Előtted a nagybetűs Élet

(Budaörs, 2016. június 19. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Kedves végzős, elég nagy változás lesz az új élet az eddigiekhez képest, azonban abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a legfontosabb pénzügyi döntések még előtted vannak, így nem kell elkövetned azokat a hibákat, amiket sokan mások elkövettek előtted.

 

 

Ha már huszonévesen tudatos vagy pénzügyekben mind a költés, mind a magasabb bevétel elérésének területén, semmi nem ment meg attól, hogy anyagilag (is) sikeres legyél.

Ezért már most fogadd meg, hogy nem engeded, hogy a pénzügyeid csak úgy megtörténjenek veled, hanem tudatosan tartsd kézben őket.

 

Mindig csinálj havi költségvetést

A költségvetés lényege, hogy hónap elején előre eldöntöd, hogyan fogod beosztani a pénzed, mire mennyit fogsz költeni. Utána már semmi más dolgod nincs, mint ragaszkodj a döntésedhez. Ülj le és minden kiadásodat kategorizáld szükséges, kellene és jó lenne kategóriákba. Először arra költs, amire szükséges, ha még marad pénzed, akkor a kellene és csak legutoljára a jó lenne kategóriára. Szükséges az élelmiszer, kellene lehet egy új mikró vagy hűtőgép, jó lenne előfizetni egy (nagyobb) kábeltévére vagy drágább internet-csomagra.

Tudod, mennyit keresel, mennyi a fix költésed (lakbér, rezsi, buszbérlet, stb.), a maradékot oszd be úgy, hogy mindig tudjál is félretenni belőle.

A fix költséget is tudod csökkenteni, ha szükség van rá.

A lakhatást például sokkal olcsóbban kihozod, ha többen béreltek egy nagyobb lakást, mintha te egyedül bérelsz egy kisebbet. Legyél kreatív, hogyan tudod csökkenteni a költségeidet. Ha például tavasztól őszig kerékpárral jársz dolgozni, egyszerre spórolsz a buszbérleten és a konditermen is.

Büdzsé tervezéséhez itt egy segítség (költségvetés) de bármikor meg tudod csinálni a saját táblázatodat is. Hónap elején töltsd ki a tervezett oszlopot és kövesd folyamatosan hónap közben a tényleges költségeidet. Ez utóbbihoz itt találsz segítséget, amit mobiltelefonon is tudsz használni.

 

Fizess magadnak, mintha valami szolgáltató lennél

A legnehezebbnek az tűnik, hogy a valószínűleg még nem túl magas keresetedből félretegyél magadnak. Ez látszólag lehetetlen, örülsz, ha a költségekre elég a pénzed.

Azonban ebben van a legnagyobb csapda. Ha a megtakarítást sorolod utoljára, soha nem lesz pénzed félretenni. Ugyanis ahogy nőni fog a fizetésed, úgy (vagy még jobban) fognak nőni is a kiadásaid és mindig lehetetlennek fog tűnni, hogy akár csak egy forintot is félretegyél.

Ezért mindig a legelső legyen az az összeg, amit félreteszel saját magad számára. Minden mást ezután fizess. Olyan lakást bérelj, annyit költs szórakozásra vagy élelmiszerre, ami a maradékból kijön.

Tekints magadra, mint mondjuk egy szolgáltatóra: ahogy kifizeted a telefonszámlát vagy a gázszámlát, ugyanúgy fizess magadnak is. Az is legyen legalább annyira kényszerítő, mint a mobilszámlád befizetése.

A legjobb, ha legalább a fizetésed tizedét elteszed.

 

Kerüld el a hiteleket

Ne akarj előrerohanni és ne akarj olyan dolgokat birtokolni, amire nincs pénzed. Ne akarj saját lakást, ha legalább az árának kétharmada nincs a zsebedben. Ne akarj saját autót, ha nemhogy fenntartani de még megvenni sincs elég pénzed. Ne akarj amerikai körutazást, ha nem tudod kifizetni az összes költségét. Ennyire egyszerű.

Ha ezt a négy dolgot megteszed (költségek követése és havi költségvetés készítése, hitelek elkerülése, illetve mindig azt költöd csak el, ami a megtakarítás után megmarad és nem fordítva), akkor már nagyon nem tudsz félrecsúszni anyagilag az életben.

 

Soha nincs túl korán félretenni a nyugdíjadra

Bár 23 évesen borzasztó messzinek tűnik a nyugdíj, érdemes más most elkezdeni félretenni rá. Azonban minél később kezded el, annál többet kell félretenned ugyanezen célra.

Ha csak 30 ezer forintot teszel félre nyugdíjra infláció plusz 3%-os kamat mellett, 65 évesen 30,3 millió forintod lesz mai értéken.

Ha ugyanezt 30 évesen kezded el, be kell hogy érjed 22 millióval, 40 éves korodban kezdve pedig 13,4 millióval.

Abban a reményben, hogy később nő a fizetésed, többet is el tudsz majd tenni a nyugdíjadra, de fontos, hogy már most elkezdd. Ha ma nem kezded el, akkor majd 50 évesen akarod elkezdeni és hiába keresel akkor többet, jó eséllyel már nem lesz rá elég időd. Arról nem is beszélve, hogy a kamatos kamat miatt minél hamarabb elkezded, annál jobban jársz.

Kedves fiatalok. Előttetek az élet, legyetek bölcsek és szemérmetlenül sikeresek anyagilag is. Sok sikert és kitartást a következő néhány évtizedhez.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.