Az állatorvos segít – Bolhák és kullancsok

(Budaörs, 2016. június 24. – Budaörsi Infó) Az állatorvos segít cikksorozatunk tovább folytatódik. Júniusi témánk a kutyák külső élősködői. Szaniszló Ferenc, budaörsi állatorvost kérdeztük.

 

 

Hogyan tehet szert a háziállatunk egy nem szívesen fogadott váratlan vendégre, egy élősködőre?

„Kedvenc kutyánkra számos külső élősködő leselkedik. A parkokban és a szabad természetben tett séták, a többi kutyával, esetleg más állattal való találkozások minden nap új lehetőséget teremtenek a parazitáknak támadásra.

A kirándulások során más állatoktól közvetlenül, vagy a többi állat által gyakran látogatott helyeken a környezetből is különféle külső élősködőkkel fertőződhetnek. Kezdjük a leggyakoribb és legjelentősebb vérszívókkal, a bolhákkal. Kedvenc állatainkon leggyakrabban a macskabolha fordul elő, amely jól alkalmazkodik egyéb gazdafajokhoz, így napjainkban már a kutyán is ez a legtöbbször élősködő bolhafaj, és időnként még az emberbe is belekóstol.”

 
A bolhák az emberre is veszélyt jelenthetnek?

„A kutyabolha inkább hűséges típus, ritkábban élősködik más gazdafajokon és a macskabolha térhódítása következtében egyre inkább háttérbe szorul. Négylábú kedvenceinken alkalomszerűen vért szívhat még az emberbolha és néhány egyéb, pl. rágcsálókon élősködő bolhafaj.”

 

Hogyan ismerjük fel a bolhafertőzést?

„A bolhák az ízeltlábúak, ezen belül a rovarok közé tartozó, szárnyatlan, oldalról lapított testű élősködők. A kifejlett állapotban mintegy 2-4 mm testhosszt elérő, barna vagy fekete színű élősködő harmadik pár lába a hosszú, rendkívüli teljesítményre képes ugróláb.

A kullancsokkal ellentétben, amelyek valamennyi mozgásra képes fejlődési stádiuma vért szív az áldozatokon, a bolháknak csak a kifejlett alakja élősködik. Egy szúró- szívó szájszervvel felfegyverzett, kifejlett bolha mohó vérszívó, naponta akár 13 mikroliter vért is kiszivattyúzhat az áldozatból, ami a kicsiny méretéhez viszonyítva tekintélyes adagnak számít. A bolhák emésztése pazarló, az ürülékük rosszul emésztett vérből áll, így a darált mákhoz hasonló, fekete bolhaürüléket megnedvesített itatós papírra helyezve a vérfesték kioldódása miatt látványos, piros elszíneződés jelenik meg a nedves itatóspapíron az ürülék körül.

Ez az egyszerű bizonyítási eljárás segít abban az esetben, ha a bolhafésű az állat szőréből bolhát nem, csak bolhaürüléket emelt ki. Néhány mondatban ki kell térnem a bolhák fejlődési stádiumaira. A bolhák fejlődésmenetében pete-lárva-báb-kifejlett bolha (imágó) fejlődési stádiumok követik egymást. A kifejlett nőstény bolha az áldozatára feljutva 30 percen belül már vért szív és ezt követően mintegy 48 órával már párosodik is. Egyetlen nőstény bolha akár napi 50 petét is rakhat, de a 20-30 pete/ nap átlagot két hónapon át megszakítás nélkül képes tartani. Az állatok szőrére lerakott, mintegy 0,5 mm nagyságú, sárgásfehér, ovális peték lehullanak a környezetbe, ahol kedvező körülmények között néhány napon belül 3-4 mm hosszú lárvák alakulnak ki belőlük.

A lárva a kutya vagy macska környezetében fellelt szerves törmeléket, hámsejteket fogyasztja. A bolhalárvák a fényt kerülve elrejtőznek a padló repedéseiben, a bútorok kárpitja és a szőnyegek alatt. A bebábozódott lárvákból kelnek ki a kifejlett bolhák. A fejlődésmenetet nagyban befolyásolja a környezeti hőmérséklet.

