Felmondja az Önkormányzat a betegellátási szerződést az EUROP-MED-del

(Budaörs, 2016. június 23. – Budaörsi Infó) 2016. június 22-én ülésezett a képviselő-testület és a többek között arról is döntött, hogy az Önkormányzat egy hónapos határidővel felmondja az EUROP-MED Kft-vel 2001. április 17-én megkötött feladatátadási szerződését a cég fizetésképtelensége miatt. Az EUROP-MED Kft. levélben jelezte az Önkormányzatnak, hogy a jövőre nézve nem látja biztosítottnak a betegellátás további folyamatos biztosítását. Közölték, hogy kilencven milliót meghaladó már lejárt szállítói tartozása van a cégnek.

 

 

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy döntött, hogy a cég fizetésképtelensége miatt, egy hónapos határidővel felmondja az EUROP-MED Kft-vel kötött feladatátadási szerződést, valamint pályázatot ír ki a Budaörs Város Önkormányzata ellátás felelősségébe tartozó egyes egészségügyi szolgáltatások hosszú távú ellátására, feladatátadási szerződés keretei között.

A betegellátás zavartalanságának biztosítása érdekében, ellátási érdekből hozzájárul ideiglenes feladatellátó igénybevételéhez, a Telki Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. személyében.

A pályázat sikeres lezárásáig tartó átmeneti időre szerződést köt az ideiglenes feladatellátóval, az EUROP-MED Kft-vel kötött szerződésben szereplő tartalommal megegyező, kizárólagos OEP finanszírozási feltételek kikötésével.

 

Előzmények:

2016. április 17-én Budaörs Város Önkormányzata és az EUROP-MED Kft. feladat-átadási szerződést kötött Budaörs Város Önkormányzata ellátás felelősségébe tartozó egyes egészségügyi szolgáltatások nyújtásának feltételeiről.

A szerződés határozott időre, 2021. június 30-ig szól, és határozott idő elteltével megszűnik.

„A határozott idő letelte előtt rendes felmondásnak van helye, amelynek felmondási ideje 6 hónapnál nem lehet rövidebb.

A felmondás ideje alatt a szolgáltató gondoskodik az önkormányzattól átvállalt egészségügyi szolgáltatási feladatok zavartalan ellátásáról.”

A szerződés szerint az önkormányzat jogosult a határozott időtartam lejárta előtt a szerződést egy hónapos felmondási idővel felmondani, amennyiben a feladatellátás helyrehozhatatlanul ellehetetlenül, illetve a szolgáltató fizetésképtelenné válik.

A szerződésben szereplő feladatokat az EUROP-MED Kft. a szerződés megkötésekor Budaörs Város Önkormányzatának tulajdonában, a BTG Kft. hasznosításában, majd később a BTG Kft tulajdonába került épületben végzi.

Az épület használatára vonatkozóan 2001. április 24-én bérleti szerződés jött létre a BTG Kft. és az EUROP-MED Kft. között, melyet a felek később néhányszor módosítottak

A bérleti szerződést határozott időre kötötték, 2001. július 1-től 2021. június 30-ig, azzal, hogy egyébként a feladatátadási szerződés bármely okból való megszűnése esetén ebben az időpontban a bérleti szerződés is automatikusan megszűnik. A bérleti szerződés későbbi módosításai ezt a rendelkezést nem érintették.

Az EUROP-MED Kft. ügyvezetői feladatait a szerződés megkötésekor négy ügyvezető, majd később csak kettő: dr. Gamal Eldin Mohamed és Dr. Kovács Attila egymás mellett, önállóan látták el.

E feladatok megosztása oly módon történt, hogy dr. Gamal Eldin Mohamed alapvetően csak az orvosi feladatainak az ellátásával foglalkozott, míg a Dr. Kovács Attila a cég tényleges irányítását látta el 2016. március 16. napjáig.

A két ügyvezető között ellentét alakult ki, melynek eredményeként dr. Gamal Eldin Mohamed rendkívüli taggyűlést hívott össze.

A taggyűlés elrendelte a Dr. Kovács Attila ügyvezetői tisztségéből történő azonnal visszahívását, amely változás bejegyzését a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a Cg.01-09-998104/14. számú végzésével megtette.

2016. március 16. napja óta – és jelenleg is – az EUROP-MED Kft.-nek hivatalosan egy önálló képviseleti joggal rendelkező, a Cégbíróságon bejegyzett vezető tisztségviselője van: dr. Gamal Eldin Mohamed.

 

A feladatátadási szerződésben foglalt szolgáltatások nyújtásának biztonsága

Az EUROP-MED Kft. 2016. március 16. napja után megkezdte a gazdálkodási adatok, szerződések visszamenőleges ellenőrzését.

