Zikaláz – Drasztikusan nő az abortusz mellett döntő nők száma Latin-Amerikában

Drasztikusan nő az abortusz mellett döntő nők száma Latin-Amerikában a zikavírussal és annak magzatra gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmak miatt – állapították meg kutatók.

 

A New England Journal of Medicine című folyóiratban közölt eredmények szerint Brazíliában és Ecuadorban legalább kétszeresére, Hondurasban 76 százalékkal, Venezuelában 93 százalékkal, Kolumbiában, Costa Ricában, valamint El Salvadorban majdnem 40 százalékkal nőtt a terhesség-megszakítást választó nők száma.

Az érintett államok kormányainak nagy része azt tanácsolja a helyi nőknek, hogy a zikavírus okozta kóros magzati kisfejűség (mikrokefália) kockázata miatt ne essenek teherbe – írta a BBC News.

Mostanáig hatvan országban és territóriumban jelezték a zikavírus megjelenését, és több mint 1500 csecsemőnél diagnosztizáltak mikrokefáliát. Az érintett babák szokatlanul kis koponyával születnek, ami később akadályozza a mentális fejlődésüket.

A terhesség-megszakítás továbbra is illegálisnak számít Latin-Amerika sok részén, ezért a nők egyéb nem hivatalos megoldásokhoz nyúlnak.

A Women on Web elnevezésű internetes szolgálat, amely online tanácsadással és abortusztabletta-kiszállítással foglalkozik, az egyik legnépszerűbb alternatíva. A szakemberek a szervezethez beérkezett hívásokra alapozták az eredményeiket.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.