Fidesz frakció akció és reakciók a polgármesteri jutalom kapcsán

(Budaörs, 2016. június 23. – Budaörsi Infó) 2016. június 22-én ülésezett a képviselő-testület Budaörsön. A napirendek tárgyalása előtt, viszont a fideszes képviselők kivonultak a teremből, mert a polgármester jutalmáról szóló napirendről való levételi kérésüket nem hagyta jóvá a testület. Ezt követően sajtóközleményt adott ki a Fidesz-KDNP frakció. A történtekre reagált Nagy Sándor András elnök a Budaörsi Fidesz nevében, Vágó Csaba polgármesteri kabinet vezető és Ládonyi János, a polgármesteri hivatalban működő szakszervezet titkára még ott helyben a testületi ülésen.

 

 

2016. június 22-én rendhagyó testületi ülés volt a Városházán. A megszokott 8:30-as kezdés helyett 10 órakor kezdődött az ülés, amit Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere jelentett be fél kilenc után.

A polgármesteri hivatalokban dolgozó köztisztviselők 2008 óta, nyolc éve nem részesültek béremelésben, és a kormány tervei szerint a következő két évben, sem 2017-ben, sem 2018-ban nem várható bérrendezés. Emiatt 2016. június 22. napján, szerdán, reggel 8 és 10 óra között a polgármesteri hivatalok többsége, így Budaörsi Polgármesteri Hivatal is sztrájkolt, az ügyfélfogadás ez időszak alatt szünetelt.

Már a bejelentést követően Löfler Dávid, Fideszes képviselő, frakcióvezető vitába szállt a polgármesterrel arról, hogy miért nem vállal szolidaritást a munkatársaival, és utasítja vissza az esedékes polgármesteri jutalmát. A testületi ülés 10 órai megkezdése után ismét terítékre került a téma. A Budaörs Fejlődéséért Egyesület képviselői szavazatával, a Wittinghoff Tamás jutalmáról szóló előterjesztést napirendre vette a testület.

Ezt követően a helyi Fidesz képviselői kivonultak a termből és nem vettek részt a további tanácskozásban.

Szerkesztőségünkkel sajtóközleményben közölték, hogy álláspontjuk szerint a budaörsi hivatali dolgozók megcsúfolása, hogy a sztrájk alatt, a polgármester a sztrájkolókkal fotózkodott, majd napirendre vette saját jutalmazását, mikor a polgármesteri hivatalban (és mindenhol), saját elmondása szerint is megszorítások voltak!

 

Ládonyi János, a polgármesteri hivatalban működő szakszervezet titkára is felszólalt a képviselő-­testületi ülésen.

Elmondta, hogy nem az önkormányzat ellen szólt a kétórás munkabeszüntetés, hanem a központi kormányzattal elégedetlenek, mert immár 8 éve nem emelkedett az alapilletményük.

Ráadásul a megyei­ és kormányhivatalokban 30 százalékkal növelik a béreket. Megjegyezte, hogy a budaörsi önkormányzatnál legalább vannak jutalmak, de ezeket is szigorú teljesítményértékelés alapján adják. Szerinte a polgármester munkája is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a budaörsi az egyik legjobban működő és legfelkészültebb önkormányzat az országban.

Dr. Bocsi István jegyző csak annyit jegyzett meg, hogy polgármester esetében 13 éve nem volt emelés.

 

Nagy Sándor András, a helyi Fidesz elnökének álláspontja szerint Wittinghoff Tamásnak bocsánatot kellene kérnie és nagyobb érzékenységet mutatni a dolgozói irányában. Reagálásában megírta azt is, hogy tavaly megszorításokat vezetett be az önkormányzati, bölcsődei és óvodai dolgozók juttatására vonatkozóan, miközben magának 3 millió különjutalmat osztott. Hozzátette, hogy ezután elment vitorlásával a Kékszalag vitorlásversenyre és az önkormányzat által finanszírozott TV-t leutaztatták, hogy forgasson filmet a polgármester hobbijáról.

 

Vágó Csaba, a polgármesteri kabinet vezetője elmondta, hogy a Fidesz-frakció kivonulása manipulatív politikai propaganda és azért történt, mert nem akarták vállalni a Budaörs életét és jövőjét nagymértékben hátrányosan befolyásoló kormányzati szándékokkal szembeni szavazást az ülésen. Reagálásában megírta még, hogy több intézményvezetőjük fizetése is meghaladja a polgármesterét. És ez nem azt jelenti, hogy az ő bérük lenne sok.

Megjegyezte, hogy a polgármester “drága” hobbijaival kapcsolatos hazugságok is rendre megismétlődnek. Minden ismerőse tudja, hogy nem az óragyűjtés, hanem a régi, ócska órák szerelése a szenvedélye. Bárki megtekintheti a javításra váró filléres óráinak gyűjteményét – tette hozzá.

Ugyanez a helyzet a vitorlázással is, mondta el: éppen az emlegetett TV-riportban fejtette ki világosan, hogy egy nevetséges összegért vásárolt, régi, kiszuperált hajót újított fel sok-sok év alatt, kizárólag a saját munkájával. A tévések hosszas unszolásának engedett, amikor vállalta a magánéletével kapcsolatos interjút, holott tudta, hogy tisztességtelen demagógiával ez is szembefordítható vele.