Mivel úgy ítélte meg, hogy az ellenőrzések során számos olyan jogszerűtlen szerződésre és jogügyletre derült fény, melyekkel az EUROP-MED Kft. részére Dr. Kovács Attila és a gazdasági érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok kárt okoztak, Dr. Gamal Eldin Mohamed 2016. április 18. napján feljelentést tett a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon a Dr. Kovács Attilával szemben a Btk. 376. § (1) bekezdésébe ütköző és az (5) bekezdés a) pontja szerint minősülő hűtlen kezelés bűntette és a Btk. 345. §-ába ütköző hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt.

A nyomozó hatóság a nyomozást elrendelte, a büntetőeljárás folyamatban van.

 

Ezzel párhuzamosan polgári per is indult a Dr. Kovács Attilával és az érdekeltségi körébe tartozó hat gazdasági társasággal szemben mintegy háromszázhatvan millió forint kártérítés megfizetése iránt.

Ezt követően dr. Kovács Attila kezdeményezésére újabb taggyűlés összehívására került sor.

Ez a június 9-i taggyűlés Dr. Gamal Eldin Mohamedet is visszahívta ügyvezetői tisztségéből, új ügyvezető megválasztására nem került sor.

Ez utóbbi a változás a Cégbíróságon nem került még bejegyzésre. Dr. Gamal Eldin Mohamed a visszahívást jogellenesnek tartotta, és a Cégbírósághoz benyújtott iratok vonatkozásában feljelentést tett okirathamisítás kísérletének alapos gyanúja miatt.

Ezen közben az EUROP-MED Kft. saját közlése szerint közel 120 millió forint szállítói állománnyal rendelkezik, Dr. Kovács Attila cégeiért az EUROP-MED Kft. által vállalt készfizető kezességek pedig meghaladják a 200 millió forintos kötelezettség állományt.

Az EUROP-MED Kft. levelében jelezte az Önkormányzatnak, hogy a kialakult helyzetre tekintettel a jövőre nézve nem látja biztosítottnak a betegellátás további folyamatos biztosítását. Kilátásba helyezte, hogy tekintettel a várható rendkívüli helyzetre, a betegellátás zavartalanságának biztosítása érdekében előzetesen tárgyalásokat folytat olyan egészségügyi szolgáltató társaságokkal, amelyek képesek lehetnek szükség esetén azonnal átvállalni a szerződésben vállalt feladat-ellátási kötelezettséget.

A bejegyzett ügyvezető egy újabb levélben a cég kritikus pénzügyi helyzetét vázolva leírta, hogy 90 700 497.- Ft már lejárt szállítói tartozása van a cégnek, továbbá június 30-án az MKB felé fennálló 50 millió Ft folyószámla hitel felét a Bank azonnal leterheli a fedezetként bevont lekötött betétből, a hitel másik felének pedig azonnali visszafizetése várható. Ezen túlmenően a kapcsolt cégek tekintetében készfizető kezessége áll fenn az EUROP-MED-nek, melyből június 30-án több mint 8 millió Ft negyedéves törlesztés válik esedékessé.

 

Az előterjesztés mellékletei között megtalálható volt egy levél, amelyet Budaörs Város Önkormányzatának címzett a Palotai Ügyvédi Iroda dr. Kovács Attila nevében.

A levél szerint dr. Gamal Eldin Mohamed jogi képviselője több alkalommal felajánlotta az egyességkötés lehetőségét.

A felajánlott egyezség lényege az volt, hogy Dr. Kovács Attila értékesítse a Társaságban fennálló 75%-os mértékű üzletrészét.

Dr. Kovács Attila álláspontja az, hogy mind az ellene indított kártérítési per, mind a feljelentés megtétele csak azt a célt szolgálják, miszerint jogtalan nyomásgyakorlás útján a Társaságban lévő üzletrészének (75%-nak) teljes tulajdonjogát Dr. Gamal Eldin Mohamed az általa “kikalkulált” kárigénybe való beszámítással saját maga és/vagy meg nem nevezett harmadik személyeknek részére megszerezze.

Továbbá kitart azon álláspontja mellett, hogy Társasága kárt nem okozott és bűncselekményt nem követett el, áll elébe az ellene indított eljárásoknak. Az Önkormányzat részéről az EUROP-MED-del kötött szerződés megszűnése esetére kártérítési eljárást helyezett kilátásba.

 

 

Korábbi cikkeinkben már olvashattak a témával kapcsolatban:

Miért nem nyílik meg a fizikoterápiás központ Budaörsön? – Politikai helyszínbejárás és a válasz

Miért nem nyílik meg a fizikoterápiás központ? – dr. Kovács Attila főigazgató főorvos közleménye

“Nem tartom kulturált megoldásnak, amikor a sajtón keresztül üzengetünk egymásnak” – Dr. Gamal Eldin Mohamed közleménye

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.