyik leghíresebb futurológusaként ünnepelt Toffler, bár korántsem egyedüliként ismerte fel az ipari termelésről a komputerizált, információ alapú modellre való gazdasági átállást, mégis neki sikerült a leghatékonyabban népszerűsítenie ezt és egyszersmind biztosítania a nagyközönséget arról, hogy a modern idők felfordulása csupán egy nagyobb és reményteljesebb történet részét képezi.

Toffler egy 1965-ös cikkben használta először a future shock (jövősokk) kifejezést annak az egyre növekvő szorongásnak a leírására, amelyet a gyorsuló ütemben változó világ szemlélése vált ki az emberből.

Az 1970-ben megjelent Future Shock című könyvével Toffler több millió követőt szerzett magának, nem egyet az üzleti világból. A kifejezés az általános kultúra részévé vált. Az 1980-ban publikált A harmadik hullám című világhírű könyvében Toffler folytatta annak felvázolását, hogy miként változik a világ és hogyan kellene minderre reagálni. A high-tech társadalmat vizsgáló írásában egyebek mellett az e-mail, a telekommunikáció, az interaktív média és a “saját találkozóidra” emlékeztető eszközök térhódítását is megjósolta.

Toffler New Yorkban látta meg a napvilágot 1928. október 4-én lengyel zsidó bevándorlók gyermekeként. A New York-i Egyetemen végezte a tanulmányait, majd újságíróként, később kutatóként dolgozott technológiai vállalatoknál. (MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.