Jövőre elindul a faültetési program Budaörsön

(Budaörs, 2016. június 23. – Budaörsi Infó) 2016. május 25-én döntött a Képviselő Testület arról, hogy a Hivatal dolgozza ki a Faültetési program alternatíváit. 2016. június 22-én került napirendre a téma, ahol a képviselők szavaztak a megvalósításával kapcsolatban. 

 

 

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen eldőlt, hogy miként kerül megvalósításra a faültetési program Budaörsön.

Jövő évtől a Budaörsön született gyerekek szülei lehetőséget kapnak arra, hogy az új jövevények köszöntéseként egy-egy fát ültessenek a tiszteletükre. Ez történhet a saját kertjükben, vagy az önkormányzat által kijelölt öt helyszínen. Elfogadták, hogy 2017. évtől kezdődően, minden évben a jelentkezések és az előzetes kalkuláció alapján forrást biztosítanak a költségvetésben a felajánlásra kerülő fák beszerzésére.

A jelentkezéseket a gyermek születését követő év január 10-ig kell benyújtani, melyhez csatolni kell a születési anyakönyvi kivonat másolatát és a gyermek lakcím-kártyáját. Akiknek az ingatlanán ez nem valósulhat meg, az adott évben kijelölt helyen elültetett 10-15 db díszfa jelentené az emlékparkot, amely kb. 100-150 m2 terület igénybevételével jár.

Figyelembe véve a születendő gyermekek éves átlagát, amennyiben minden gyermek után igényelnének fát, nagyságrendileg ez bruttó 1,2 millió Ft kiadást jelentene.

A felajánlott telepítendő fák közül az alábbi elsősorban őshonos fafajokat javasoljuk: Acer campestre ’Elsrijk’, (mezei juhar), Fraxinus ornus ’Mecsek’ (gömbkőris), Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ (keskenylevelű kőris), Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ (gömbakác), Betula pendula (közönséges nyír), Tilia cordata ‘Savaria’ (kislevelű hársfa). Ezektől eltérő fafaj is választható az ingatlan adottságait figyelembe véve, előzetes egyeztetés alapján.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.