Nyáron a teljes kifejlődés 21 nap alatt megtörténik, télen ez 1,5-2 hónap is lehet. Tehát érzékelhetjük, hogy néhány kifejlett bolha rövid időn belül fejlődési alakok tömegével képes a lakásunkat elárasztani, ha egyszer bejutottak a kedvenc állatainkon utazva.”

 

Milyen betegségeket okozhatnak még a bolhák?

„A bolhák a kutyák szőre között szaladgálva folyamatosan nyugtalanítják kedvenceinket, nem véletlen, hogy a hatékony bolhairtás utáni első jelek egyike az, hogy az állatok sokkal nyugodtabbá válnak. A bolhák folyamatos, mohó vérszívással gyötrik áldozataikat, ami a kifejlett és egyébként egészséges kutyán önmagában általában még nem okoz egészségkárosodást, azonban a más okból legyengült vagy kölyök állatokon már önmagában is veszélyes lehet. Ezekben súlyos vérszegénység ezáltal az ellenállóképesség jelentős csökkenése következhet be.

A bolhák kártétele közé tartozik, hogy a nyálukban található bizonyos anyagok a kutyák vagy macskák szervezete allergiásan reagál és már néhány bolhacsípést követően is heveny bőrgyulladás tünetei alakulnak ki. Az allergia lényege, hogy a szervezet egy viszonylag jelentéktelen behatásra aránytalanul heves reakcióval válaszol. Jelen esetben a bőr leggyakrabban a hát-ágyéki területen kipirul, nedvedzik, rettenetesen viszket, ezért az állatok sebesre vakarják, nyalogatják, befertőzik az adott bőrfelületet, a szőr kihullik, a bőr nem tudja ellátni szokásos védekező feladatát és másodlagosan baktériumos-gombás bőrfertőzések megeredése várható.

A bolhák rovására írható továbbá, hogy egyéb élősködőket, a szép magyar nevén az uborkamagképű galandféreg petéit terjesztik. Ez a következőképpen zajlik. A bolhalárva a környezetben vándorolva a szerves törmelékkel, hulladékkal együtt felfalja az előbbi féregfaj petéit, majd kifejlett bolhaként a kutyán, cicán élősködik, szervezetében a féregpetével. Ha a kutyák vagy macskák elkapnak egy-egy gyűlölt bolhát, azt dühödten szétrágják és lenyelik, így már a bélcsatornájukba is került a féreg. A bolhás kutya potenciálisan galandférges állatnak is számít!

Tehát a bolhás kutyát minden esetben féregteleníteni is kell!

Hosszú a listája azon kórokozóknak, amelyeket a bolhák vérszívás közben terjesztenek, pl. képesek a Lyme borreliosis kórokozójának mechanikus (nem számítanak valódi vektornak) átvitelére is. Itt említem meg, hogy a középkorban pusztító járványokat okozó pestis kórokozóját is rágcsálókon – különösen a patkányokon – élősködő bolhák terjesztették.”

 

Hogyan tudunk védekezni a kutyák bolhássága ellen? Talán ne engedjük oda a macskákhoz őket?

„Természetesen nem ez a megoldás, mert a környezetben számtalan helyen fellelhetők a bolhapeték, nem kell hozzá közvetlenül a macskák jelenléte. A bolhák valamennyi kártételét akkor tudjuk megelőzni, ha rendszeresen olyan szerrel kezeljük kedvenc kutyáinkat és macskáinkat, amely a vérszívás előtt megöli a kifejlett alakokat. A környezetben felhalmozódott bolhapeték és lárvák ellen csak akkor vehetjük fel sikerrel a harcot, ha a fejlődési alakok ellen ható, ún. rovarnövekedés gátló (IGR) készítményt használunk. Célszerű olyan szert választani, amely egyszerre képes a kezelt kutyán és macskán vérszívás előtt elpusztítani a kifejlett bolhákat, és ezek mellett a környezetben a bolha fejlődési alakok ellen is hatékony. Ilyen kombinált készítmények az állatorvosi rendelőkben elérhetők.”

 

Ha különböző tüneteket tapasztal a háziállatán, forduljon orvoshoz!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.