 

 

A közlemények teljes szövege:

 

 

A Fidesz-KDNP frakció közleménye:

A Fidesz-KDNP frakciója a polgármester jutalmáról szóló napirend levételét kérte.

De a Budaörs Fejlődéséért Egyesület, a Wittinghoff Tamás jutalmáról szóló előterjesztést napirendre vette, annak ellenére, hogy a hivatal dolgozói béremelésért sztrájkoltak a képviselő-testületi ülés időpontjában.

Ezért az ülés folytatásában, a napirendek tárgyalásában nem veszünk részt.

Álláspontunk szerint a budaörsi hivatali dolgozók megcsúfolása, hogy a sztrájk alatt, a polgármester a sztrájkolókkal fotózkodott, majd napirendre vette saját jutalmazását, mikor a polgármesteri hivatalban (és mindenhol), saját elmondása szerint is megszorítások voltak!

Fidesz-KDNP

frakció

 

 

A Budaörsi Fidesz álláspontja:

Miközben Budaörs polgármestere folyamatosan kormányellenes tüntetésre bíztatja az embereket a, bukott SZDSZ-es vezérkarral karöltve, az önkormányzati dolgozók sztrájkja után akarja megszavaztatni magának a három havi, 1,5 milliós külön jutalmát. A polgármester úr bort iszik és vizet prédikál, amikor szolidaritásra buzdít az önkormányzati dolgozókkal, miközben saját zsebét szemrebbenés nélkül tömi épp mialatt a  hivatalának alkalmazottjai béremelést kérnek. Ehhez hasonló viselkedést legutóbb talán Marie Antoinettetől láthatott a világ. Wittinghoff dőzsölő életmódja köztudott Budaörsön, a sajtó is foglalkozott luxushóbortjaival, mint például svájci órák gyűjtése és javítása, valamint saját balatoni vitorlása.

Tavaly megszorításokat vezetett be az önkormányzati, bölcsődei és óvodai dolgozók juttatására vonatkozóan, miközben magának 3 millió külön jutalmat osztott. Ezután elment vitorlásával a Kékszalag vitorlásversenyre, és az önkormányzat által finanszírozott TV-t leutaztatták, hogy forgasson filmet a polgármester hobbijáról.

A budaörsi Fidesz bocsánatkérésre szólítja fel Wittinghoff Tamást, és kéri, hogy mutasson nagyobb érzékenységet dolgozói irányában.

Nagy Sándor András

Elnök

 

 

Vágó Csaba, polgármesteri kabinet vezető nyilatkozata:

“A június 22-én megtartott képviselő-testületi ülésről a napirendek tárgyalása előtt a Fidesz-KDNP képviselőcsoport kétharmada eltávozott.

Indoklásuk a helyben már megszokottá vált, általuk évek óta folytatott manipulatív politikai propaganda volt.

Nem értettek egyet ugyanis azzal, hogy a város vezetőjének jutalmát a napirendek között tárgyalja a testület. Figyelmen kívül hagyták azt a tényt is, hogy a város közalkalmazottai, köztisztviselői évente szintén részesülnek jutalomban.

Több intézményvezetőnk fizetése is meghaladja a polgármesterét. És ez nem azt jelenti, hogy az ő bérük lenne sok.

Amikor Magyarország legfejlettebb települése lettünk, az akkori fideszes többség úgy ítélte meg, hogy a polgármester még mindig nem végzi annyira jól a munkáját, hogy jutalmat érdemeljen.

A polgármester “drága” hobbijaival kapcsolatos hazugságok is rendre megismétlődnek. Minden ismerőse tudja, hogy nem az óragyűjtés, hanem a régi, ócska órák szerelése a szenvedélye. Bárki megtekintheti a javításra váró filléres óráinak gyűjteményét.
Ugyanez a helyzet a vitorlázással is. Éppen az általuk emlegetett TV-riportban fejtette ki világosan, hogy egy nevetséges összegért vásárolt, régi, kiszuperált hajót újított fel sok-sok év alatt, kizárólag a saját munkájával. És természetesen a tévések hosszas unszolásának engedett, amikor vállalta a magánéletével kapcsolatos interjút. Holott tudta, hogy tisztességtelen demagógiával ez is szembefordítható vele.
Mindez azonban csak ürügy volt érzésem szerint arra, hogy több, Budaörs életét mélyen érintő napirendnél ne kelljen szavazniuk. Ezek közül kiemelném az iskoláink teljes államosítása ellen tiltakozó nyilatkozatot. Ebben az ellen is felszólalt a képviselő-testület, hogy a fideszes kormány éppen arra készül, hogy egészen elképesztő mértékű összeget, 2.3 milliárd forintot vonjon el a várostól szolidaritási hozzájárulás címén.
A Fidesz-frakció nyilvánvalóan nem akarta vállalni a Budaörs életét és jövőjét nagymértékben hátrányosan befolyásoló kormányzati szándékokkal szembeni szavazást. Közülük ekkor már senki nem tartózkodott a teremben. Kérdés, hogy a fideszes helyi képviselők vajon Budaörs vagy a kormánypárt érdekeit képviselik?”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.