Tiltakoznak a környékbeliek az új borozó megnyitása ellen Budaörsön

(Budaörs, 2016. június 22. – Budaörsi Infó) Szerkesztőségünket a budaörsi Máriavölgy utca lakóinak egy csoportja azzal a problémával kereste fel, hogy a Budakeszi út 1/2 szám alatti présházat vendéglátóipari egységgé szeretné a tulajdonosa átalakítani. Tenné ezt annak ellenére, hogy a szomszédok nem feltétlenül örülnek ennek a fejlesztésnek.

 

 

2016. június 21-én a Máriavölgy utca lakóinak egy csoportja a Budakeszi úti pince előtt gyülekeztek és várták, hogy megérkezzen az illetékes Érdi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály szakembere, mert idén áprilisban bejelentést tettek a hatóság felé, hogy építési szabálysértéseket regisztráltak.

A helyszínen volt dr. Bakó Krisztina, a körzet önkormányzati képviselője, aki a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 2016. május 11-én volt már egy olyan megbeszélés, ahol a tárgyalások eredményeként a felek regisztrálták az építkezéssel kapcsolatos problémás pontokat.

 

borozo9

 

“Arról folyik jelenleg is a vita, hogy milyen legyen a nyitvatartás, illetve, hogy a lakók nem szeretnék a Pincében az alkoholfogyasztás engedélyezését, a beruházó viszont szeretne ilyen szolgáltatást nyújtani. Afelé halad a dolog, hogy egy újabb találkozót szervezünk, ahol a korábban detektált vitás pontokkal kapcsolatban tudunk majd előrébb lépni.”

 

borozo6

 

A fent említett megbeszélésen, májusban, részt vett két szomszéd: Tamási László és Makrai József; Csatári Ákos mint építtető; Márton Géza építész; dr. Bakó Krisztina körzeti önkormányzati képviselő; dr. Bocsi István jegyző, Vágó Csaba kabinetvezető, Lőrincz Mihály műszaki ügyosztály vezető; Csík Edina főépítész és Bárány-Horváth Laura településrendezési ügyintéző.

A megbeszélést azért hívták össze, hogy közös megoldást találjanak a Csaka Pince létesítésével kapcsolatban kialakult problémákra.

Lőrincz Mihály az egyeztetésen elmondta, hogy a tárgyalt épület 95 m2, és ebből a dokumentáció szövege alapján a vendégtér 18,5 m2.

 

borozo10

 

Az épületet az építtető elmondása szerint gyermek-foglalkozások megtartására szeretnék használni. Elmondása szerint a vendégtérben 3-4 asztal férne el maximum.

A megbeszélésen felmerült még a parkolás problémája is. Csatári Ákos építtető elmondta, hogy véleménye szerint a gyerekes vendégkör nem autóval fog érkezni a Pincébe, hanem gyalog vagy tömegközlekedéssel.

Az utca lakói viszont szeretnék, ha az utcájuk a továbbiakban is csendes pihenőövezet maradna.

Tamási László, helyi lakos szerint az építkezés jogszerűtlen, a BHÉSZ több előírását sem tartották be. Továbbá problémát jelent számukra a tervezett épület funkciója is.

 

 

borozo5

Tamási László

 

A szomszédok számára az aggályos kérdések a következők voltak:

Szeretnék, ha nem lenne szeszes ital árusítás. A környéken lakók nem akarnak borkocsmát, a közösségi ház funkciót támogatnák inkább.

Továbbá nem támogatják a késő estig tartó nyitvatartást.

A pincéhez tartozik egy terasz is, amely a közvetlen szomszédok számára zavaró lehet.

Csatári Ákos hozzátette, hogy borbárt szeretne és nem kocsmát, mert nincs Budaörsön a 30-on felüli közösségnek megfelelő hely. A jelenlegi elképzelések szerint a hátsó terasz nem kiszolgáló térként funkcionálna.

Azt is megtudhattuk, hogy az építtető 2016. július 8-ára tervez egy magánrendezvényt, aminek a keretén belül hangmérést is végeznének.

Elmondása szerint, úgy tervezik, hogy csak előre regisztrálva lehetne a rendezvényeken részt venni.

 

borozo7

 

Ilyen előzmények után került sor a 2016. június 21-ei lakossági akcióra. A felek között érezhető volt a feszültség. Szerkesztőségünk tagja a helyszínen volt az érdi építéshatóság helyszíni szemléjén, amelynek eredményeit – amint nyilvánosak lesznek – megosztjuk önökkel.

A jelenlévők közül Tamási László szomszéd a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az elmúlt időben nem tapasztaltak változást, az építkezés/átalakítás folyamatos. Továbbá nem érti, hogy ha a Pincéhez közel eső játszótérnél is nyitvatartási korlátozás van, vagyis 20 óráig lehet igénybe venni, a borozó miért képezne kivételt.

 

borozo3

borozo2

 

Hiába jelezték az építtetőnek az aggályaikat, nem kaptak pozitív visszajelzést arról, hogy sikerülne megegyezni. Az építéshatóság kiküldött munkatársával gyakorlatilag egy szót sem tudtak váltani.

Az ügy kapcsán felkerestük írásban az építtetőt, ha válaszol megkeresésünkre és megosztja velünk jelenlegi álláspontját, közöljük olvasóinkkal.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.